Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Fillon sa nevzdáva svojej kandidatúry v prezidentských voľbách

Francúzsky prezidentský republikánsky kandidát Francois Fillon, archívne foto. Foto: TASR/AP

Fillon znova odmietol vinu za údajnú spreneveru finančných prostriedkov v prospech svojej manželky Penelope a kritizoval prácu polície a justície v tomto prípade.

Paríž 1. marca (TASR) - Kandidát francúzskych konzervatívcov do blížiacich sa prezidentských volieb Francois Fillon znova oznámil, že sa nevzdáva kandidatúry, a vyzval svojich priaznivcov, aby ho naďalej podporovali. Svoje rozhodnutie oznámil dnes v Paríži.

Fillon znova odmietol vinu za údajnú spreneveru finančných prostriedkov v prospech svojej manželky Penelope. "Nespreneveril som peniaze z verejných zdrojov," zdôraznil. Súčasne kritizoval prácu polície a justície v tomto prípade.

"Pretože moja túžba slúžiť je väčšia ako obvinenia, ktoré boli voči mne vznesené, žiadam vás, aby ste vydržali," apeloval Fillon na svojich prívržencov. Dodal, že on sám i jeho "politická rodina" odolajú všetkým nástrahám. Potvrdil, že bude kandidovať vo voľbách, a vyjadril presvedčenie, že "skúšky", ktorými on i jeho strana prechádzajú, dodajú ďalšie sily potrebné na obnovu krajiny.

Zdôraznil, že "sa nevzdá, nepoddá a nestiahne sa". Dodal, že sa zodpovedá len francúzskemu národu, ktorý požiadal, aby ho nasledoval. "Francúzsko je väčšie ako moje chyby," vyhlásil.

Fillon vo svojom prejave potvrdil, že bol na 15. marca predvolaný na vypočúvanie v súvislosti s podozrením, že ako poslanec fiktívne zamestnával svoju manželku Penelope. Dodal, že sa na výsluch dostaví a "povie im pravdu".

Súčasne však ostro kritizoval prácu polície a justície, keď uviedol, že v jeho prípade nebola rešpektovaná prezumpcia neviny a nebrali sa do úvahy argumenty druhej strany.

Vyslovil tiež podozrenie, že jeho predvolanie na 15. marca je zámerom, ktorého cieľom je zabrániť mu kandidovať vo voľbách, keďže niekoľko dní po stanovenom termíne má byť zverejnený oficiálny zoznam kandidátov prezidentských volieb.

Fillon poukázal aj na to, že jeho predvolanie na výsluch nasledovalo len niekoľko dní po tom, ako boli v prípade určení sudcovia, ktorí sa podľa jeho názoru ani nemohli stihnúť oboznámiť s vyšetrovacím spisom.

V tejto súvislosti Fillon zopakoval, že mnohí jeho podporovatelia hovoria v súvislosti s jeho prípadom o "politickej vražde". "Nie som to len ja, koho vraždia. Sú to aj prezidentské voľby," vyhlásil Fillon. Dodal, že "právny štát bol systematicky znásilňovaný" a poukázal aj na rolu, ktorú v afére zohrávajú médiá.

Fillonovo dnešné vyhlásenie mnohí politickí pozorovatelia a novinári označili za príliš emotívne.

Aféra nazvaná Penelopegate spôsobila prudký pokles popularity Fillona u voličov, aj keď ešte prednedávnom bol považovaný za favorita blížiacich sa prezidentských volieb.

Konzervatívna strana Republikáni po prepuknutí aféry stále tvrdila, že nemá žiadny "plán B" pre prípad, že by sa Fillon kandidatúry vzdal. Bývalý premiér a exminister zahraničných vecí Alain Juppé, ktorého Fillon porazil v straníckych primárkach, v súvislosti s tým opakovane vyhlasoval, že nemieni byť Fillonovým náhradníkom - dnes však s Fillonom telefonicky hovoril. Fillon dnes i v uplynulých týždňoch rokoval aj s exprezidentom Nicolasom Sarkozym, ktorý v primárkach skončil ako tretí.

Fillon prišiel o poradcu pre zahraničnú politiku


Rozhodnutie Francoisa Fillona nevzdať sa svojej kandidatúry v prezidentských voľbách vo Francúzsku napriek tomu, že mu hrozí obvinenie z korupcie, vyvolalo na politickej scéne rôzne reakcie. Kým väčšina konzervatívcov ho privítala, jeho blízky spolupracovník Bruno Le Maire sa dnes na protest vzdal funkcie poradcu kampane pre európske záležitosti a zahraničnú politiku.

Rozhodnutie odísť z predvolebného štábu Le Maire zdôvodnil tým, že Fillon nesplnil svoj sľub, že sa vzdá kandidatúry v prípade, ak bude obvinený. "Verím danému sľubu. Je to nevyhnutné pre dôveryhodnosť politiky," vysvetlil Le Maire.

Jeho rozhodnutie podporili poslanec Arnaud Robinet, ktorý oznámil, že sa z Fillonovej kampane "sťahuje", ako aj poslankyňa Laure de La Rodiere.

Medzičasom francúzsky denník Le Figaro na svojej webovej stránke informoval, že zo svojej funkcie odstúpil dnes aj šéf Fillonovej predvolebnej kampane Patrick Stefanini. Fillon však zatiaľ jeho rezignáciu neprijal.

Fillonovo rozhodnutie pokračovať v kampani schválil jeho prívrženec Bernard Debré, ktorý vyhlásil, že treba nechať francúzskych voličov, aby rozhodli. Podľa neho Fillon "robí správnu vec." Debré súčasne súhlasil s Fillonovým tvrdením, že vyšetrovanie údajných fiktívnych pracovných miest pre jeho rodinných príslušníkov je prejavom snahy o narušenie predvolebnej kampane.

Fillonov nezávislý protikandidát Emmanuel Macron v reakcii na najnovší vývoj v kauze uviedol, že "je dôležité, aby vyšetrovatelia robili svoju prácu".

Fillon dnes potvrdil, že dostal predvolanie na výsluch v afére fiktívneho zamestnávania svojej manželky, čo môže viesť k obvineniu zo sprenevery verejných prostriedkov. Zopakoval, že je nevinný, upozornil na početné prípady porušovania svojich práv v priebehu vyšetrovania a celú záležitosť označil za pokus o "politickú vraždu" - nielen jeho, ale aj prezidentských volieb.

Fillonovo dnešné vyhlásenie mnohí politickí pozorovatelia a novinári označili za príliš emotívne a v mnohom aj nepresné.

Aféra nazvaná Penelopegate - podľa Fillonovej manželky - spôsobila prudký pokles jeho popularity medzi voličmi, aj keď ešte prednedávnom bol považovaný za favorita blížiacich sa prezidentských volieb.