Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení

Na snímke ľudia položili kvety vedľa portrétu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného pred ruským veľvyslanectvom v Paríži v piatok 16. februára 2024. Foto: TASR/AP

Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Moskva 16. februára (TASR) - Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení. Informuje o tom TASR na základe piatkovej správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

"Odsúdenému A. A. Navaľnému prišlo 16. februára 2024 v nápravnej kolónii číslo 3 po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie," cituje z vyjadrenia ruskej väzenskej služby televízia Sky News.

"Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a boli privolaní aj záchranári. Vykonané boli všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov. Záchranári skonštatovali smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú," uviedla väzenská služba.

Ruská štátna agentúra TASS napísala, že o úmrtí Navaľného už informovali aj prezidenta Vladimira Putina. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova vykonáva väzenská služba všetky potrebné previerky týkajúce sa úmrtia Navaľného. Peskov uviedol, že nepozná podrobnosti o prípade.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.

Do zariadenia, kde väznili Navaľného, zároveň vycestoval jeho právnik. "Akonáhle čokoľvek zistíme, budeme o tom informovať," povedala členka Navaľného tímu Kira Jarmyšová.

Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zadržali ho v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Na archívnej snímke z 11. januára 2024 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj sa objavuje prostredníctvom videospojenia z arktickej trestaneckej kolónie, kde si odpykáva 19-ročný trest, počas pojednávania v Moskve.
Foto: TASR/AP


Navaľného po zadržaní odsúdili na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Spustených bolo voči nemu viacero trestných konaní.

Začiatkom decembra minulého roku zmizol z väznice vo Vladimirskej oblasti východne od Moskvy. Po 20-dňovom "vyčerpávajúcom prevoze" sa ozval z trestaneckej kolónie v obci Charp za severným polárnym kruhom s tým, že je v poriadku. V Charpe si mal v "osobitnom režime" odpykať 19-ročný trest za vytváranie extrémistickej skupiny, financovanie extrémistických aktivít a ďalšie trestné činy. Tento trest mu uložili v auguste 2023. Už dovtedy si odpykával trest v trvaní 11 a pol roka v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia, ktoré samotný odsúdený popieral.

Priaznivci Navaľného tvrdili, že jeho zatknutie, stíhanie i odsúdenie boli politicky motivovaným pokusom potlačiť kritiku prezidenta Putina a eliminovať súčasne aj jeho najväčšieho rivala.

Ruská polícia zatýkala ľudí na zhromaždeniach po smrti Navaľného


Ruská polícia zatýkala v piatok smútiacich ľudí a novinárov na spontánnych zhromaždeniach na pamiatku ruského opozičného Alexeja Navaľného, ktorý zomrel v trestaneckej kolónii na severe Ruska. Informovali o tom ruské médiá, na ktoré sa odvolal portál britskej televízie Sky News.

Ruské médium RusNews nafilmovalo, ako policajti v Petrohrade chytali ľudí a dávali ich do zadnej časti dodávok. Bola medzi nimi aj reportérka samotného média Jelena Kozičová.

Noviny Novaja gazeta napísali, že v Petrohrade pri Pamätníku obetiam politického útlaku zadržali aj ich fotografa Alexeja Dušutina.

Policajti zadržali v piatok 16. februára 2024 ženu, ktorá položila kvety pre Alexeja Navaľného k Pamätníku obetiam politických represií v ruskom Petrohrade.
Foto: TASR/AP


V piatok večer zverejnili fotografi tlačovej agentúry Associated Press (AP) zábery ľudí, ako kladú kvety na toto pietne miesto.

Objavilo sa aj video z Moskvy, ako sa policajti s problémami snažia zadržať protestujúceho pri provizórnom pamätníku a okolostojaci diváci na nich hádžu sneh.

Zábery, nakrútené novinárom na voľnej nohe Alecom Luhnom, zasa zachytávali policajtov, ako odstraňujú kvety z pomníka v meste Jekaterinburg.

Prokuratúra už skôr varovala obyvateľov Moskvy, že účasť na akciách súvisiacich s Navaľného smrťou bude viesť k zatknutiu.


Vyše 1000 ľudí sa zišlo pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne na počesť Navaľného


Viac než 1000 ľudí sa v piatok večer zhromaždilo pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne, aby si pripomenuli zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Policajná hovorkyňa uviedla, že približne 1100 osôb sa o 18.30 h zhromaždilo pred budovou ruského veľvyslanectva v nemeckej metropole. Počet účastníkov počas popoludnia narastal.

"Vrah Putin! Putin do Haagu," kričali účastníci zhromaždenia. Medzinárodný súdny dvor (MSD) má sídlo v holandskom meste Haag, pripomína DPA. Ľudia takisto držali plagáty členov ruskej opozície či nápisy kritické k ruskému prezidentovi.

Žena drží kvety a portrét opozičného vodcu Alexeja Navaľného počas protestu pred ruským veľvyslanectvom v nemeckom Berlíne v piatok 16. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Ľudia v Prahe spomínali na Navaľného a protestovali proti kremeľskému režimu


Pred ruskou ambasádou v Prahe sa v piatok večer zhromaždili dve až tri stovky ľudí, aby si uctili pamiatku ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a protestovali proti kremeľskému režimu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pred budovou veľvyslanectva vzniklo pietne miesto, pri ktorom ľudia zapaľovali sviečky a kládli k nemu kvety a rôzne odkazy. Viacerí demonštranti si so sebou priniesli transparenty s portrétom Navaľného či nápismi ako "Vrahovia", "Bola to vražda" alebo "Putin zabil Navaľného". S prejavmi vystúpilo niekoľko Rusov, ktorí žijú v ČR.

Na snímke ľudia kladú kvety počas zhromaždenia pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Prahe, kde spomínajú na ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a protestujú proti kremeľskému režimu. Praha, 16. februára 2024.
Foto: TASR Barbora Vizváryová


Na akciu dozeralo niekoľko policajtov. Z davu museli vyviesť muža, ktorý v ruštine kričal hanlivé slová a bol agresívny.

