Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Flámsko povolilo ultrakatolícku školu, ktorú kritizovala aj cirkev

Ilustračné foto Foto: TASR

Predstavitelia katolíckej cirkvi v Belgicku upozornili, že študenti tejto školy sa ocitnú odtrhnutí od spoločnosti, vo vlastnom dogmatickom videní sveta.

Brusel 13. januára (TASR) - Belgické úrady povolili fungovanie ultrakonzervatívnej katolíckej školy, voči zriadeniu ktorej mali výhrady dokonca aj predstavitelia katolíckej cirkvi v tejto krajine. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Belga.

Škola svätého Ignáca otvorila ešte v septembri svoje brány v mestečku Overijse neďaleko Bruselu, ktoré patrí do flámskej časti belgickej federácie. Zodpovedné úrady vo Flámsku po niekoľkých mesiacoch preverovania osnov a cieľov novej školy nakoniec jej činnosť odsúhlasili a škola tak môže vydávať diplomy maturantom.

Proti zriadeniu tejto školy viac ako laická verejnosť protestovala samotná katolícka cirkev, podľa ktorej ide o "ultrakatolícku" vzdelávaciu inštitúciu spájanú s "fundamentalizmom". Zriaďovatelia školy naopak tvrdia, že ostatné katolícke školy vo Flámsku sú "málo katolícke".

Belga pripomenula, že pozornosť úradov vzbudil ani nie tak zastaraný a skostnatený pohľad tejto školy na svet, ale jej všeobecný prístup k spoločnosti.

Flámska ministerka školstva Hilde Crevitsová po preskúmaní webovej stránky Školy svätého Ignáca a obsahu učiva prijala potrebné opatrenia. Poverila školských inšpektorov, aby kontrolovali dodržiavanie podmienok potrebných pre uznanie školy, a zriadila osobitný výbor, ktorý bude kontrolovať, či je dodržiavaný požadovaný spôsob výučby.

Na verejnosť sa dostali podrobnosti, podľa ktorých má vedenie "ultrakatolíckej" školy negatívny vzťah k antikoncepcii, potratom a homosexualite. Podľa dokumentov, ktoré sa dostali do médií, táto inštitúcia navyše kritizuje súčasný vzdelávací systém v Belgicku.

Podľa tejto kritiky mladí ľudia v Belgicku nie sú vedení k modlitbám, na školách sa učia viac o svetových náboženstvách než o katolíckej viere, mnohí učitelia sú ateisti, sú však medzi nimi aj moslimovia, a učitelia ako takí môžu otvorene hovoriť o eutanázii, ktorá je v krajine legálna. Novej škole takisto prekáža, že študentom sa otvorene hovorí o antikoncepcii ako spôsobe predchádzania neželaným tehotenstvám a že školy v Belgicku nemôžu odmietnuť zápis študentov na základe ich vierovyznania.

Predstavitelia katolíckej cirkvi v Belgicku upozornili, že študenti tejto školy sa ocitnú odtrhnutí od spoločnosti, vo vlastnom dogmatickom videní sveta. Školskí inšpektori však odkázali, že po konfrontovaní s úradmi nová škola splnila podmienky pre jej uznanie, ktoré zahŕňajú rešpektovanie vyhlášok a nariadení, pokiaľ ide o učebné osnovy, a tiež povinnosti dodržiavať ľudské práva a práva detí tak, ako sú zakotvené v medzinárodných dokumentoch a v belgickej ústave.