Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fínsky parlament si zvolil nového premiéra

Juha Sipilä Foto: TASR/AP Photo

Koalícia bude mať v 200-člennom parlamente väčšinu 124 kresiel.

Helsinki 28. mája (TASR) - Fínsky parlament zvolil dnes za nového premiéra podnikateľa Juhu Sipiläho, ktorý povedie koalíciu zloženú z troch stredopravých strán.

Novému šéfovi kabinetu vyjadrilo dôveru 128 poslancov, 62 bolo proti a sedem sa zdržalo hlasovania, uviedla agentúra DPA.

Hlasovanie sa konalo deň po tom, ako Sipiläho ministerská zostava predstavila poslancom svoj vládny program. Koalícia bude mať v 200-člennom parlamente väčšinu 124 kresiel.

Strana stredu 54-ročného miliardára Sipiläho, tradične zastupujúca farmárov a majiteľov pôdy, zvíťazila v parlamentných voľbách z 19. apríla. Jej poslanci obsadili skoro štvrtinu poslaneckých kresiel.

Vládu vytvorila s konzervatívnou Stranou národnej koalície, vedenou predchádzajúcim premiérom a zástancom EÚ Alexandrom Stubbom. Ďalším koaličným partnerom je populistická, euroskeptická strana Fíni (predtým známa ako Praví Fíni), ktorá doposiaľ vo vláde nepôsobila a v aprílových voľbách skončila na druhom mieste tesne pred konzervatívcami.

Líder konzervatívcov Alexander Stubb bude v novej vláde ministrom financií, zatiaľ čo vodca Fínov Timo Soini bude mať na starosti ministerstvo zahraničných vecí a európske záležitosti.

Sipilä, bohatý podnikateľ v oblasti informačných technológií, vstúpil do politiky len pred štyrmi rokmi. Jeho vláda bude musieť predovšetkým oživiť ekonomiku Fínska, ktorej výkonnosť za uplynulé štyri roky klesla o tri percentá. Ekonomický program nového kabinetu počíta z rozsiahlymi finančnými škrtmi, ale aj s investíciami na podporu hospodárstva.