Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fínsky premiér: Budúca vláda by mala zvážiť členstvo krajiny v NATO

Fínsky premiér Alexander Stubb Foto: TASR/AP

Fínska verejnosť a politická scéna sú v otázke členstva v aliancii rozdelené.


Brusel 5. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia a Fínsko chcú aj naďalej viesť konštruktívny dialóg s Ruskom, zároveň však vyzývajú Moskvu, aby rešpektovala hranice svojich susedov. Uviedol to dnes počas oficiálnej návštevy Fínska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"NATO a Fínsko sa snažili počas obdobia studenej vojny budovať konštruktívne vzťahy s Ruskom. V tom pokračujeme, ale Rusko musí rešpektovať svojich susedov a rešpektovať hranice susedných krajín," uviedol Stoltenberg na tlačovej konferencii s fínskym premiérom Alexandrom Stubbom.

Fínsky premiér v tejto súvislosti uviedol, že budúca fínska vlády by nemala vylúčiť myšlienku vstupu krajiny do NATO. Fínsko má s Ruskom spoločnú 1300-kilometrovú hranicu a patrí medzi krajiny regiónu Baltského mora, ktoré hlásia čoraz častejší pohyb ruských vojenských lietadiel v blízkosti svojho vzdušného priestoru.

"Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme počas mandátu budúcej vlády nevylúčili možnosť požiadať o členstvo v NATO," uviedol Stubb, ktorý šéfuje fínskym konzervatívcom a je zástancom vstupu do NATO. Nový parlament by mal podľa neho vypracovať správu o všetkých pozitívach a negatívach pričlenenia sa k aliancii.

Fínska verejnosť a politická scéna sú v otázke členstva v aliancii rozdelené. Fínsko, podobne ako susedné Švédsko, od roku 1994 spolupracovalo s NATO v rámci programu Partnerstvo za mier, v rámci ktorého sa zúčastnilo na operáciách v Afganistane.

"Ak sa raz Fínsko bude uchádzať o členstvo v NATO, musí to podporovať široká verejnosť,"
upozornil Stubb. V najbližšej budúcnosti takýto scenár určite nehrozí, dodal.

Stoltenberg ocenil, že NATO a Fínsko majú dobrú dlhoročnú spoluprácu, zároveň však uviedol, že nechce vstupovať do diskusií o možnom členstve Fínska v aliancii, keďže ide o domácu politickú záležitosť.

Fínsky denník Helsingin Sanomat zverejnil dnes prieskum verejnej mienky, podľa ktorého 57 percent Fínov je proti členstvu v NATO, súhlasí s ním 27 percent opýtaných. Ide o prieskum realizovaný 16.-27. februára, pričom jeho výsledky sú podobné rovnakému prieskumu z augusta 2014.