Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Fínsko o dva mesiace predĺžilo uzavretie hraníc s Ruskom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vláda premiéra Petteriho Orpa sa rozhodla uzavrieť hranice s Ruskom vlani v novembri.

Helsinki 8. februára (TASR) - Fínsko ponechá svoje pozemné hranice s Ruskom naďalej uzavreté, a to až do 14. apríla. Oznámilo to vo štvrtok fínske ministerstvo vnútra, informuje agentúra AP.

Vláda premiéra Petteriho Orpa sa rozhodla uzavrieť hranice s Ruskom vlani v novembri. Vtedy obvinila Rusko, že na hraničné priechody úmyselne posiela žiadateľov o azyl bez dokladov, aby spôsobilo problémy Fínsku, ktoré krátko predtým vstúpilo do NATO. Moskva toto obvinenie poprela.

Neskôr skúšobne otvorila dva z ôsmich priechodov vo východnom a severnom Fínsku, no prílev migrantov pokračoval.

Všetkých osem hraničných priechodov je tak opäť uzavretých od 15. decembra. V januári vláda súhlasila s predĺžením ich uzavretia do 11. februára. Priechod pre nákladné vlaky vo Vainikkale zostáva zatiaľ otvorený.

„Nezaznamenali sme žiadne známky toho, že by Rusko zmenilo svoje správanie,“ uviedla fínska ministerka vnútra Mari Rantanenová. Naopak predpokladá, že tento stav bude ešte nejaký čas pokračovať.

„V blízkosti hraníc na ruskej strane sa v súčasnosti zdržiavajú stovky, ak nie tisíce migrantov, ktorí čakajú na príležitosť dostať sa do Fínska,“ dodala Rantanenová.

Fínsko zdieľa s Ruskom 1340-kilometrovú pozemnú hranicu. Od vlaňajšieho septembra ju prekročilo približne 1300 migrantov bez riadnej dokumentácie alebo víz, čo je nezvyčajne vysoký počet. Stalo sa tak len niekoľko mesiacov po tom, čo Fínsko vstúpilo do NATO.