Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda prevezme čiastočnú kontrolu nad Katalánskom

Mariano Rajoy Foto: TASR/AP

Vláda prijala rozhodnutie po tom, čo katalánsky premiér Carles Puigdemont vo štvrtok opäť pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska, pričom však Madrid znovu vyzval na dialóg.

Madrid 20. októbra (TASR) - Španielska vláda prevezme čiastočnú kontrolu nad Katalánskom s cieľom obnoviť tam ústavný poriadok a vypísať nové voľby. Oznámil to v sobotu na tlačovej konferencii španielsky premiér Mariano Rajoy po mimoriadnom zasadaní svojho kabinetu.

Vláda prijala rozhodnutie po tom, čo katalánsky premiér Carles Puigdemont vo štvrtok opäť pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska, pričom však Madrid znovu vyzval na dialóg. Vláda v Madride túto jeho reakciu na svoje ultimátum odmietla ako nedostačujúcu.

Rajoy povedal, že chce od Senátu, aby mu dal právomoc rozpustiť regionálnu katalánsku vládu a vypísať predčasné voľby, a to čo najskôr. Navrhol, aby právomoci katalánskych úradníkov prevzali ministri ústrednej vlády.

Podľa agentúry AP vyhlásil, že vláda sa nechystá zrušiť katalánsku autonómiu, ale iba odvolať regionálnych úradníkov, ktorí porušili zákon. Kroky katalánskej vlády označil za "jednostranné, protizákonné a hľadajúce konfrontáciu", uviedla agentúra DPA.

Podľa spravodajskej stanice BBC chce vláda s pomocou Senátu aktivovať článok 155 ústavy, ktorý jej umožní obmedziť autonómiu Katalánska.

Článok 155 ústavy dosiaľ žiadna španielska vláda neaplikovala. Opatrenie umožňuje ústrednej vláde pozastaviť autonómiu regiónu v prípade, že si neplní svoje záväzky voči štátu.

Španielsky ústavný súd tento týždeň potvrdil, že katalánske referendum o nezávislosti z 1. októbra bolo protizákonné. Ústredná vláda v Madride vyhlásila, že pozastaví autonómiu Katalánska a nastolí v tomto regióne na severovýchode krajiny priamu vládu.