Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie na Filipínach poškodilo desiatky domov: Dve obete

Ilustračná snímka Foto: TASRAP

Najviac bolo otrasy cítiť v oblasti mesta Ormoc, kde zahynuli dve ženy, ktoré sa pokúšali utiecť do bezpečia. Jedna z nich dostala infarkt, druhá spadla a utrpela fatálne zranenie hlavy.

Manila 23. augusta (TASR/Teraz.sk) - Východnú časť Filipín zasiahlo dnes zemetrasenie s magnitúdou 5,1, ktoré si vyžiadalo najmenej dve obete a poškodilo desiatky domov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Epicentrum otrasov sa podľa filipínskych seizmológov nachádzalo severovýchodne od mesta Albuera v provincii Leyte, 578 kilometrov južne od metropoly Manila.

Otrasy mali ohnisko v hĺbke päť kilometrov. Najviac ich bolo cítiť v oblasti mesta Ormoc, kde zahynuli dve ženy, ktoré sa pokúšali utiecť do bezpečia. Jedna z nich dostala infarkt, druhá spadla a utrpela fatálne zranenie hlavy.

V samotnom meste Ormoc, ktoré má približne 215.000 obyvateľov, zemetrasenie poškodilo 56 domov. Miestne úrady v obave pred následnými otrasmi zrušili vyučovanie na školách a nariadili plošnú kontrolu statiky budov.

Provinciu Leyte v júli zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktoré si vyžiadalo tri životy a takmer 500 zranených. O strechu nad hlavou vtedy prišlo vyše 16.000 ľudí; mnohí z nich stále zostávajú v evakuačných centrách.

Filipíny ležia v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Pri poslednom veľkom zemetrasení z októbra 2013 zahynulo na Filipínach viac ako 220 ľudí.