Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fínsko oznámilo rozbitie skupiny prevádzačov migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fínska pohraničná stráž dnes uviedla, že dokončila predbežné vyšetrovanie prepašovania 45 mužov z Indie a Pakistanu do Fínska.

Štokholm 4. mája (TASR) - Fínska pohraničná stráž dnes uviedla, že dokončila predbežné vyšetrovanie prepašovania 45 mužov z Indie a Pakistanu do Fínska. Odtiaľ mali "muži vo veku okolo 20 či 30 rokov", pokračovať do Belgicka, Británie, Nemecka a Talianska, povedal vyšetrovateľ pohraničnej stráže Teemu Mäntyniemi agentúre DPA.

Podľa jeho slov títo muži "predali väčšinu svojho majetku", aby si mohli dovoliť zaplatiť požadované sumy do výšky 15.000 eur. Prevádzači ich dostali do Fínska cez dva z jeho severných hraničných priechodov z Ruska.

Migranti vo Fínsku požiadali o azyl a prevádzačská organizácia plánovala, že ich prepašuje do ďalších krajín Európskej únie. Fínsky imigračný úrad však väčšinu zo žiadostí o azyl zamietol a mužov poslal nazad do ich domovských krajín.

Sieť prevádzačov začala pôsobiť v decembri počas veľkého prílevu utečencov a vyšetrovateľ povedal, že pohraničná stráž si je "absolútne istá uvedenými 45 prípadmi". Dodal, že 13 podozrivých z prevádzačstva je v súčasnosti vo väzbe - ide o občanov Indie a Pakistanu, a tiež jedného Holanďana a jedného Švéda. Ďalších troch podozrivých prepustili z väzby pod podmienkou, že sa dostavia na súd.

Prvého z nich zatkli koncom januára na letisku Helsinki-Vantaa, keď sa pokúšal prepašovať jedného muža do Nemecka, pokračoval vyšetrovateľ. Povedal, že niektorí z podozrivých sa priznali, ale "báli sa, že im zločinecká organizácia ublíži", ďalší odmietli odpovedať na otázky. Očakáva sa, že súdny proces s nimi by sa mohol začať koncom mája. V prípade uznania viny im hrozí najviac šesť rokov väzenia.

Fínska pohraničná stráž pri záťahu na prevádzačov migrantov spolupracovala s niekoľkými ďalšími krajinami EÚ prostredníctvom Europolu.