Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fínska polícia zatkla ďalších dvoch mužov v prípade útoku nožom

JB 17 Turku - Záchranári a policajti zasahujú v centre fínskeho mesta Turku 18. augusta 2017 po útoku nožom. Fínski policajti dnes postrelili do nohy muža, ktorý v meste Turku ležiacom na juhozápade krajiny pobodal viacero ľudí. Útočníka následne vzali do väzby. Polícia v súvislosti s útokom pátra po Foto: FOTO TASR/AP

V utorok súd nariadil väzbu pre 18-ročného marockého uchádzača o azyl pre podozrenie z teroristických zločinov vrátane dvoch prípadov vraždy a ôsmich prípadov pokusu o vraždu.

Helsinki 23. augusta (TASR) - Fínska polícia zatkla ďalšie dve osoby v súvislosti s minulotýždňovým krvavým útokom nožom v centre mesta Turku, ktorý si vyžiadal dva ľudské životy a osem zranených. Informovali o tom dnes miestne úrady.

Dvoch mužov zatkli v Turku, upresnil pre agentúru DPA Markus Laine z Národného úradu pre vyšetrovanie. Zatkli ich pre podozrenie "z prípravy trestného činu vykonaného s teroristickým zámerom".

Úrady si však nie sú isté ohľadom ich identity. Vo Fínsku povedali, že sú z Alžírska, ale úradom v susednom Švédsku hovorili, že sú z Maroka, píše sa v policajnom vyhlásení.



V utorok súd nariadil väzbu pre 18-ročného marockého uchádzača o azyl pre podozrenie z teroristických zločinov vrátane dvoch prípadov vraždy a ôsmich prípadov pokusu o vraždu. Traja údajní komplici taktiež zostávajú vo väzbe pre podozrenie, že pomáhali plánovať útok.

Hlavného podozrivého, ktorý pripustil bodný útok, ale nie vraždu, menovali ako Abdurrahmána Mechku, aj keď podľa polície možno používa falošnú identitu. "Máme dôvody ho podozrievať, že dal úradom pri príchode do krajiny zlé informácie," uviedol vyšetrovateľ Laine.

Muž identifikovaný ako Mechka prišiel do Fínska v roku 2016 a istý čas podľa úradov strávil v Nemecku. "Zatiaľ sa nemôžeme vyjadriť k jeho motívom... nie je ochotný odpovedať na všetky otázky," dodal Laine.