Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Fínska vláda prežila hlasovanie o dôvere za výroky dvoch ministrov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za vyslovenie nedôvery 19-člennému kabinetu premiéra Petteriho Orpa hlasovalo 65 poslancov, proti ich bolo 106.

Helsinki 8. septembra (TASR) — Fínska stredopravicová vláda prežila v piatok hlasovanie o vyslovení nedôvery iniciované tromi opozičnými stranami za rasistické vyjadrenia dvoch ministrov z krajne pravicovej strany Praví Fíni (PS), známej aj pod názvom Strana Fínov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Za vyslovenie nedôvery 19-člennému kabinetu premiéra Petteriho Orpa hlasovalo 65 poslancov, proti ich bolo 106. Rozprava pred hlasovaním sa zamerala najmä na výroky predsedníčky PS a ministerky financií Riiky Purrovej a ministra hospodárstva Willeho Rydmana z rokov 2008 a 2016.

Purrová sa za rasistické výroky v príspevku na blogu spred 15 rokov ospravedlnila ešte v júni. Pozornosť opäť vzbudili po tom, ako sa jej strana dostala do vlády.

Rydman čelil kritike za rasistické textové správy, ktoré poslal svojej bývalej priateľke pred siedmimi rokmi. Do funkcie nastúpil v júli po svojom predchodcovi, ktorý rezignoval iba necelé dva týždne po vymenovaní pre podozrenie z väzieb na krajne pravicové skupiny a pre nacistické výroky.

Táto kauza paralyzovala vládu, ktorá sa moci ujala iba pred necelými tromi mesiacmi. Jej rozpad sa podarilo odvrátiť po tom, čo sa dohodla na princípoch boja proti intolerancii a diskriminácii. Opozícia však tvrdí, že tento krok bol nedostatočný, vágny a prišiel neskoro.

Opozícia, najmä sociálnodemokratická strana (SDP), kritizovala premiéra Orpa, že sa jeho vláda od vyjadrení oboch ministrov dostatočne nedištancovala a nerobí dosť v boji proti diskriminácii a rasizmu vo Fínsku, ktoré na nátlak PS sprísnilo podmienky získania povolenia na pobyt a občianstva. Strana odmietla tvrdenia, že tieto kroky sú namierené najmä proti imigrantom pochádzajúcim z krajín mimo Európskej únie.