Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fillon označil za svoju prioritu boj s islamským extrémizmom

Francois Fillon máva pred poskytnutím rozhovoru po druhom kole primárok francúzskych konzervatívcov 27. novembra 2016 v Paríži. Foto: TASR/AP

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb sa bude konať 23. apríla.


Paríž 31. marca (TASR) - Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon dnes povedal, že ak by vo voľbách uspel, bude jeho prvoradou prioritou boj s islamským extrémizmom.

"Hrozba islamistickej totality... spolu s oslabením NATO v dôsledku rétoriky prezidenta Trumpa nás nútia prehodnocovať naše spojenectvá a znovu sa zamyslieť nad otázkou európskej obrany, ktorá bola pridlho zanedbávaná," uviedol na tlačovej konferencii v Paríži Fillon.

Za hlavnú prioritu súčasnosti pritom označil porážku extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Fillon ako jeden z najväčších favoritov na víťazstvo v dvojkolových francúzskych prezidentských voľbách navrhol vytvorenie európskej obrannej aliancie, na ktorej čele by stáli Francúzsko a Nemecko. Zároveň sľúbil, že do roku 2023 zvýši francúzske výdavky na o obranu zo súčasných 1,78 na dve percentá HDP, k čomu sa v roku 2014 zaviazali členské štáty NATO.

"Celé desaťročia sme žili v ilúzii trvalého mieru, nemennej podoby EÚ a bezvýhradnej angažovanosti USA v otázke európskej bezpečnosti. Tie časy sú za nami," zdôraznil Fillon.

Konzervatívny kandidát na francúzskeho prezidenta tiež zaujal nekompromisný postoj k Rusku, čo je podľa agentúry AP v protiklade k jeho predchádzajúcim vyjadreniam, keď vyzýval na zlepšenie vzťahov s Moskvou.

"Politický režim (v Rusku) nie je zhodný s režimami v západných demokratických štátoch. Je to nebezpečná krajina," povedal Fillon a dodal, že s Ruskom je lepšie viesť "vážny a úprimný dialóg o otázkach európskej bezpečnosti", ako s ním vstupovať do konfrontácie.

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb sa bude konať 23. apríla. Ak ani jeden z kandidátov nezíska absolútnu väčšinu hlasov, postúpia dvaja najúspešnejší uchádzači do rozhodujúceho druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája.