Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Fischer, Nerudová a Pavel sa koalícii SPOLU poďakovali za podporu

Na archívnej snímke rieka Vltava a v pozadí Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nerudová si váži podporu vládnych strán, pretože ako nezávislá kandidátka často vládu kritizuje.

Praha 4. októbra (TASR) - Kandidáti na funkciu českého prezidenta - Pavel Fischer, Danuše Nerudová a Petr Pavel - sa koalícii SPOLU na sociálnej sieti Twitter poďakovali za podporu. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Oceňujem dôveru, ktorú mi dnes koalícia SPOLU vyjadrila," napísal v tvíte senátor Pavel Fischer. Ambíciu uchádzať sa o post hlavy štátu oznámil v pondelok (3.10.).

Nerudová si váži podporu vládnych strán, pretože ako nezávislá kandidátka často vládu kritizuje. "Verím, že si uvedomujú, že budem nadstraníckou prezidentkou a budem vždy stáť na strane občanov," napísala na Twitteri.

Rozhodnutie koalície SPOLU nepostaviť vlastného kandidáta a odsunúť stranícke záujmy ocenil aj Petr Pavel. "Predpokladám, že Andrej Babiš si z nich príklad nevezme, tak sa aspoň môžem tešiť na poriadny súboj v debatách," dodal Pavel.

Český premiér a predseda strany ODS Petr Fiala v utorok spolu so zástupcami koalície SPOLU oznámil, že nepostavia vlastného prezidentského kandidáta, ako pôvodne zamýšľali. Namiesto toho podporia trojicu kandidátov, ktorí podľa nich rešpektujú hodnoty dôležité pre funkciu prezidenta.

Premiér tiež uviedol, že hlavným cieľom a základnou zodpovednosťou koalície je zabrániť nástupu populistických a extrémistických síl do štátnych funkcií, vrátane prezidentskej.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)