Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Financial Times: Orbán bráni Poľsko a prehlbuje rozkol

Na fotografii maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Európska komisia (EK) minulú stredu vyjadrila hlboké znepokojenie nad vážnymi rizikami ohrozenia nezávislosti súdnictva v Poľsku a vyzvala poľskú vládu, aby pozastavila prijímanie sporných zákonov.

Budapešť 23. júla (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na 28. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad v sobotu vyhlásil, že ubráni Poľsko pred sankciami Európskej únie. V súvislosti s kritizovanou poľskou reformou justície o tom dnes informovalo internetové vydanie britského ekonomického denníka Financial Times (FT), podľa ktorého maďarský premiér týmto krokom prehlbuje rozkol medzi východom a západom Európy.

FT v komentári konštatuje, že na základe Orbánových poznámok, ktorými obhajoval reformu poľskej justície, je možné očakávať, že medzi predsedami vlád strednej Európy a ich západnými kolegami vznikne prudká konfrontácia.

"Poľské reformy odzrkadľujú Orbánove kroky z roku 2013, ktoré umlčali sudcov, na ktorých miesta nastúpili poverenci maďarskej vládnej strany Fidesz," píše FT.

Európska komisia (EK) minulú stredu vyjadrila hlboké znepokojenie nad vážnymi rizikami ohrozenia nezávislosti súdnictva v Poľsku a vyzvala poľskú vládu, aby pozastavila prijímanie sporných zákonov.

Kolégium komisárov v stredu v rámci svojej prvej "hĺbkovej diskusie" o vývoji v Poľsku preskúmalo právne a politické možnosti, ktoré má k dispozícii na to, aby EK na tieto záležitosti ako strážkyňa Zmlúv o EÚ adekvátne zareagovala. V hre je aj možnosť začať právne konanie voči Poľsku pre porušenie práva EÚ.

Najsilnejšou "zbraňou" exekutívy EÚ je spustenie článku 7 (ods. 1) Zmluvy o Európskej únii, čo znamená pozastavenie hlasovacích práv pre Poľsko v rozhodovacom procese EÚ. Na jeho schválenie je ale potrebný aj hlas Maďarska, zdôraznil FT.