Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český premiér Bohuslav Sobotka odstúpil z postu predsedu ČSSD

Na snímke český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Andrej Galica

Stalo sa tak po dnešnom stretnutí najužšieho vedenia sociálnych demokratov. Informovala o tom Česká televízia. Väčšina poslancov ČSSD však so Sobotkovým odchodom nesúhlasí.

Praha 14. júna (TASR) - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes odstúpil z postu predsedu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD). Stalo sa tak po dnešnom stretnutí najužšieho vedenia sociálnych demokratov, informovala Česká televízia (ČT). Sobotka odchádza z čela strany po siedmich rokoch, premiérom však zostáva naďalej.

Vedenie ČSSD od štvrtka prevezme doterajší prvý podpredseda strany Milan Chovanec. Uvoľnením pozície volebného lídra ministrovi zahraničných vecí Lubomírovi Zaorálkovi sa Sobotka zrejme snaží zastaviť klesajúce preferencie strany.

"K zajtrajšiemu dňu opúšťam funkciu predsedu strany. Tejto funkcie sa v súlade so stanovami sociálnej demokracie ujme štatutárny podpredseda Milan Chovanec. Verím, že pomôže sociálnej demokracii pred voľbami zjednotiť sa a že ju pomôže dobre zorganizovať," oznámil Sobotka po rokovaní straníckeho grémia.

ČSSD sa v uplynulých mesiacoch blížila v prieskumoch verejnej mienky k desiatim percentám podpory. Práve takýto výsledok jej pripísal i volebný model, ktorý začiatkom júna pripravila pre ČT agentúra Kantar TNS.

Väčšina poslancov ČSSD však so Sobotkovým odchodom nesúhlasí. Podľa nich je výmena volebného lídra chybou a nič sa tým nevyrieši. Rezervovaný postoj k možnej výmene predsedu mala aj väčšina krajských predstaviteľov ČSSD.

Predsedu môže podľa stanov ČSSD odvolať iba ústredný výkonný výbor. Ten sa formálne zíde v sobotu, keď sociálna demokracia organizuje programovú konferenciu, kde chce predstaviť svoje kľúčové plány a odštartovať kampaň do volieb do Snemovne.

Prinášame profil českej ČSSD

ČSSD sa na politickej scéne profiluje ako proeurópska strana ľavého stredu, presadzujúca jednotu hospodárskeho programu s programom zabezpečenia sociálnych istôt.

Ťažiskom jej pôsobenia je garancia a zabezpečenie spravodlivých miezd a dôchodkov, kvalitné verejné služby, rovnaký prístup k rôznym generáciám, pohlaviam a národnostiam, boj proti diskriminácii a extrémizmu. Medzi kľúčové hodnoty ČSSD patria spravodlivosť a solidarita, sociálny štát a verejné služby na úkor privatizácii.

Je najstaršou politickou stranou v Česku. Vznikla 7. apríla 1878 ako Sociálně demokratická strana českoslovanská. V roku 1938 sa v priebehu pomníchovských udalostí preorganizovala do Národní strany práce. Na jar v roku 1945 sa síce Československá sociální demokracie obnovila ako jedna zo zložiek Národnej fronty, v júni 1948 bola zlúčená s Komunistickou stranou Československa (KSČ).

Oficiálne bola na XXIV. obnovovacom zjazde v marci 1990 v Prahe jej činnosť obnovená. V Hradci Králové vo februári 1993 prijala svoj súčasný názov - Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD).

ČSSD je členom Socialistickej internacionály, Progresívnej aliancie a tiež Strany európskych socialistov. Okrem postu premiéra má v súčasnej vláde obsadené posty ministrov vnútra; školstva, mládeže a telovýchovy; zdravotníctva; priemyslu a obchodu; práce a sociálnych vecí; zahraničných vecí a ministra pre ľudské práva, rovné príležitosti a legislatívu.

V súčasnosti má ČSSD v Európskom parlamente (EP) štyroch poslancov. V Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR - teda dolnej parlamentnej komore - má 48 poslancov, v Senáte Parlamentu ČR - teda v hornej parlamentnej komore - má 25 senátorov.

Po rozpade federácie a vzniku samostatnej ČR (1. januára 1993) sa vo vedení ČSSD vystriedalo päť predsedov: Miloš Zeman (od februára 1993 do apríla 2001) – súčasný prezident ČR, Vladimír Špidla (od apríla 2001 do júna 2004), Stanislav Gross (od júna 2004 do septembra 2005), Jiří Paroubek (od mája 2006 do júna 2010) a Bohuslav Sobotka (od septembra 2005 do mája 2006 a od júna 2010 doposiaľ).

ČSSD bola súčasťou väčšiny ponovembrových vlád v ČR. Od júla 1998 do júla 2002 bola súčasťou vlády vtedajšieho premiéra Miloša Zemana (s podpísanou opozičnou zmluvou a toleranciou poslancov ODS), od júla 2002 do augusta 2004 bola súčasťou vlády premiéra Vladimíra Špidlu v koalícii s US-DEU, KDU-ČSL, od augusta 2004 do apríla 2005 bola súčasťou vlády Stanislava Grossa v koalícii s US-DEU, KDU-ČSL, od apríla 2005 do septembra 2006 bola súčasťou vlády Jiřího Paroubka v koalícii s US-DEU, KDU-ČSL, od mája 2009 do júla 2010 bola súčasťou vlády Jana Fischera (kandidovala spolu s ODS a SZ) a od januára 2014 dosiaľ je súčasťou vlády Bohuslava Sobotku v koalícii s ANO a KDU-ČSL.