Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Fillonova manželka tvrdí, že predložila dôkazy o svojej práci pre muža

Na archívnej snímke z 11. októbra 2009 vtedajší francúzsky premiér Francois Fillon a jeho manželka Penelope Fillonová. Foto: TASR AP

V rozhovore Fillonová uviedla, že aféra na ňu veľmi dolieha. Vysvetlila, že to, čo robila, nepovažovala za politiku. Pracovala som pre manžela a obyvateľov departementu Sarthe.

Paríž 5. marca (TASR) - Manželka francúzskeho prezidentského kandidáta Penelope Fillonová sa v exkluzívnom rozhovore pre časopis Journal du dimanche (JDD) pokúsila zbaviť podozrení, že ju manžel fiktívne zamestnával ako svoju asistentku v čase, keď bol poslancom parlamentu.

V rozhovore Fillonová uviedla, že aféra na ňu veľmi dolieha. Vysvetlila, že "to, čo robila, nepovažovala za politiku. Pracovala som pre manžela a obyvateľov (departementu) Sarthe".

"Mojou úlohou bolo pomáhať pri jeho kontaktoch ako poslanca s ľuďmi. (Bola to) (...) len táto časť politiky," vyhlásila Fillonová, ktorá uviedla, že naďalej stojí pri svojom manželovi.

Ako dôkaz svojich tvrdení redaktorom JDD predložila e-maily od svojich spolupracovníkov, či vlastné zápisky a podklady pre neskoršie manželove príhovory, ktoré ukázala aj vyšetrovateľom. Poznamenala, že vyšetrovateľom poskytla aj písomnosti, ktoré dokazujú, že skutočne pracovala i pre časopis Revue des Deux Mondes.

Dodala, že vedela, čo podpisuje, keď uzatvárala zmluvy, a bola si vedomá aj výšky odmeny za takto dohodnutú prácu. Uviedla tiež, že vedela o tom, že ako asistenti jej manžela boli platené aj ich deti. "Všetko bolo legálne a priznané," spresnila.

Uviedla, že vždy bola pri manželových politických rozhodnutiach. "Mám jeho plnú dôveru, aj vďaka mojej diskrétnosti a lojálnosti. Vždy mu hovorím pravdu, nie ako jeho spolupracovníci...Na rozdiel od iných, ja ho neopustím," zdôraznila. Poznamenala, že to je práve ona, kto Fillona "každý deň" presviedča, že treba "vydržať až do konca". "Bude to on, kto rozhodne," dodala.

Fillon zostáva kandidátom strany Republikáni (LR) aj napriek predvolaniu na výsluch na 15. marca, ktoré by mohlo vyústiť do vznesenia obvinenia zo sprenevery finančných prostriedkov. Fillon svoju vinu stále odmieta.

Aféra nazvaná Penelopegate spôsobila prudký pokles popularity Fillona u voličov, aj keď ešte prednedávnom bol považovaný za favorita blížiacich sa prezidentských volieb. V posledných dňoch z Fillonovho volebného štábu odišli viacerí blízki spolupracovníci.

Internet zaplavili tipy na darčeky k Fillonovým 63. narodeninám



Používatelia sociálnych sietí v sobotu zaplavili internet tipmi na zábavné i kruté darčeky pre kandidáta francúzskych konzervatívcov na prezidentských voľbách Francoisa Fillona, ktorý v sobotu oslávil svoje 63. narodeniny.

Ako napísal denník Le Parisien, používatelia Twitteru sa predbiehali v tom, kto bude vtipnejší.

Francúzsky prezidentský republikánsky kandidát Francois Fillon.
Foto: TASR/AP


K hashtagu #UnCadeauPourFillon (Darček pre Fillona) pripájali fotografie s putami, bábikou Barbie vydávajúcou sa za asistentku poslanca a dodávanou ako set s Kenom, ktorý sa nápadne podobá na Fillona. Ako tip sa uvádzalo často aj predplatné na časopis Le Canard Enchainé, ktorý ako prvý zverejnil odhalenia o tom, že Fillon zrejme fiktívne zamestnával svoju manželku Penelope ako svoju asistentku, keď bol poslancom parlamentu.

Politik, ktorého popularita prudko klesla, keď aféra Penelopegate vyšla najavo, je v čoraz väčšej izolácii. Tento týždeň ho opustilo niekoľko najbližších spolupracovníkov a dostal aj predvolanie na výsluch, čo by mohlo viesť k vzneseniu obvinenia z korupcie. Aj preto mnohí ľudia ako vhodný darček pre Fillona navrhovali trestný zákonník či dobrého advokáta.