Podobné pietne zhromaždenia plánujú aj ďalšie európske mestá. Podľa médií vznikajú pietne miesta aj v mnohých mestách v Rusku. Miestne úrady však Rusov varovali, aby sa ľudia nezúčastňovali na nepovolených zhromaždeniach.

Generálny tajomník OSN vyzval na transparentné vyšetrenie smrti Navaľného


Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyzval na úplné vyšetrenie smrti Alexeja Navaľného, popredného kritika Kremľa a opozičného lídra väzneného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Generálny tajomník je šokovaný informáciou o smrti opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného vo väzení," uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

Guterres žiada "úplné, dôveryhodné a transparentné vyšetrenie okolností oznámenej smrti Navaľného vo väzení", dodal Dujarric.

Ľudia držia plagáty podporujúce ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného počas zhromaždenia neďaleko ruského veľvyslanectva v Taliansku v piatok 16. februára 2024 v Ríme.
Foto: TASR/AP


Biden: Navaľnyj bol hlasom pravdy, za jeho smrť nesie zodpovednosť Putin


Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorý zomrel v piatok vo väzení na severe Ruska, bol silným hlasom pravdy. Uviedol to americký prezident Joe Biden, ktorý zodpovednosť za jeho smrť pripísal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Biden podľa svojich slov nebol smrťou Navaľného prekvapený, vyjadril však rozhorčenie. "Odvážne sa postavil proti korupcii, násiliu a všetkým zlým veciam, ktoré Putinova vláda robila," povedal.

"Putin je zodpovedný za Navaľného smrť. Putin je zodpovedný za to, čo sa stalo Navaľnému," vyhlásil šéf Bieleho domu s tým, že ide o ďalšie potvrdenie Putinovej brutality.

Prezident Joe Biden predniesol poznámky o smrti ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného v Rooseveltovej sieni Bieleho domu v piatok 16. februára 2024 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Americký prezident ocenil odvahu Navaľného, ktorý si vo väzení odpykával dlhoročný trest. "Dokonca aj vo väzení bol silným hlasom pravdy," povedal Biden. Pripomenul, že Navaľnyj mohol po pokuse o otravu v Rusko v auguste 2020 žiť v pokoji v exile, no rozhodol sa vrátiť do vlasti. Navaľnyj podľa Bidena veril v Rusko, v ktorom existuje právny štát. "Vedel, že to je dôvod, pre ktorý sa oplatí bojovať a očividne aj zomrieť," uviedol.

Putin sa podľa amerického prezidenta nezameriava len na ľudí iných krajín, no pácha zločiny aj voči obyvateľom vlastnej krajiny. Americký prezident v tejto spojitosti zdôraznil, že je potrebné poskytnúť pomoc Ukrajine, aby sa mohla brániť proti ruskej invázii.


Kremeľ označil vyjadrenia Západu o smrti Navaľného za neprijateľné


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok označil za neprijateľné vyjadrenia západných krajín, ktoré zo zodpovednosti za smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vinia Rusko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Peskov reakcie lídrov západných krajín v spojitosti so smrťou aktivistu označil za "úplne nepríčetné" a ich vyjadrenia za absolútne neprijateľné, píše AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

Navaľného "s veľkou pravdepodobnosťou" zavraždili, uviedli jeho spojenci


Spolupracovníci ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného Kira Jarmyšová a Ivan Ždanov v piatok povedali, že Navaľnyj bol "s veľkou pravdepodobnosťou" v trestaneckej kolónii zavraždený. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Navaľného právnik podľa skorších informácií už cestuje do osady Charp, kde sa nachádza ruská trestanecká kolónia za polárnym kruhom. Podľa Jarmyšovej tam dorazí v sobotu skoro ráno.

Fotografia ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného s kvetmi a sviečkami je položená v piatok 16. februára 2024 na zemi pred ruským veľvyslanectvom v litovskom Vilniuse.
Foto: TASR/AP


Moskva varuje pred protestmi v reakcii na smrť Navaľného


Moskovská prokuratúra v piatok ľudí varovala, aby nevychádzali do ulíc protestovať v spojitosti s úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Demonštrácie sa konali v ruskom hlavnom meste, v Kazani i v zahraničí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruské väzenské úrady oznámili, že Navaľnyj zomrel v piatok v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom, kde si odpykával dlhoročný trest odňatia slobody. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú ľudí, ako na jeho počesť kladú kvety k pamätníkom obetí politického utláčania.

Prokuratúra uviedla, že vie o výzvach na zhromaždenie v centre Moskvy, ktoré sa šíria prostredníctvom internetu. Varovanie pred účasťou bolo podľa jej slov nevyhnutné.

Protesty sú v Rusku na základe prísnych zákonov voči odporu nezákonné. Úrady zasahujú obzvlášť tvrdo voči zhromaždeniam na podporu Navaľného, píše AFP.

Počas protestu pred ruským veľvyslanectvom v nemeckom Berlíne v piatok 16. februára 2024 ľudia stoja pri kvetoch a sviečkach položených na zemi.
Foto: TASR/AP


Desiatky ľudí v Moskve položili červené a biele ruže k Soloveckému kameňu – pamätníku obetí politických perzekúcií z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu. Ten sa nachádza na Lubianskom námestí oproti veliteľstvu ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), v ktorom v minulosti sídlila sovietska tajná polícia.

Zadržaná bola najmenej jedna osoba, ktorá držala transparent s nápisom "vrahovia", píše AFP s odvolaním sa na spravodajský web SOTA.

Fotografie takisto zachytili niekoľko ľudí zhromaždených pri kladení kvetov na most neďaleko Kremľa, kde v marci 2015 zavraždili Borisa Nemcova – kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Polícia takisto rázne rozohnala ľudí, ktorí sa zhromaždili pri pamätníku v meste Kazaň.

Demonštrácie sa konali aj v gruzínskom Tbilisi, arménskom Jerevane či v Belehrade v Srbsku. V tejto krajine žije početná komunita Rusov, ktorí zo svojej krajiny ušli po začiatku invázie na Ukrajinu, píše AFP. Agentúra Reuters na sociálnej sieti X zverejnila zábery z protestov v katalánskej Barcelone.


