Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Malajzia žaluje banku Goldman Sachs a dvoch jej bývalých zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Malajzijská prokuratúra tvrdí, že banka zavádzala investorov, keďže vedela, že výnosy z predajov dlhopisov fondu 1MDB, ktoré zabezpečovala, budú spreneverené.

Kuala Lumpur 17. decembra (TASR) - Malajzia žaluje americkú banku Goldman Sachs a dvoch jej bývalých zamestnancov v súvislosti s vyšetrovaním podozrení z korupcie a prania špinavých peňazí štátnym fondom 1MDB.

Malajzijská prokuratúra tvrdí, že banka zavádzala investorov, keďže vedela, že výnosy z predajov dlhopisov fondu 1MDB, ktoré zabezpečovala, budú spreneverené.

Vláda požaduje pokuty v objeme minimálne 2,7 miliardy USD (2,38 miliardy eur), ktoré boli údajne spreneverené, plus 600 miliónov USD, ktoré Goldman Sachs dostala za manažovanie predaja dlhopisov fondu. Banka obviňuje z podvodov týkajúcich sa štátneho malajzijského fondu bývalých zamestnancov.

"Ich podvod sa dotkol srdca našich kapitálových trhov," uviedol malajzijský generálny prokurátor Tommy Thomas. "Ak by sme nezačali trestné konania proti obvineným, ich poškodenie nášho finančného systému a integrity trhu by zostalo nepotrestané."

Úloha Goldman Sachs pri získavaní prostriedkov vo výške okolo 6,5 miliardy USD pre fond 1MDB v rokoch 2012 a 2013 prerástla do jedného z najväčších škandálov od globálnej finančnej krízy pred desaťročím, ktorá vyvolala hnev verejnosti proti bankám. Bývalý partner Goldman Sachs Tim Leissner sa v USA priznal k podplácaniu a jeho bývalý zástupca Roger Ng bol zatknutý v Malajzii.

Okrem spomínaných bývalých zamestnancov Goldman Sachs medzi obvinenými v súvislosti s predajom dlhopisov fondu sú malajzijský finančník Low Taek Jho, ktorý mal byť hlavou podvodu a bývalá zamestnankyňa 1MDB Jasmine Looová. Malajzia okrem pokút vo výške niekoľkých miliárd dolárov požaduje pre všetkých obvinených trest odňatia slobody vo výške až 10 rokov, uviedol Tommy Thomas.

Akcia Goldman Sachs po oznámení žaloby oslabila o 2,2 %. Goldman Sachs obvinenia odmieta, tvrdí, že sú nesprávne smerované, a že sa bude proti nim dôrazne brániť. Banka dodala, že bude naďalej spolupracovať so všetkými príslušnými orgánmi pri vyšetrovaní.

Podľa amerického ministerstva spravodlivosti bolo z malajzijského štátneho fondu 1MDB spreneverených 4,5 miliardy USD, vrátane časti peňazí, ktoré Goldman Sachs pomáhala získať. Peniaze spreneverili vysokí manažéri fondu a ich spolupáchatelia v rokoch 2009 až 2014.