Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fínske ministerstvo obrany chce byť v kontakte s mužmi v zálohe

Fínsky minister obrany Carl Haglund, archívne foto Foto: TASR/AP

Minister obrany Haglund poznamenal, že mnohí záložníci chcú vedieť, aká je ich rola, a majú motiváciu byť súčasťou obranných štruktúr štátu.

Helsinki 3. mája (TASR) - Fínske ozbrojené sily zaslali listy 900.000 mužom v zálohe, v ktorých im vysvetľujú ich rolu v krízových situáciách a žiadajú ich o aktualizáciu osobných údajov a vojenskej hodnosti.

Minister obrany Carl Haglund dnes pre rozhlasovú stanicu Yle poprel, že by list súvisel s nárastom napätia vo vzťahoch so susedným Ruskom, ktorého lietadlá v uplynulých mesiacoch opakovane narúšali fínsky vzdušný priestor. Najnovší podobný prípad bol zaznamenaný uplynulý utorok, keď fínske námorníctvo vo vodách v blízkosti Helsínk lokalizovalo neidentifikované podmorské plavidlo a vypálilo naň varovné strely.

Haglund poznamenal, že mnohí záložníci chcú vedieť, aká je ich rola, a majú motiváciu byť súčasťou obranných štruktúr štátu. "Preto je dobré, že ich pravidelne informujeme o tom, čo pre nich pripravujeme," vysvetlil minister. Kampaň má aj televízny variant.

Fínsko má s Ruskom spoločné hranice v dĺžke 1340 kilometrov a čoraz viac sa obáva svojho mocného suseda, ktorého vojenské stíhačky počas uplynulého roka opakovane vyvolali v Pobaltí poplach a ktorý v blízkosti spoločných hraníc usporiadal vojenské manévre. Dôkazom napätia v tomto regióne je aj aprílové bezprecedentné spoločné vyhlásenie severských krajín - Švédska, Nórska, Fínska, Dánska a Islandu -, ktoré potrebu zvýšenej vojenskej spolupráce priamo zdôvodňuje ruskými "výzvami". Moskva na to ihneď reagovala: vyhlásila, že kroky Fínska a Švédska vedúce k ich zblíženiu s NATO vyvolávajú "osobitnú obavu".