Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Maročana zadržaného po útoku v Turku obvinili z teroristických vrážd

Záchranárske zložky zasahujú v centre fínskeho mesta Turku 18. augusta 2017 po útoku nožom. Foto: TASR

Maročan identifikovaný ako Abderrahman Bouanane, narodený v roku 1994, je podľa prokuratúry podozrivý z toho, že konal s úmyslom vyvolať vážny strach medzi obyvateľmi.

Helsinki 28. februára (TASR) - Žiadateľa o azyl z Maroka, ktorému je pripisovaný vlaňajší útok nožom v centre fínskeho mesta Turku, obvinili z dvojnásobnej vraždy spojenej s terorizmom, ako aj pokusu o zavraždenie ďalších ôsmich ľudí. Podľa agentúry AP to v stredu oznámila fínska prokuratúra.

Maročan identifikovaný ako Abderrahman Bouanane (Abdarrahmán Búanán), narodený v roku 1994, je podľa prokuratúry podozrivý z toho, že konal s úmyslom "vyvolať vážny strach medzi obyvateľmi".

Pri útoku v Turku na juhozápade Fínska, ktorý sa odohral 18. augusta 2017, zahynuli dve ženy a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Bouanane sa k napadnutiu ľudí nožom priznal, nevyjadril sa však jasne, či konal z teroristických pohnútok, ako sa domnievajú vyšetrovatelia.

Polícia predtým uviedla, že Bouanane sa približne tri mesiace pred útokom zradikalizoval a silno sa stotožňoval s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). Predpokladá sa však, že čin spáchal sám.

Prípad z Turku vyšetrujú ako prvý teroristický čin na území Fínska. Začiatok súdneho procesu s Bouananom je naplánovaný na 9. apríla.

Už dávnejšie vyšlo najavo, že tesne pred útokom odmietli Bouananovi vo Fínsku udeliť azyl. Táto skutočnosť však nebola považovaná za motív útoku, pri ktorom tento Maročan použil až dva nože.