Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Flašíková-Beňová: Za kvóty pre utečencov europoslancom nenadávajte

Monika Flašíková Beňová, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

V tejto súvislosti pripomenula, že o tejto otázke aj tak musia nakoniec rozhodnúť členské štáty, čiže Rada EÚ.

Brusel 5. júna (TASR) - V národných aj európskych diskusiách na kontroverznú tému prerozdeľovania utečencov medzi všetky krajiny EÚ sa tak trochu preceňuje postavenie a úloha Európskeho parlamentu (EP). Pre TASR to uviedla europoslankyňa Monika Flašiková Beňová (Smer-SD). V tejto súvislosti pripomenula, že o tejto otázke aj tak musia nakoniec rozhodnúť členské štáty, čiže Rada EÚ.

"Ak niektorý štát má pocit, že nesúhlasí s návrhom Európskej komisie, tak priestor na to, aby sa niečo zmenilo, je práve Rada. Je preto celkom zbytočné útočiť na poslancov Európskeho parlamentu, ktorí majú len konzultačnú úlohu v tomto prípade," povedala poslankyňa.

Flašíková-Beňová, členka Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), povedala, že Európska komisia sa snaží hľadať také riešenia, ktoré by na jednej strane pomohli utečencom z vojnových území, kde je EÚ viazaná medzinárodnými dohovormi o ochrane vojnových utečencov, na druhej strane chce zmierniť situáciu, ktorá vznikla v nárazníkových krajinách ako Taliansko a Grécko. Práve preto exekutíva EÚ prišla so solidárnym návrhom prerozdeliť 40.000 žiadateľov o azyl z oboch krajín do ostatných štátov.

"Myslím si, že aj táto téma sa tak trochu zbulvarizovala. V konečnom dôsledku ak máme spoločný európsky priestor, tak nemôžeme čakať len na to, že budeme brať samé výhody, ale musíme byť pripravení na isté riešenia, ktoré v danom okamihu možno občania nevedia vyhodnotiť ako výhodu, ale ktoré sú nevyhnutné, aby sme pomohli iným krajinám," konštatovala Flašíková-Beňová.

Pripomenula, že o téme migrantov a migrácie budú poslanci EP diskutovať na budúci týždeň počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Ešte predtým sa k výmene názorov na túto tému stretnú aj členovia výboru LIBE.

"Určite prerozdelenie a stanovenie počtov pre jednotlivé krajiny nie je jediné riešenie. Ide tu o komplex riešení, ktoré sa chystáme spraviť," uviedla poslankyňa. Skupina socialistov a demokratov (S&D), ktorej je členkou, je priaznivo naklonená nájdeniu čo najlepšieho riešenia tejto situácie.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun koncom mája počas vystúpenia pred poslancami europoarlamentu vyzval EÚ na vyššiu ústretovosť voči migrantom. Flašíková-Beňová v tejto súvislosti povedala, že EÚ samotná nebola schopná zabrániť konfliktom v krajinách, odkiaľ pochádzajú utečenci. Preto by aj OSN ako inštitúcia mala byť aktívnejšia a hľadať spôsob ako vyriešiť konflikty v krajinách pôvodu utečencov.

"Neustále prerozdeľovanie prisťahovalcov nie je predsa riešenie ani pre EÚ, ani pre tie krajiny. V tomto smere aj OSN by mala byť aktívnejšia a realisticky hodnotiť celkovú situáciu," skonštatovala poslankyňa.