Komisár OSN: Rusko by malo prepustiť väzňov zadržaných za uplatňovanie práv


Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval po správach o smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v piatok Moskvu, aby prepustila všetkých väzňov zadržiavaných v súvislosti s legitímnym uplatňovaním svojich práv. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Vyzývame ruské úrady, aby ukončili perzekúciu politikov, obhajcov ľudských práv a novinárov, okrem iných,"
uviedla vo vyhlásení Türkova kancelária v Ženeve. Pripomenula, že komisár vlani v auguste zdôraznil, že posledný 19-ročný trest pre Navaľného vyvolal otázky o obťažovaní zo strany súdov a ich využívaní na politické účely v Rusku.

Žena kladie kvety k pamätníku, veľkému balvanovi zo Sloveckých ostrovov v Bielom mori, kde bol zriadený prvý gulag pre politických väzňov na pamiatku zosnulého väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v Moskve v piatok 16. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) predtým uviedla, že organizácia OSN je zdesená správami o úmrtí Navaľného vo väzení. Podotkla, že OHCHR i ďalšie inštitúcie opakovane vyjadrovali vážne znepokojenie nad obvineniami voči Navaľnému a jeho opätovnému zadržiavaniu.

"Ak niekto zomrie počas zadržiavania štátom, vychádza sa z toho, že zodpovednosť nesie štát. Zodpovednosť, ktorú je možné vyvrátiť len prostredníctvom nestranného, dôkladného a transparentného vyšetrovania uskutočneného nezávislým orgánom," uviedla hovorkyňa OHCHR Liz Throssellová. "Ruské úrady vyzývame, aby takéto vyšetrovanie uskutočnili," povedala.


Opozičný politik Nadeždin: Modlím sa, aby správa o smrti Navaľného bola falošná


Popredný ruský opozičný politik Boris Nadeždin dúfa, že Alexej Navaľnyj je stále nažive, aj keď prišli správy o smrti tohto uväzneného aktivistu a odporcu prezidenta Vladimira Putina. Nadeždin to napísal v piatok na svojom účte na sociálnej sieti Telegram. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Modlím sa, aby sa táto informácia ukázala ako falošná," uviedol Nadeždin. "Alexej je jedným z najtalentovanejších a najodvážnejších ľudí v Rusku, akých som stretol," dodal.

Navaľnyj z trestaneckej kolónie podporil Nadeždinovu kandidatúru v marcových ruských prezidentských voľbách. Navaľného tím vyzval Rusov, aby pridávali svoje podpisy potrebné pre registráciu kandidatúry Nadeždina na Ústrednej volebnej komisii a pre začatie kampane.

Prezidentský kandidát a ruský liberálny politik Boris Nadeždin počas prestávky na pojednávaní Ruského Najvyššieho súdu v Moskve 15. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Ruská volebná komisia však odmietla Nadeždinovu kandidatúru, hoci jeho tím vyhlásil, že zozbieral oveľa viac potrebných podpisov. Komisia spochybnila časť podpisov, a preto odmietla zaregistrovať kandidatúru politika na post prezidenta Ruskej federácie.

Hlasovanie v ruských prezidentských voľbách sa bude konať od 15. do 17. marca 2024. Favoritom je úradujúci prezident Putin, ktorý sa uchádza o piate funkčné obdobie.

Nadeždin bol jediným potenciálnym prezidentským kandidátom, ktorý sa otvorene postavil proti vojne na Ukrajine.


Trudeau úmrtie Navaľného označil za nešťastie; Merkelová viní štátnu moc Ruska


Kanadský premiér Justin Trudeau označil piatkové úmrtie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného za nešťastie. Bývalá nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová uviedla, že sa stal obeťou štátnej moci Ruska. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Naozaj to potvrdzuje rozsah, v akom Putin zasiahne voči každému, kto bojuje za slobodu Rusov," uviedol Trudeau pre stanicu CBC. Dodal, že to celému svetu pripomína, akým "netvorom" je ruský prezident Vladimir Putin.

Na archívnej snímke kanadský premiér Justin Trudeau.
Foto: TASR/AP


"Stal sa obeťou štátnej moci Ruska. Je desivé, že odvážny a nebojácny hlas, ktorý sa postavil za svoju krajinu, bol umlčaný použitím hrozných metód," povedala Merkelová v Berlíne. "Vo svojich myšlienkach som s jeho manželkou, deťmi, priateľmi a kolegami," dodala.

Sústrasť so smrťou Navaľného vyjadril aj poľský premiér Donald Tusk. "Alexej, nikdy na teba nezabudneme. A im nikdy neodpustíme," uviedol na sociálnej sieti X.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že ruská vláda nesie výlučnú zodpovednosť za Navaľného smrť. "Žiadame nezávislé vyšetrovanie a úplné objasnenie všetkých okolností jeho smrti," uviedlo v stanovisku citovanom agentúrou AP.


Ruské médiá: Navaľnyj nemal žiadne zdravotné ťažkosti


Zosnulý ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj nemal žiadne zdravotné ťažkosti, keďže vo štvrtok ešte hovoril prostredníctvom videospojenia so súdom, informovali štátne médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Navaľnyj sa nesťažoval na svoj zdravotný stav a "aktívne hovoril a predkladal argumenty na obhajobu svojej pozície", uviedol regionálny súd v meste Vladimir východne od Moskvy.

Najvyššie postavený ruský zákonodarca v piatok vyhlásil, že západní lídri profitujú zo smrti kritika Kremľa Alexeja Navaľného, pretože "prehrávajú" bitku na Ukrajine.

Na archívnej snímke Alexej Navaľnyj.
Foto: TASR/AP


Z jeho smrti profitujú západní lídri, "ktorí urobili obrovské množstvo neúspešných rozhodnutí a držia sa svojich pozícií", povedal predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin.

Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok uviedla, že je "zdesená" správou, že najvýznamnejší kritik Kremľa zomrel vo väzení, a vyzvala ruské orgány, aby "ukončili prenasledovanie".

"Ak niekto zomrie vo väzbe, predpokladá sa, že zodpovednosť nesie štát – zodpovednosť, ktorú možno vyvrátiť len prostredníctvom nestranného, dôkladného a transparentného vyšetrovania, ktoré vykoná nezávislý orgán,"
uviedla hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Liz Throssellová.

