Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Protesty v pásme Gazy a Egypte neutíchajú, zranených pribúda

Demonštrujúci dav v jemenskom meste Sanaa Foto: TASR/AP


Gaza 13. septembra (TASR) - Desiatky ľudí protestovali dnes v palestínskom pásme Gazy proti filmu Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), ktorý zosmiešňuje islamského proroka Mohameda. Internetová upútavka k tejto snímke vyvolala pobúrenie moslimských veriacich a útoky na americké diplomatické zastupiteľstvá v Egypte, Líbyi, Maroku, Jemene a Sudáne.

Spojené štáty nemajú v Gaze diplomatické zastúpenie.

Protest sa konal vo štvrti Rimál, kde sa nachádzajú centrály viacerých medzinárodných organizácií spadajúcich pod OSN. Tie na jeden deň preventívne uzavreli svoje kancelárie.

Demonštranti podpálili americkú a izraelskú zástavu a kričali "Smrť Amerike! Smrť Izraelu!", napísala agentúra DPA. Pálili aj čiernobiele podobizne údajného režiséra filmu. Niektorí mladí muži mávali čiernymi zástavami Výboru ľudového odporu (PRC), radikálnej frakcie pôsobiacej v Gaze.

K stretom protestujúcich a bezpečnostných zložiek došlo dnes aj pred americkým veľvyslanectvom v jemenskom meste Saná.

Jemenské veľvyslanectvo vo Washingtone v stanovisku zaslanom agentúre Reuters uvádza, že incident si nevyžiadal obete.

Podľa informácií stanice BBC nepokoje dodnes neutíchli ani v Egypte. Práve v Káhire v utorok došlo k prvému zo série útokov na americkú diplomaciu v regióne. Pri najvážnejšom z nich, v líbyjskom meste Benghází, zahynul veľvyslanec USA v Líbyi a traja ďalší americkí zamestnanci konzulárneho úradu.

Kritická situácia je aj v Egypte

Egyptský prezident Muhammad Mursí podporuje pokojný protest, ale nie útoky na veľvyslanectvá. Povedal to dnes v televíznom prejave po tom, ako protestujúci Egypťania pobúrení kontroverznou upútavkou k protiislamskému filmu v utorok zaútočili na areál veľvyslanectva USA v Káhire.

Pobúrenie a protesty v Egypte
Foto: TASR
Demonštranti aj dva dni od začiatku protestov hádzali kamene na policajtov, ktorí im bránili v prístupe k opevnenému veľvyslanectvu Spojených štátov. Polícia proti nim použila slzotvorný plyn. Podľa štátnej televízie 16 ľudí utrpelo zranenia.

"Vyjadrenie názoru, právo na protest a hlásanie postojov je garantované, avšak bez útočenia na súkromné alebo verejné vlastníctvo, diplomatické misie a veľvyslanectvá," povedal Mursí, ktorý je prvým slobodne zvoleným egyptským prezidentom. Dnes navštívil európske inštitúcie v Bruseli.

Práve v Káhire v utorok došlo k prvému zo série útokov na americkú diplomaciu v regióne. Pri najvážnejšom z nich, v líbyjskom meste Benghází, zahynul veľvyslanec USA v Líbyi, americký informačný technik a dvaja ďalší americkí zamestnanci konzulátu.

Iracký premiér Núrí Málikí odsúdil snímku ako "urážlivú" a "rasistickú". Tých, ktorých sa dotkla, však vyzval, aby na ňu nereagovali agresiou.

Video americkej produkcie kritizoval aj Pakistan. "Je potrebné vzoprieť sa všetkým prejavom extrémistických sklonov," uviedlo vo svojom stanovisku vydanom v noci nadnes pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

Afganskí predstavitelia rozhodli o zamedzení prístupu na internetovú stránku YouTube, kde je zverejnená upútavka zosmiešňujúca proroka Mohameda, "na neurčito". Cieľom nariadenia je zabrániť vypuknutiu násilných nepokojov.