Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Fínsko znovu uzatvorí všetky hraničné priechody s Ruskom

Migranti, ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Všetky priechody budú zatvorené od piatka 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ) až do 14. januára.

Helsinki 14. decembra (TASR) - Fínsko od piatkového večera opäť celkom zatvorí - až do 14. januára - svoje hranice s Ruskom. Oznámila to vo štvrtok fínska ministerka vnútra Mari Rantanenová, a to len niekoľko hodín po tom, ako Helsinki dva z hraničných priechodov otvorili. K opätovnému zatvoreniu pristupuje Fínsko pre prudký nárast prichádzajúcich migrantov, ktorý označilo za "hybridný útok" zo strany Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Všetky priechody budú zatvorené od piatka 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ) až do 14. januára, uviedla Rantanenová.

Fínsko najskôr - od polovice novembra - zatvorilo len niekoľko hraničných priechodov, ale od 30. novembra ich prestalo fungovať všetkých osem, uvádza AFP. Do Fínska, ktoré má s Ruskom spoločnú hranicu dlhú 1340 kilometrov, totiž odtiaľ prišlo len od augusta takmer 1000 migrantov bez víz.

Helsinki však naposledy v utorok oznámili zmiernenie tohto opatrenia, a síce, že v noci na štvrtok znovu otvoria dva z týchto priechodov. Cieľom bolo overiť, či tlak na hraniciach pretrváva.

Okamžite po otvorení priechodov - Vaalimaa a Niirala na juhovýchode Fínska na hranici s ruskou Leningradskou oblasťou - však do tejto severskej krajiny začali z Ruska opätovne prúdiť migranti.

Fínska pohraničná stráž vo štvrtok informovala, že od otvorenia priechodov prešlo už na územie tejto severskej krajiny prinajmenšom 40 ľudí s cieľom požiadať tam o azyl. Rantanenová uviedla, že k nárastu prílevu migrantov došlo značne rýchlejšie, než sa očakávalo.

Helsinki obviňujú Rusko z organizovania takéhoto prílevu migrantov, v čom zároveň vidia snahu o vyvíjanie politického tlaku zo strany Moskvy, ktorá obvinenia popiera.