Macron, Cameron a Meloniová reagujú na smrť Navaľného


Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský minister zahraničných vecí David Cameron v piatok vyjadrili rozhorčenie nad smrťou väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Talianska premiérka Giorgia Meloniová to označila za varovanie pre medzinárodné spoločenstvo. TASR informácie prevzala z agentúry AFP a vyjadrení politikov na sociálnych sieťach.

"Ľudí so slobodným duchom dnes posielajú do gulagu a odsudzujú ich na smrť," uviedol Macron. Tiež vyjadril svoj hnev a rozhorčenie a ocenil Navaľného odvahu.

"Putinovo Rusko voči nemu vykonštruovalo obvinenia, otrávilo ho, poslalo ho do arktickej trestaneckej kolónie a on teraz tragicky zahynul," uviedol Cameron na sociálnej sieti X. "Nik nesmie pochybovať o desivej podstate jeho režimu," dodal v spojitosti s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Na snímke britský minister zahraničných vecí David Cameron.
Foto: TASR/AP


"Smrť Alexeja Navaľného počas jeho väznenia je ďalšou smutnou stránkou, ktorá slúži ako varovanie pre medzinárodné spoločenstvo," uviedla vo vyjadrení talianska premiérka Giorgia Meloniová. Vyjadrila sústrasť a presvedčenie, že táto znepokojujúca udalosť bude objasnená.


Navaľného manželka mala príhovor na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii


Manželka ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného Julija mala v piatok prejav na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii krátko po prijatí správy o smrti svojho manžela v ruskej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

S pohnutím rozprávala, ako sa musela rozhodnúť, či zostane v Mníchove a prihovorí sa ostatným z pódia, alebo sa okamžite vráti k svojim deťom. Rozhodla sa urobiť to, čo by urobil jej manžel – mať prejav na konferencii.

Julija Navaľná, manželka väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, vystupuje na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v Mníchove v piatok 16. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Dodala, že nevie, či veriť tejto strašnej správe, ale podľa nej je ruský prezident Vladimir Putin "osobne zodpovedný za všetky tie hrozné veci, ktoré sa dejú mojej krajine".

V príhovore upozornila, že správa pochádza len od ruských vládnych zdrojov, a vysvetlila: "Veľa rokov nemôžeme veriť Putinovi ani jeho vláde. Vždy klamú."

"Ale ak je to pravda, chcem, aby Putin a každý okolo neho vedel, že sa budú zodpovedať za všetko, čo urobili našej krajine, mojej rodine. A ten deň príde veľmi skoro," povedala.

Julija Navaľná vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby sa spojilo a potrestalo "tento príšerný režim" v Rusku.


Lekári oživovali Navaľného viac ako 30 minút



Zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu na ďalekom severe Ruska strávili viac ako pol hodiny pokusmi o resuscitáciu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

„Posádka sanitky dorazila do (väzenskej) kolónie, kde sa nachádzal Alexej Navaľnyj, za sedem minút. Do areálu kolónie k pacientovi sa dostala za dve minúty. Po príchode na miesto pokračovala v resuscitácii, ktorú už poskytli lekári kolónie. Strávili s tým viac ako pol hodiny. Pacient však zomrel,“ uviedla nemocnica v stanovisku citovanom agentúrou Interfax.

Mesto Labytnangi a dedinu Charp, kde sa nachádza trestanecká kolónia Polárny vlk, delí vzdialenosť približne 34 kilometrov.

Muž drží portrét s podobizňou ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne v piatok 16. februára 2024.
Foto: TASR/AP


O úmrtí Navaľného informovala ruská väzenská služba, podľa ktorej odsúdenému politikovi prišlo v piatok po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie.

"Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a boli privolaní aj záchranári. Vykonané boli všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov. Záchranári skonštatovali smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú," uviedla väzenská služba.

Zdroj prokremeľskej televízie RT tvrdí, že príčinou smrti Navaľného bola krvná zrazenina.

Lipavský: Navaľnyj bol umučený na smrť za to, že sa postavil Putinovi



Rusko sa premenilo na násilnícky štát, ktorý zabíja svojich vlastných občanov. V reakcii na správy médií o úmrtí ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného to v piatok na sociálnej sieti X napísal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Stále platí, že rovnako, ako sa Rusko správa v zahraničnej politike, správa sa aj k svojim občanom. Premenilo sa na násilnícky štát, ktorý zabíja ľudí snívajúcich o lepšej budúcnosti ako Nemcov alebo teraz Navaľnyj - uväznený a umučený na smrť za to, že sa postavil Putinovi. Česť jeho pamiatke," napísal šéf českej diplomacie.

Na archívnej snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Ruská väzenská služba v piatok oznámila, že Navaľnyj zomrel po tom, ako mu po vychádzke v trestaneckej kolónii prišlo nevoľno a stratil vedomie. Zdravotníci ho podľa väzenskej služby resuscitovali, ale nepodarilo sa im ho oživiť.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)

Na archívnej snímke z 30. marca 2017 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (vpravo) pózuje s putami na rukách počas súdu v Moskve.
Foto: TASR/AP


Navaľnyj bol zavraždený, tvrdí nositeľ Nobelovej ceny za mier Muratov



Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj bol zavraždený, vyhlásil v piatok nositeľ Nobelovej ceny za mier a spoluzakladateľ ruských novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov. Informuje TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Podľa Muratova boli príčinou Navaľného smrti podmienky vo väzení a jeho úmrtie tak možno považovať za "vraždu".

O úmrtí Navaľného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a stratil vedomie. Väzenským zdravotníkom ani privolanej záchrannej službe sa ho už vraj nepodarilo oživiť. Príčina úmrtia podľa vyhlásenia väzenskej služby nie je bezprostredne známa.

