Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzska prokuratúra potvrdila: Abaaoud je mŕtvy

Na nedatovanej snímke z webovej stránky militantov z 16. novembra 2015 je belgický občan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý ktorý stál v januári za zmareným plánom útoku na príslušníkov belgickej polície, bol organizátorom piatkových útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali životy 129 ľudí. Foto: TASR/AP

Mozog atentátov v Paríži bol mladý muž marockého pôvodu žijúci v Belgicku a zrejme stál za niekoľkými atentátmi, ktoré sa v poslednom čase odohrali alebo boli prekazené v Európe.

Paríž 19. novembra (TASR) - Predpokladaný strojca atentátov v Paríži bol medzi osobami, ktoré v stredu prišli o život v stredu pri rozsiahlej policajnej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis. Uvádza sa v dnešnom vyhlásení parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa.

Pozrite si celý vývoj kauzy v sekcii: Všetko o útokoch v Paríži


Telo 28-ročného Belgičana marockého pôvodu Abdelhamida Abaaouda, podozrivého zo zorganizovania atentátov v Paríži, bolo formálne identifikované ako jedna z obetí policajného zásahu v byte v Saint-Denis v departemente Seine-Saint-Denis, spresňuje sa vo vyhlásení. Ide o telo, ktoré sa našlo v budove, pokryté sutinami muriva, dodal. Identifikácia sa podľa Molinsovho vyhlásenia uskutočnila na základe porovnania odtlačkov prstov.

Abdelhamid Abaaoud je zrejme za niekoľkými atentátmi, ktoré sa v poslednom čase odohrali alebo boli prekazené v Európe. Podľa televízie i-Télé bol Abaaoud zrejme zodpovedný aj za atentát spáchaný v židovskom centre v Bruseli Mehdim Nemmoucheom, ako aj za všetky nedávne pokusy o atentáty na parížskom predmestí Villejuif a v exprese Thalys, kde útočníka zneškodnili samotní cestujúci.

Vyšetrovatelia podozrievajú, že Abaaoud bol organizátorom a koordinátorom piatkových bombových útokov a streľby na šiestich miestach Paríža a na jeho predmestí Saint-Denis. Tieto útoky si vyžiadali 129 obetí na životoch a 352 zranených, pričom stav mnohých z nich je kritický.

Polícia sa pôvodne domnievala, že Abaaoud je momentálne v Sýrii, ale na prelome minulého a tohto týždňa dostala informáciu, že by sa mohol skrývať v Saint-Denis. Vyplývalo to zo svedeckých výpovedí, odpočúvania telefónov, informácií tajných služieb i pohybov na jeho bankovom účte. Po dôkladnom preverení týchto tipov polícia v stredu nad ránom pristúpila v Saint-Denis k mohutnej policajnej operácii, ktorú sprevádzali prudké prestrelky a výbuchy.

Usmrtení pri nej boli najmenej dvaja teroristi, z toho jedna žena, ktorá bola samovražednou atentátničkou. Špekulovalo sa aj o tretej obeti, ktorej telo mohlo byť pod sutinami z poškodeného muriva. Zadržaných bolo osem podozrivých.

Komplic na úteku

Polícia naďalej pátra po Salahovi Abdeslamovi, ktorý bol v piatok 13. novembra jedným z útočníkov strieľajúcich do ľudí na terasách kaviarní a reštaurácií v centre Paríža. Jeho stopa sa stratila v priestore medzi mestom Cambrai na severe Francúzska a Bruselom, počas ktorej ho rutinnej kontrole podrobila francúzska dopravná polícia. Hliadka ho nezadržala, keďže v tom čase - minulú sobotu - ešte nepatril k podozrivým. Vyšetrovatelia predpokladajú, že Salah Abdeslam a Abdelhamid Abaaoud sa poznali, keďže obaja mali spojitosť s bruselským predmestím Molenbeek, ktoré je považované za liaheň islamistických radikálov a miesto, kde boli útoky v Paríži zosnované.

"Neutralizáciu jedného z mozgov atentátov" v Paríži, Abaaouda, uvítal dnes aj francúzsky premiér Manuel Valls.

Abaaoudovu smrť pri policajnej operácii považuje za úspech aj francúzsky odborník na boj s terorizmom Mathieu Guidere. V rozhovore pre televíziu BFMTV upozornil, že Abaaoud "nie je hocikto, je to vojenský veliteľ, znalec svojho remesla, veľmi dôležitý muž v sieti frankofónneho džihádizmu. Je to (jeho smrť) veľká úľava pre všetkých, ktorí pracujú v tejto sfére (boja s terorizmom)".

Ako informovala BFMTV, španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz dnes uviedol, že Abaaoud sa prostredníctvom internetu snažil do jednotiek IS naverbovať niekoľko žien žijúcich v Španielsku.

Kto bol Abdelhamid Abaaoud?

Mozog atentátov v Paríži bol mladý muž marockého pôvodu žijúci v Belgicku. Kriminológ Alain Bauer včera pre i-Télé uviedol, že Abaaoud pôsobil dojmom človeka, ktorý "chce byť a je rád v centre diania". Potešenie z toho, že sa o ňom a jeho činoch hovorí, preukázal podľa Bauera aj v minulosti, keď aktívne tweetoval, zverejňoval na internete fotografie - "jednu hroznejšiu ako druhú". "Vychutnáva si to," konštatoval. Podľa Bauera bol Abaaoud vysokopostaveným človekom v hierarchii Islamského štátu a zrejme bol v nej zodpovedný za výcvik frankofónnych islamistov.

Frankofónny Džihádista John

"Je to taký casting. Tým, čím bol Džihádista John pre anglosaskú mládež, tým bol Abaaoud pre mladých ľudí z frankofónnych krajín. Plný energie, zdravý, schopný všetkého. Je to ten typ ľudí, akých Dáiš (Islamský štát - IS) hľadá," vyhlásil francúzsky bezpečnostný analytik Claude Moniquet.

"Ak ho Dáiš vyslal, znamená to, že pripravovaná operácia vo Francúzsku si vyžadovala maximálne nasadenie, bez pochyby ide o začiatok série atentátov," varoval Moniquet. V sýrskej Rakke, ktorá je baštou Islamského štátu, podľa Moniqueta "zrejme usúdili, že obetovanie Abaaouda bude pre propagandu väčším prínosom ako jeho život". "V tomto pomýlenom svete (islamistov) sa tento muž stane legendou," konštatoval Moniquet.