Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Firma Swatch zažalovala malajzijskú vládu za zhabanie LGBTQ hodiniek

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Homosexualita je vo väčšinovo moslimskej Malajzii trestným činom.

Bern/Kuala Lumpur 17. júla (TASR) - Výrobca švajčiarskych hodiniek Swatch zažaloval malajzijskú vládu za to, že zhabala hodinky z dúhovej kolekcie oslavujúcej práva LGBTQ komunity. Spoločnosť tvrdí, že tento krok poškodil jej reputáciu. V pondelok to uviedla agentúra Reuters, informuje TASR.

Homosexualita je vo väčšinovo moslimskej Malajzii trestným činom. Viaceré ľudskoprávne organizácie opakovane upozornili na rastúcu neznášanlivosť k LGBTQ osobám.

Malajzijské ministerstvo vnútra oznámilo, že hodinky Swatch z kolekcie Pride úrady zhabali, lebo na sebe mali vygravírovaný nápis "LGBTQ". Podľa firmy Swatch išlo až o 172 hodiniek zo 16 predajných miest v Malajzii.

"Skonfiškované hodinky nijakým spôsobom nenarúšali verejný poriadok či morálku a ani iným spôsobom neporušovali zákon," napísal Swatch v žalobe. Podľa oznámení o zhabaní, ktoré firma dostala, totiž hodinky obsahovali prvky podporujúce práva LGBTQ komunity a potenciálne tak porušovali malajzijské zákony. Firma okrem toho dodala, že na väčšine zhabaných hodiniek v celkovej hodnote viac ako 12.600 eur sa písmená "LGBTQ" nenachádzali.

Swatch v žalobe žiada zaplatenie odškodného a vrátenie zhabaného tovaru. Dodáva, že jeho schopnosť podnikať v tejto ázijskej krajine je po skonfiškovaní hodiniek "značným spôsobom ohrozená".