Na archívnej snímke z 8. septembra 2019 v Moskve ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, jeho manželka Julija Navaľná a ich deti Daria a Zachar pózujú pre médiá po hlasovaní počas volieb do mestského zastupiteľstva.
Foto: TASR/AP


Navaľného brutálne zavraždil Kremeľ, vyhlásil lotyšský prezident



Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs v piatok v reakcii na správy o úmrtí ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyhlásil, že ho "brutálne zavraždil Kremeľ". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nech ste si o Alexejovi Navaľnom mysleli ako o politikovi čokoľvek, Kremeľ ho brutálne zavraždil. Je to fakt, ktorý by ľudia mali vedieť, pretože vypovedá o pravej podstate súčasného ruského režimu," napísal Rinkevičs na sociálnej sieti X a vyjadril sústrasť Navaľného príbuzným.

Navaľnyj (47) zomrel v piatok v ruskej väzenskej kolónii na severe Ruska. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruskú väzenskú službu.

"Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a boli privolaní aj záchranári. Vykonané boli všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov. Záchranári skonštatovali smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú," uviedla väzenská služba.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.

Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zadržali ho v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Všetky tri pobaltské štáty majú napäté vzťahy s Moskvou od získania nezávislosti počas rozpadu Sovietskeho zväzu. Sú tiež výraznými kritikmi ruskej vojny na Ukrajine od jej začiatku vo februári 2022.


Na archívnej snímke z 25. augusta 2013 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj sa prihovára prítomným v Moskve.
Foto: TASR/AP


Sledkom začal vyšetrovanie úmrtia Navaľného



Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že začal vyšetrovanie piatkového úmrtia opozičného politika Alexeja Navaľného. Informuje o tom TASR podľa správy britskej stanice Sky News.

"Oddelenie vyšetrovania Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie začalo vykonávať procesnú previerku úmrtia A. A. Navaľného v nápravnej kolónii číslo 3," píše sa vo vyhlásení Sledkomu.

"V súlade s predpísaným zákonným postupom sa vykonávajú vyšetrovacie a operatívne opatrenia s cieľom zistiť všetky okolnosti incidentu," dodáva Sledkom.

Podľa kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina a mimovládnych organizácií dostáva Sledkom pokyny z Kremľa.

Ako informovala ruská väzenská služba, Navaľnyj zomrel v piatok, keď mu po vychádzke prišlo nevoľno a odpadol. Snahy zdravotníkov o jeho oživenie boli neúspešné.

Zelenskyj: Je zrejmé, že za úmrtím Navaľného je Putin



Je "zrejmé", že za úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení za severným polárnym kruhom stojí ruský prezident Vladimir Putin, vyhlásil v piatok počas návštevy Nemecka najvyšší ukrajinský predstaviteľ Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom TASR.

Podľa Zelenského, ktorého vyjadrenie priniesol britský denník The Guardian, sa Putin nezaujíma, či niekto zomrie, ak je on sám bezpečne vo svojej pozícii.

Vedúci Zelenského kancelárie Andrij Jermak napísal na platforme Telegram, že Putin sa bojí konkurencie.

"Putin je to najhoršie zlo, obáva sa akejkoľvek konkurencie. Životy Rusov preňho neznamenajú nič," vyhlásil Jermak.

Podľa neho každý, kto si robí nádeje na rokovania s Putinom, si musí uvedomiť, že sa mu nedá veriť. "Jediný jazyk, ktorému rozumie, je sila," dodal Jermak.

Francúzsko vyhlásilo, že Navaľnyj zaplatil životom za odpor voči útlaku Kremľa



Francúzsko v piatok vyhlásilo, že ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zaplatil svojím životom za odpor voči útlaku vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. Nórsko taktiež uviedlo, že za jeho smrť nesie zodpovednosť ruská vláda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Alexej Navaľnyj zaplatil životom za svoj odpor voči utláčateľskému systému. Jeho smrť vo väzenskej kolónii nám pripomína realitu režimu Vladimira Putina," napísal francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné na sociálnej sieti X a vyjadril sústrasť Navaľného príbuzným.

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné.
Foto: TASR/AP


Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide zároveň na X napísal, že "ruská vláda nesie veľkú zodpovednosť" za smrť Navaľného, a vyjadril smútok z jeho smrti.

O úmrtí 47-ročného Navaľného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a stratil vedomie. Väzenským zdravotníkom ani privolanej záchrannej službe sa ho už vraj nepodarilo oživiť. Príčina úmrtia podľa vyhlásenia väzenskej služby nie je bezprostredne známa.

Stoltenberg: Rusko musí zodpovedať závažné otázky týkajúce sa Navaľného smrti



Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že je "hlboko zarmútený a rozrušený" správou o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Podľa britského premiéra Rishiho Sunaka preukázal Navaľnyj "neuveriteľnú odvahu", informuje TASR.

"Musíme zistiť všetky fakty a Rusko musí zodpovedať všetky závažné otázky ohľadom okolností jeho smrti," vyhlásil Stoltenberg.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg reční na tlačovej konferencii pred stretnutím ministrov obrany NATO v centrále Severoatlantickej aliancie v Bruseli v stredu 14. februára 2024.
Foto: TASR/AP


K udalosti sa vyjadril aj britský premiér Rishi Sunak. "Je to hrozná správa. Alexej Navaľnyj ako najväčší obhajca ruskej demokracie preukázal počas svojho života neuveriteľnú odvahu. Myslím na jeho manželku a obyvateľov Ruska, pre ktorých je to obrovská tragédia," napísal premiér na sociálnej sieti X.

Poľsko: Za Navaľného smrť nesie zodpovednosť Putin



Za smrť väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného nesie zodpovednosť ruský prezident Vladimir Putin, vyhlásil v piatok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Odsúdený bol na základe falošných obvinení a falošných dôkazov. Zatvorili ho do väzenia, kde žil v otrasných podmienkach. Za toto všetko je zodpovedný Vladimir Putin," uviedol Sikorski vo vyhlásení poskytnutom agentúre PAP.

Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski počas spoločnej tlačovej konferencie s estónskym šéfom diplomacie Margusom Tsahknom na pôde rezortu diplomacie vo Varšave v stredu 14. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Navaľnyj zomrel v piatok vo veku 47 rokov v trestaneckej kolónii v Rusku za severným polárnym kruhom. Odpykával si tam 19-ročný trest za vytváranie extrémistickej skupiny, financovanie extrémistických aktivít a ďalšie trestné činy. Tento trest mu uložili v auguste 2023. Už dovtedy si odpykával trest v trvaní 11 a pol roka v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia, ktoré samotný odsúdený popieral. Do decembra bol vo väzení východne od Moskvy, potom ho premiestnili za polárny kruh.

Priaznivci Navaľného tvrdili, že jeho zatknutie, stíhanie i odsúdenie boli politicky motivovaným pokusom potlačiť kritiku prezidenta Putina a eliminovať súčasne aj jeho najväčšieho rivala.

Biely dom: Ak sa potvrdí Navaľného úmrtie, bude to hrozná tragédia



Ak sa potvrdí úmrtie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, pôjde o "hroznú tragédiu". Vyhlásil to v piatok v reakcii na správy o Navaľného náhlom úmrtí v ruskom väzení poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

V rozhovore pre stanicu NPR Sullivan povedal, že Kremeľ má za sebou dlhú históriu poškodzovania svojich oponentov, takže "vznikajú reálne a zjavné otázky o tom, čo sa stalo".

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že ak sa potvrdí Navaľného smrť, zvýrazní to "slabosť a hnilobu" ruskej vlády.

"Zodpovedné je za to Rusko," vyhlásil Blinken podľa agentúry Reuters.

Na snímke minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.
Foto: TASR/AP


Navaľnyj zomrel náhle v piatok vo veku 47 rokov. Podľa ruskej väzenskej služby mu prišlo po vychádzke nevoľno a stratil vedomie. Zdravotníkom sa ho už nepodarilo oživiť.

Najvyšší predstavitelia EÚ: Za smrť Navaľného je zodpovedné Rusko



Najvyšší predstavitelia Európskej únie tvrdia, že za piatkovú smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného je zodpovedné Rusko, informuje TASR.

Predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti X napísal, že Navaľnyj "priniesol najvyššiu obeť".

"EÚ považuje ruský režim za výhradne zodpovedný za túto tragickú smrť. Jeho rodine vyjadrujem hlbokú sústrasť. A tiež tým, ktorí bojujú za demokraciu na celom svete v tých najtemnejších podmienkach," napísal predseda Európskej rady. "Bojovníci umierajú. Ale boj za slobodu sa nikdy nekončí," dodal Michel.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sieti X uviedla, že je znepokojená a zarmútená správou o smrti Navaľného. "Putin sa neobáva ničoho viac ako nesúhlasu vlastných ľudí. Hrozná pripomienka toho, o čo Putinovi a jeho režimu ide. Poďme sa spojiť v boji za ochranu slobody a bezpečnosti tých, ktorí sa odvážia postaviť proti autokracii," napísala von der Leyenová.

Na archívnej snímke Ursula von der Leyenová.
Foto: TASR/AP


"Svet prišiel o bojovníka, ktorého odvaha bude znieť naprieč generáciami. Som zhrozená zo smrti nositeľa Sacharovovej ceny za slobodu myslenia Alexeja Navaľného. Rusko mu vzalo slobodu a jeho život, nie však jeho dôstojnosť. Jeho boj za demokraciu pokračuje," uviedla na X predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

Fiala: Prípad Navaľného ukazuje, kam až je Putinov režim ochotný zájsť



Prípad Alexeja Navaľného ukazuje, kam až je režim ruského prezidenta Vladimira Putina ochotný zájsť v boji so svojimi politickými protivníkmi. V reakcii na správy o smrti ruského opozičného lídra to v piatok uviedol český premiér Petr Fiala. Podľa českého prezidenta Petra Pavla zaplatil Navaľnyj za svoju odvahu najvyššiu cenu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Prípad Alexeja Navaľného ukazuje, kam až je Putinov režim ochotný zájsť v boji so svojimi politickými protivníkmi a názorovými odporcami,"
napísal na sociálnej sieti X predseda českej vlády.

Na snímke predseda vlády ČR Petr Fiala.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Pavel ocenil Navaľného odvahu. "Alexej Navaľnyj zaplatil za svoju odvahu ukazovať Rusom aj svetu pravú tvár ruského režimu tú najvyššiu cenu," napísal Pavel a pripomenul, že v ruských väzniciach zostáva mnoho ďalších kritikov ruského režimu. "Ich boj za slobodu a pravdu nám nesmie byť ľahostajný," apeloval český prezident.

Podľa šéfky Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéty Pekarovej Adamovej sa Navaľnyj rozhodol čeliť prezidentovi Putinovi, hoci vedel, čo mu hrozí. "Bol otrávený, mučený v gulagu a dnes zomrel. Stalinistické praktiky ovládajú súčasné Rusko. A napriek tomu sa (bohužiaľ) u nás nájdu ľudia, ktorí k Putinovmu Rusku vzhliadajú," napísala na sieti X.

K správam o smrti Navaľného sa vyjadril aj predseda českého Senátu Miloš Vystrčil. Podľa neho je to ďalší čriepok z mozaiky toho, ako sa ruský autoritársky režim správa k svojim kritikom a že si vôbec neváži ľudský život. "Aj preto je tak veľmi dôležité, aby sme chránili našu slobodu a naše hodnoty," zdôraznil.

O úmrtí Navaľného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a stratil vedomie. Väzenským zdravotníkom ani privolanej záchrannej službe sa ho už vraj nepodarilo oživiť. Príčina úmrtia podľa vyhlásenia väzenskej služby nie je bezprostredne známa.

Scholz: Navaľnyj zaplatil životom za svoju odvahu, Rusko je na hrozivej ceste



Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok po správach o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného odsúdil ruský režim a vyhlásil, že Navaľnyj zaplatil životom za svoju odvahu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Scholz uviedol, že si na Navaľného spomína ako na človeka s veľkou odvahou, ktorá ho primäla vrátiť sa z nemocnice v Berlíne do Ruska po zotavení sa z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otravu Navaľnyj obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

"Teraz za túto odvahu zaplatil životom," povedal Scholz v Berlíne, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Nemecký kancelár Olaf Scholz 12. februára 2024.
Foto: TASR/AP


"Stojíme pri jeho rodine, manželke, deťoch aj ostatných príbuzných a priateľoch," povedal Scholz s tým, že každý kritik ruského režimu sa musí báť o život.

