Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Guvernér čínskej centrálnej banky varoval pred rizikom deflácie

Foto: TASR/AP

Guvernér čínskej centrálnej banky Ču Siao-čchuan dnes na konferencii v Boao na ostrove Chaj-nan konštatoval, že krajina musí pozorne sledovať známky deflácie.

Boao 29. marca (TASR) - Guvernér čínskej centrálnej banky Ču Siao-čchuan dnes na konferencii v Boao na ostrove Chaj-nan konštatoval, že krajina musí pozorne sledovať známky deflácie, ako aj spomaľujúceho sa globálneho hospodárskeho rastu a poklesu cien komodít. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyjadrenia guvernéra pravdepodobne zvýšia obavy, že Číne hrozí riziko deflácie a podčiarkujú nervozitu politikov zo spomaľovania hospodárskeho rastu napriek celému radu podporných opatrení.

"Inflácia v Číne klesá. Musíme ostražito sledovať, či sa môže znižovať aj naďalej a dosiahnuť určitý druh deflácie," povedal Ču. Podľa jeho slov tempo poklesu inflácie je príliš rýchle, i keď do určitej miery môže súvisieť s trhovými zmenami a reformami.

Peking je odhodlaný zabrániť druhej najväčšej ekonomike sveta nastúpiť rovnakú cestu recesie a deflácie, ktorá ničila susedné Japonsko posledných 20 rokov. Aj noviny centrálnej banky minulý mesiac varovali, že Čína je nebezpečne blízko k deflácii.

Ľudová banka Číny od novembra minulého roka dvakrát znížila úrokové sadzby a prijala mnohé opatrenia na podporu rastu. Ak však budú ceny klesať a hospodárstvo sa bude aj naďalej oslabovať, ekonómovia sú presvedčení, že v nadchádzajúcich mesiacoch bude musieť prijať agresívnejšie opatrenia.

Ču zároveň informoval, že Čína má jasné dlhodobé plány v súvislosti s liberalizáciou úrokových sadzieb, hoci zatiaľ nie je možné predložiť jednoznačný časový plán. Odvolal sa pritom na svoje vlaňajšie vyjadrenia, že úrokové sadzby na vklady budú pravdepodobne liberalizované v priebehu jedného alebo dvoch rokov. Podľa guvernéra nadmerným uvoľnením menovej politiky by Čína mohla podkopať snahu o štrukturálne reformy. Ču sľúbil, že uvoľnia kontrolu toku kapitálu na podporu jüanu a tento rok upravia devízové pravidlá, aby dosiahli konvertibilitu kapitálového účtu.

Pozornosť Číny v súčasnosti priťahuje spomalenie svetovej ekonomiky, ako aj pokles inflácie a cien komodít. Napríklad ropa od polovice roka 2014 zlacnela viac než o 50 % a ovplyvnila tak mnohé komodity, čo v mnohých priemyselne rozvinutých krajinách vyvolalo pokles inflácie. Čína je ako najväčší importér ropy a železnej rudy na tieto zmeny mimoriadne citlivá.

Čína začiatkom tohto mesiaca oznámila, že v roku 2015 počíta s hospodárskym rastom o 7 % v porovnaní s vlaňajšou úrovňou 7,4 %. Tento cieľ predstavuje najnižší rast za posledných 24 rokov. Doterajšie nepriaznivé ekonomické údaje však naznačujú, že aj tento cieľ je v ohrození, najmä vzhľadom na stagnujúci vnútorný dopyt, ochladenie realitného trhu, nadmerné kapacity priemyselných podnikov a vysokú zadlženosť.

Čínska ročná inflácia spotrebiteľských cien vo februári vzrástla z januárového päťročného minima 0,8 % na 1,4 %. Podľa banky však mohlo ísť len o jednorazové zvýšenie súvisiace s dlhými oslavami čínskeho Nového roka. Výrobné ceny vo februári klesli o 4,8 %, čo predstavuje najvýraznejší prepad od októbra 2009.