Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Filipínach zahynulo pri zosuvoch pôdy najmenej 26 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zosuvy nastali po sobotňajšej tropickej búrke, ktorá so sebou priniesla hustý dážď, silný vietor a bleskové záplavy.

Manila 17. decembra (TASR) - Najmenej 26 mŕtvych si vyžiadali zosuvy pôdy, ktoré postihli východofilipínsku provinciu Biliran. Nezvestných zostáva 23 osôb. Zosuvy nastali po sobotňajšej tropickej búrke, ktorá so sebou priniesla hustý dážď, silný vietor a bleskové záplavy, informoval v nedeľu webový portál stanice BBC.

Svoje domovy muselo v dôsledku prírodného živlu opustiť zhruba 88.000 ľudí. Nepriaznivé počasie spôsobilo výpadky v trajektovej doprave, následkom čoho uviazlo vyše 15.000 pasažierov, z ktorých mnohí cestovali domov na vianočné sviatky. Podľa úradov boli zmienené úmrtia zaznamenané v štyroch rozličných mestách.

Zrážky medzitým zoslabli na úroveň tropickej depresie a v postihnutých oblastiach tejto ostrovnej provincie pokračujú záchranné operácie. Celý Biliran je bez elektrickej energie a nedostatku pitnej vody. Zásobovanie sťažujú poškodené cestné komunikácie a mosty. Zrušených bolo tiež takmer 80 vnútroštátnych letov.

Región sa stále spamätáva z ničivého tajfúnu Haiyan, ktorý v roku 2013 pripravil o život viac než 5000 ľudí a napáchal rozsiahle materiálne škody. Približne 1000 ďalších osôb je odvtedy nezvestných. Haiyan bol najsilnejším tajfúnom, aký zasiahol Filipíny za niekoľko desiatok rokov. Na krajinu ročne udrie priemerne 20 tajfúnov.