Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Filmári protestujú proti účasti Johnnyho Deppa na MFF v Cannes

Americký herec Johnny Depp. Foto: TASR/AP

Riaditeľ festivalu Cannes Thierry Frémaux v pondelok novinárom povedal, že ho nezaujíma Deppov súdny proces, ale Depp ako herec.

Cannes 16. mája (TASR) - Proti pozvaniu amerického herca Johnnyho Deppa na filmový festival v Cannes, ktorý sa začína v utorok, protestujú viacerí francúzski filmári aj užívatelia sociálnych sietí. Kariéru 59-ročného herca v Hollywoode poškodil súdny proces s exmanželkou Amber Heardovou, ktorá ho obviňovala z domáceho násilia. Depp síce súdny spor vyhral, avšak pre mnohých ľudí je podľa AFP toxickou osobou, uvádza TASR.

Novinárka Eve Barlowová na Instagrame napísala: "Zdá sa, že festival v Cannes je hrdý na svoju históriu podpory sexuálnych násilníkov". Zverejnila tiež zábery Deppa vedľa ďalších kontroverzných osobností vrátane Harveyho Weinsteina, Romana Polanského či Gérarda Depardieua.

Skupina 123 pracovníkov filmového priemyslu v článku v novinách Libération kritizovala aj samotný festival.

"Prestretím červeného koberca pre mužov a ženy páchajúcich útoky festival ukazuje, že násilie v kreatívnych kruhoch sa môže diať absolútne beztrestne," komentovali.

Odsúdili tiež Mawenn, režisérku a hlavnú herečku v otváracom filme festivalu "Jeanne du Barry - Kráľova milenka", v ktorom Depp stvárňuje kráľa Ľudovíta XV. Mawenn sa totiž priznala k tohtoročnému útoku na novinára Edwyho Plenela v parížskej reštaurácii. Podľa slov Plenela sa tento incident mohol týkať obvinení zo znásilnenia, ktorým čelil exmanžel Mawenn, režisér Luc Besson.

Riaditeľ festivalu Cannes Thierry Frémaux v pondelok novinárom povedal, že ho "nezaujíma" Deppov súdny proces, ale "Depp ako herec".

Festival potrvá do 27. mája. Deväťčlenná porota rozhodne, ktorý z 21 súťažných filmov získa hlavnú cenu - Zlatú palmu. Medzi tvorcami je rekordných sedem režisérok.