Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Fíni a Nóri chcú obmedziť prílev blízkovýchodných migrantov z Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa fínskej pohraničnej stráže prichádza každý deň z Ruska do Fínska cez hraničný priechod pri meste Salla až 20 žiadateľov o azyl, pričom za celý minulý rok ich bolo len 700.

Helsinki/Oslo 21. januára (TASR) - Fínsko a Nórsko sa usilujú o zmiernenie prílevu migrantov z Blízkeho východu, ktorí do týchto severských krajín prichádzajú z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pokiaľ viem, z ruského pohraničného pásma sa nemôže dostať nikto bez toho, aby o tom nevedeli ruské úrady. Som sklamaný," uviedol fínsky minister vnútra Petteri Orpo. Dodal, že náhly nárast počtu utečencov nemožno pripisovať len opatreniam, ktoré proti žiadateľom o azyl prednedávnom zaviedla nórska pravicová vláda.

Podľa fínskej pohraničnej stráže prichádza každý deň z Ruska do Fínska cez hraničný priechod pri meste Salla až 20 žiadateľov o azyl, pričom za celý minulý rok ich bolo len 700.

Fínsko zakázalo prechod cez Sallu tým migrantom, ktorí sa presúvajú pešo alebo na bicykli, čo spôsobilo, že utečenci začali používať ojazdené ruské autá. V okolí Sally tak po konfiškácii fínskymi úradmi zostalo odstavených v snehu a ľade približne 50 takýchto vozidiel.

Nórsko medzičasom vyslalo späť do Ruska autobus s 13 utečencami pochádzajúcimi zo Sýrie, Afganistanu, Jemenu a Pakistanu aj napriek tomu, že teplota na rusko-nórskej arktickej hranici dosahovala len -30 stupňov Celzia. Nórska ministerka pre prisťahovalectvo a integráciu Sylvi Listhaugová v parlamente povedala, že vláda vracia len tých migrantov, ktorí majú v Rusku povolenie na dlhodobý pobyt.

Minulý týždeň však Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) varoval Nórsko, že Rusko neposkytuje žiadateľom o azyl dostatočnú ochranu. Iní kritici Nórsku vyčítajú, že utečenci sa proti rozhodnutiu o svojej repatriácii nemali možnosť odvolať.