Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

BR OSN ostro odsúdila jadrový test KĽDR. Pripraví nové sankcie

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: TASR/AP

Veľvyslanci členských krajín sa o vzniknutej situácii radili za zatvorenými dverami.

New York 6. januára (TASR) -Bezpečnostná rada OSN dnes na mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne odsúdila najnovšiu, v poradí už štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey a oznámila, že začne okamžite pripravovať nové sankcie voči Pchjongjangu. Informovala o tom agentúra Reuters.



"Členovia Bezpečnostnej rady ... už predtým vyjadrili odhodlanie prijať ďalšie závažné opatrenia v prípade, ak KĽDR vykoná ďalší nukleárny test," uviedol uruguajský veľvyslanec pri OSN Elbio Rosselli, ktorého krajina v súčasnosti BR OSN predsedá.

Najnovší krok Severnej Kórey bol podľa Roselliho vážnym a jasným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady, ktoré predstavuje hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť. Členské krajiny tohto vrcholného orgánu OSN začnú preto bezodkladne pracovať na takýchto opatreniach, ktoré by mali byť súčasťou novej rezolúcie BR OSN.





Veľvyslanci členských krajín sa o vzniknutej situácii radili za zatvorenými dverami.

Severokórejské vedenie zverejnilo dnes nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia". Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti nad tým, či má Pchjongjang na také niečo dostatočné technické kapacity.