"Po nádejnom vývoji, ktorý sa, bohužiaľ, odohral už veľmi dávno a smeroval k demokracii, tu už nejde o demokraciu. Teraz už vieme presne, aký je to režim," povedal Scholz s tým, že Rusko je počas vlády ruského prezidenta Vladimira Putina na "hrozivej" ceste.

Španielsky premiér Pedro Sánchez taktiež na sociálnej sieti X uviedol, že ho smrť Navaľného šokovala.

"Som šokovaný správami o smrti Alexeja Navaľného vo väzení, ktorého Putinov režim nespravodlivo uväznil za obranu ľudských práv a demokracie. Vyslovujem úprimnú sústrasť jeho rodine, priateľom a všetkým tým, ktorí v Rusku obraňujú demokratické hodnoty a platia za to tú najvyššiu cenu," napísal Sánchez.

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares zároveň vyzval na objasnenie okolností Navaľného smrti.

"Smrť Alexeja Navaľného nás šokovala. Vyzývame na objasnenie okolností jeho smrti, ku ktorej došlo počas nespravodlivého väznenia z politickách dôvodov," napísal Albares na X.

Predstavitelia RE: Ruský štát nesie plnú zodpovednosť za smrť Alexeja Navaľného



Na piatkové správy o nečakanom úmrtí väzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného zareagovali aj predstavitelia Rady Európy (RE) – generálna tajomníčka Marija Pejčinovičová Buričová a predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Theodoros Rusopulos. Informuje o tom spravodajca TASR.

Predseda PZ RE v oficiálnom vyhlásení pre médiá uviedol, že ho správa o smrti Navaľného šokovala. "Vyjadrujem hlbokú sústrasť jeho manželke, rodine, kolegom a všetkým, ktorí zdieľali jeho víziu demokratickejšieho a zodpovednejšieho Ruska. Niet pochýb, že za jeho smrť nesie plnú zodpovednosť ruský štát, ktorý sa ho pokúsil otráviť, nezákonne uväznil a systematicky vystavoval otrasnému a neľudskému zaobchádzaniu. To sa pridáva ku všetkým zločinom, ktoré už ruský režim spáchal," vyhlásil Rusopulos.

Podľa jeho slov je smrť Navaľného obrovskou stratou pre ruský ľud. Navaľnyj ako odvážny a odhodlaný obhajca práv občanov ukázal, ako sila pravdy môže napadnúť aj tie najmocnejšie a utláčateľské diktatúry, doplnil Rusopulos. "Bol lúčom nádeje pre tých, ktorí bojujú za slobodu v Rusku," odkázal.

Pejčinovičová Buričová vyhlásila, že ruské úrady musia okamžite a dôkladne vyšetriť zistenia o jeho smrti a sprístupniť ich verejnosti v súlade s medzinárodnými záväzkami Ruska.

"Tragický osud Navaľného nemožno posudzovať oddelene od útrap porušovania ľudských práv, ktorým čelil, vrátane pokusu o jeho vraždu pred tromi rokmi, série politicky motivovaných trestných konaní a jeho nespravodlivého väznenia a zadržiavania v neľudských a ponižujúcich podmienkach," vysvetlila šéfka RE. Pripomenula, že všetky výzvy Rady Európy na prepustenie Navaľného na základe rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré je Rusko povinné vykonať, zostali bez povšimnutia.

"Návratom do Ruska pred tromi rokmi Navaľnyj statočne vzdoroval neslobodnému a nespravodlivému systému založenému na represiách a opakovanom a brutálnom umlčaní oponentov. Jeho obeta nie je len ostrou pripomienkou absolútneho ignorovania ľudských práv občanov zo strany Ruska, ale aj dôkazom vysokej ceny za to, že sa postavil za hodnoty ľudských práv, demokracie a právneho štátu," vyhlásila Pejčinovičová Buričová.

Navaľného matka Ľudmila: Nechcem žiadne prejavy sústrasti



Matka ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý v piatok zomrel vo väzení na severe Ruska, odmieta akékoľvek prejavy sústrasti nad smrťou svojho syna. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na noviny Novaja Gazeta.

"Nechcem počuť žiadne prejavy sústrasti. Videli sme ho vo väzení 12. (februára), na stretnutí. Bol živý, zdravý, šťastný," uviedla Ľudmila Navaľná na sociálnej sieti Facebook.

O úmrtí Navaľného informovala ruská väzenská služba, podľa ktorej odsúdenému politikovi prišlo v piatok po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Záchranári skonštatovali smrť a jej príčiny sa zisťujú, uviedla väzenská služba.

Navaľnyj sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie postavil pred súd. Na základe videozáznamu mal zdanlivo dobrú náladu, smial sa a vtipkoval, napísala stanica Sky News. Vo svojom poslednom príspevku na sociálnej sieti poslal svojej manželke Juliji Navaľnej valentínsky pozdrav. Tvrdil, že je už 15 dní izolovaný v cele. Tiež uviedol, že to bol jeho štvrtý takýto trest za menej než dva mesiace.

Sústrasť a znepokojenie nad jeho úmrtím vyjadrili mnohí predstavitelia západných krajín. Viacerí z nich, okrem iných vrcholní predstavitelia EÚ, americký minister zahraničných vecí Antony Blinken či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, vinu pripísali Rusku.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že úmrtie Navaľného začal vyšetrovať.

Zacharovová: Ešte nie sú forenzné výsledky po smrti Navaľného, Západ už má záver



Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok vyhlásila, že západné obvinenia ohľadne smrti väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sú "sebaodhaľujúce". Informovali o tom tlačová agentúra Reuters a následne portál britského denníka The Guardian.

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram Zacharovová napísala, že forenzné výsledky obhliadky zosnulého Navaľného ešte nie sú, ale Západ už dospel k svojmu vlastnému záveru. Nespresnila, ktoré konkrétne obvinenia má na mysli.

