Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Muž zaútočil kladivom na policajta v Paríži, ten ho postrelil

Na snímke francúzska polícia hliadkuje na ulici pred chrámom Notre Dame 6. júna 2017. Foto: TASRAP

Úrady začali incident vyšetrovať ako teroristický čin. U útočníka sa našla legitimácia alžírskeho študenta, avšak jej pravosť musí ešte overiť polícia.

Paríž
Paríž 6. júna (TASR) - Muž, ktorý sa v utorok pred parížskou katedrálou Notre-Dame pokúsil kladivom napadnúť hliadkujúceho policajta, údajne pred útokom zvolal: "To je za Sýriu." Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba.

Collomb na tlačovej konferencii pred katedrálou uviedol, že páchateľ, ktorého polícia pri incidente postrelila, podľa dostupných informácií konal sám.




Francúzsky minister vnútra ďalej uviedol, že u útočníka sa našla legitimácia alžírskeho študenta, avšak jej pravosť musí ešte overiť polícia. Collomb tiež potvrdil, že zbraň, ktorou podozrivý útočil, bolo kladivo. Okrem neho mal však pri sebe aj dva kuchynské nože.

"Tento útok bol vedený proti bezpečnostným silám, ale nebyť ich rýchlej reakcie, mohli by sa jeho cieľom stať aj turisti," povedal Collomb.



K útoku pred katedrálou Notre-Dame došlo v utorok popoludní, keď muž s kladivom v ruke zaútočil na hliadkujúceho policajta. Ten ho v sebaobrane postrelil. Útočník utrpel priestrel hrudníka a bol prevezený do nemocnice. Ľahké zranenie utrpel aj policajt.

Polícia miesto útoku uzavrela a ľuďom, ktorí sa nachádzali v katedrále a v reštauráciách v jej okolí nariadila, aby nevychádzali. V čase incidentu sa v katedrále nachádzalo približne 900 ľudí.

K útoku na policajtov došlo vo francúzskej metropole aj v apríli, keď páchateľ na bulvári Champs-Élysées vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil.

Francúzsko je v stave vysokej pohotovosti od krvavých teroristických útokov v Paríži, Nice a na iných miestach, ku ktorým došlo za posledné dva roky. Väčšinou sa k nim prihlásil Islamský štát a vyžiadali si najmenej 238 ľudských životov.

Prehľad útokov v roku



20. apríla 2017 - Jeden policajt zahynul a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri streľbe na parížskom bulvári Champs-Élysées, kde páchateľ spustil paľbu na policajtov strážiacich okolie vchodu do stanice metra Franklina Roosevelta. K incidentu došlo okolo 21.00 h potom, čo páchateľ vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo. Jeden z očitých svedkov incidentu uviedol, že strieľal z útočnej pušky typu kalašnikov. Po útoku, pri ktorom utrpel zranenia aj náhodný okoloidúci, sa útočník pokúsil utiecť. Jeden zo zranených policajtov spolu s kolegom, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu, ho však na úteku zastrelili. Páchateľom bol občan Francúzska.

18. marca 2017 - Francúzsky občan Ziyed Ben Belgacem (39) vyzbrojený revolverom kalibru 9 mm približne o 08.30 h napadol trojčlennú vojenskú hliadku, v ktorej bola aj jedna žena. Tej priložil pištoľ k hlave, použil ju ako ľudský štít a nakrátko jej vytrhol z rúk útočnú pušku. Počas útoku kričal: "Som tu, aby som zomrel za Alaha". Dvaja ďalší členovia hliadky však na útočníka celkovo osemkrát vystrelili, pričom ho smrteľne zranili. Vojačka zostala po útoku v šoku, avšak neutrpela nijaké zranenia. Útočník bol pod vplyvom alkoholu a drog.

3. februára 2017 - Muž vyzbrojený dvoma mačetami napadol okolo 09.50 h SEČ skupinu štyroch vojakov pred nákupným centrom Carrousel du Louvre. Útočník oblečený v čiernom tričku s lebkou, ktorý držal v každej ruke jednu mačetu, ľahko zranil jedného z vojakov. Iný zo skupiny vojakov ho postrelil a tak zneškodnil. Páchateľom útoku na vojakov bol zrejme občan Egypta. Do Francúzska pricestoval legálne na základe víz, o ktoré požiadal v októbri 2016 na francúzskom veľvyslanectve v Dubaji. Do Paríža priletel 26. januára 2017 z Dubaja, prenajal si byt v ôsmom parížskom obvode a požičal auto, v centre Paríža si kúpil obe mačety. Páchateľa previezli do nemocnice s piatimi strelnými zraneniami.