Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Flašíková Beňová: Britským referendom sa otvorila Pandorina skrinka

Monika Flašíková-Beňová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na základe Brexitu sa začnú otvárať historické otázky týkajúce sa Škótska či vzťahu medzi Severným Írskom a Írskom.

Bratislava/Štrasburg 20. júla (TASR) - Tí, ktorí spustili britské referendum, ani netušili, že otvorili Pandorinu skrinku. Na základe neho sa začnú otvárať historické otázky týkajúce sa Škótska či vzťahu medzi Severným Írskom a Írskom. Pre TASR to uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).

"Škóti chcú veľmi zostať členským štátom EÚ. Keďže však nie sú samostatným štátom, chcú urobiť všetky nevyhnutné kroky pre to, aby ním mohli zostať, prípadne, aby sa ním mohli stať," povedala europoslankyňa. Myslí si, že pre politikov v ostatných krajinách i pre tých slovenských by uskutočnené referendum malo byť ponaučením, aby nesľubovali ľuďom rozhodnutia, ktoré potom nevedia obhájiť.

Podľa jej slov sa Škótsko nebude môcť stať členom EÚ bez prístupového procesu. "Určite by Škótsko muselo prejsť procedúrou, aj keď na druhej strane viem si predstaviť, že v jeho prípade by procedúra bola oveľa kratšia ako napríklad v prípade Srbska alebo iných balkánskych krajín," konštatovala.

Na adresu bývalého šéfa Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea, ktorý po britskom referende odstúpil z tohto postu, uviedla, že utiekol od zodpovednosti, pričom si zachoval všetky vymoženosti, ktoré mu poskytuje mandát poslanca EP. Britským poslancom, ktorí podporovali brexit, vyčíta, že aj naďalej berú peniaze od európskych daňových poplatníkov.

"Zrazu sa všetci zbavujú zodpovednosti. Tí čo najviac hovorili o tom, ako je Spojené kráľovstvo diskriminované európskymi rozhodnutiami, pritom má úplne minimum zdieľaných kompetencií. Máloktorá krajina, vlastne asi ani žiadna, nemá tak málo prenesenej legislatívy a neuplatnila si toľko výnimiek ako Veľká Británia. Bol to celé jeden veľký podvod," uviedla Flašíková Beňová.

"Mne sa tiež nepáči, že Veľká Británia vystúpi z EÚ, ale ľudia sa tak rozhodli. A my ako politici to musíme rešpektovať," dodala.

Britská premiérka Theresa Mayová sa už vyjadrila, že vláda nebude aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý oficiálne spustí proces vystúpenia z EÚ, kým nebude dohodnutý jednotný "britský prístup". Škótska premiérka Nicola Sturgeonová hľadá možnosti, ako udržať Škótsko v EÚ, chce dosiahnuť tú najlepšiu dohodu pre celú krajinu.

Škótsko sa v britskom referende 23. júna vyslovilo väčšinou hlasov za zotrvanie v EÚ. Sturgeonová sa vyjadrila, že Škótov nesmú odviesť z EÚ proti ich vôli. Zaviazala sa, že preskúma všetky možnosti, ako tomu zabrániť, vrátane usporiadania druhého referenda o nezávislosti od Spojeného kráľovstva.