Hovorkyňa podľa portálu britskej televízie Sky News tiež tvrdila, že západní lídri mali pripravené vyhlásenia odsudzujúce Rusko za smrť opozičného lídra Navaľného. "Okamžitá reakcia lídrov NATO na Navaľného smrť vo forme priamych obvinení voči Rusku sama veľa odhaľuje. Ešte ani nebola forenzná obhliadka, ale závery Západu sú už hotové," uviedla.

O úmrtí neochvejného kritika ruského prezidenta Vladimira Putina v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a stratil vedomie. Väzenským zdravotníkom ani privolanej záchrannej službe sa ho už vraj nepodarilo oživiť. Príčina úmrtia podľa vyhlásenia väzenskej služby nie je bezprostredne známa.


Profil ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného



TASR prináša profil vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Na archívnej snímke z 20. júla 2019 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj gestikuluje počas protestu v Moskve.
Foto: TASR/AP


Právnik, bloger a opozičný politik Alexej Navaľnyj sa stal známym vďaka boju proti korupcii v štátnych úradoch a podnikoch vrátane najvyšších miest. Patril medzi najpopulárnejších politikov v Rusku a od roku 2012 bol považovaný za neformálneho vodcu opozície. V roku 2012 ho časopis Time zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete a v júni 2017 sa dostal do zoznamu 25 najvplyvnejších ľudí na internete.

Alexej Anatolievič Navaľnyj sa narodil do rodiny vojaka 4. júna 1976 v dedine Butyň v Moskovskej oblasti. V roku 1993 ukončil strednú školu a v roku 1998 Právnickú fakultu na Ruskej univerzite priateľstva národov v Moskve. O rok neskôr začal diaľkovo študovať na Finančnej akadémii pri ruskej vláde, ktorú ukončil v roku 2001. Aj na odporúčanie niekoľkonásobného majstra sveta v šachu a opozičného politika Garriho Kasparova absolvoval v roku 2010 polročnú stáž na Yalovej univerzite v Spojených štátoch.

Politicky sa zviditeľnil najskôr na sociálnych sieťach, na ktorých začal blogovať v roku 2008 a postupne ho sledovali milióny ľudí. Od začiatku sa zameriaval na najcitlivejšie politické témy - zneužívanie moci a korupciu.

V roku 2011 vytvoril Fond na boj proti korupcii a od novembra 2013 bol na čele strany Rusko budúcnosti, ktorú však ruské ministerstvo spravodlivosti nezaregistrovalo.

V septembri 2013 kandidoval na starostu Moskvy, vo voľbách skončil na druhom mieste so ziskom 27,4 percenta hlasov. Už v prvom kole zvíťazil blízky spolupracovník šéfa Kremľa Vladimira Putina Sergej Sobianin (51,37 percenta). Navaľnyj vyslovil podozrenie, že voľby boli zmanipulované, a ich výsledok sa snažil napadnúť na moskovskom mestskom súde, avšak neúspešne.

Odkedy sa v roku 2012 stal najvýraznejšou tvárou ruskej opozície, čelil viacerým obvineniam. V domácom väzení, v cele predbežného zadržania či vo väzniciach a trestných kolóniách strávil dlhé mesiace.

Hoci bol pod drobnohľadom bezpečnostných zložiek, podarilo sa mu zorganizovať viacero protestov proti Putinovi a vláde. Tvrdil, že "každý by mal bojovať s režimom 15 minút denne".

V júli 2013 bol odsúdený za údajný podvod pri správe podniku Kirovles, ktorého sa mal dopustiť v roku 2009, keď pôsobil ako poradca guvernéra Kirovskej oblasti. Súd v Kirove mu napokon v októbri 2013 zmenil päťročné väzenie na podmienečný trest, čo mu ale prakticky prerušilo kariéru politika. Navaľnyj označil tento krok za pomstu Kremľa.

Koncom roku 2016 oznámil, že chce kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018. V roku 2017 absolvoval predvolebnú kampaň, počas ktorej ho úrady viackrát zadržali a väznili. V apríli ho neznámy muž oblial malachitovou zeleňou, toxickým organickým farbivom, po čom čiastočne oslepol na pravé oko. Ústredná volebná komisia napokon odmietla Navaľného zaregistrovať z dôvodu jeho podmienečného odsúdenia v kauze Kirovles.

Dňa 20. augusta 2020 pri lete z mesta Tomsk do Moskvy sa Navaľnyj najskôr sťažoval na nevoľnosť a neskôr stratil na palube dopravného lietadla vedomie. Stroj pristál v Omsku na Sibíri, kde bol prevezený do nemocnice a hospitalizovaný. Po prevoze do nemocnice upadol do kómy. Vzápätí sa objavili informácie o tom, že bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok. V noci z piatka na sobotu 22. augusta 2020 ho letecky previezli do Berlína, kde sa liečil v nemocnici Charité. Samotný Navaľnyj zo svojej otravy obvinil Putina, čo Kremeľ poprel.

Po vyliečení a návrate do Ruska 17. januára 2021 bol na moskovskom letisku Šeremetievo okamžite zadržaný, opäť postavený pred súd a odsúdený.

Naposledy odsúdil 4. augusta 2023 moskovský mestský súd popredného predstaviteľa ruskej opozície na 19 rokov väzenia za obvinenia spojené s extrémizmom. Išlo v poradí už o tretí a najdlhší trest, ktorý ruský súd udelil tomuto kritikovi Kremľa.

V čase vynesenia tohto rozsudku si už odpykával trest v trvaní 11 a pol roka odňatia slobody v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia. Priaznivci Navaľného tvrdia, že jeho zatknutie, stíhanie i odsúdenie sú politicky motivovaným pokusom potlačiť kritiku Putina a eliminovať súčasne jeho najväčšieho rivala.

Alexeja Navaľného prevážali viackrát z jedného väzenia do druhého a často ho umiestňovali do izolácie. Jeho zdravotný stav sa neustále zhoršoval.

Najsilnejší hlas ruskej opozície Alexej Navaľnyj, ktorému Európsky parlament udelil 20. októbra 2021 Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, zomrel v trestaneckej kolónii väzenského tábora Polárny vlk v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu.