Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: USA zaútočili na sýrsku základňu v reakcii na chemický útok

Útok raketou Tomahawk v piatok 7. apríla 2017. Foto: TASR AP

Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. Na túto akciu reagujú aj svetoví lídri, ktorí zväčša útok podporili.

Washington 7. apríla (TASR/TABLET.TV) - Prezident USA Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie zaútočiť na leteckú základňu v Sýrii v reakcii na tohtotýždňový chemický útok, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov. Trump zároveň vyzval "všetky civilizované národy" sveta, aby sa pridali k americkým snahám o ukončenie krviprelievania v Sýrii.

Podľa Trumpa bol štvrtkový raketový útok na sýrsku základňu nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA. Podľa jeho slov neexistujú pochybnosti o tom, že sýrske vládne sily skutočne použili chemické zbrane.

Sýrska štátna televízia informovala o útoku amerických rakiet na viacero vojenských cieľov na území Sýrie a označila ho za akt agresie.

"(Spojené štáty) musia predchádzať a zabraňovať šíreniu a používaniu smrtiacich chemických zbraní," povedal Trump novinárom krátko po tom, ako bola zverejnená informácia o americkom útoku. Stalo sa tak počas prebiehajúceho summitu Donalda Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý vo štvrtok podvečer odštartoval v Trumpovom letovisku na Floride.



Strely Tomahawk boli odpálené vo štvrtok večer z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom sa stala letecká základňa sýrskych vládnych síl, informovala agentúra AP. Podľa nej išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta.

Terčom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa v západnej Sýrii, z ktorej údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún.

Zúst predstaviteľov americkej administratívy sa v ostatných dňoch stupňovali varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii.



Americké ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko vopred upovedomilo o zámere zaútočiť na sýrsku leteckú základňu. Spojené štáty pri samotnej akcii necielili na tie časti základne, kde by sa mohol nachádzať ruský vojenský personál.

Podľa najnovšej bilancie zverejnenej nemenovaným sýrskym vládnym zdrojom, si raketový útok na základňu Šajrát vyžiadal najmenej sedem mŕtvych a deväť zranených. Informovala o tom agentúra AP.

Televízia Sky News Arabia uviedla, že pri raketovom útoku prišlo o život najmenej desať ľudí vrátane civilistov.

Konašenkov: Útok na základňu Šarját sa pripravoval dávnejšie



Pri dnešnom raketovom útoku USA na leteckú základňu sýrskej armády prišli o život štyria sýrski vojaci. Ďalší šiesti utrpeli popáleniny pri hasení požiarov, ktoré po útoku na základni Šajrát vypukli. Dvaja sýrski vojaci sú nezvestní. Informoval o tom dnes oficiálny predstaviteľ ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorý sa odvolal na údaje velenia sýrskej základne.

Uviedol tiež, že z 59 rakiet, ktoré boli vypálené dnes v čase od 03.42 h do 03.56 h z amerických torpédoborcov Ross a Porter operujúcich v Stredozemnom mori, ich sýrsku základňu Šajrát zasiahlo len 23.

Na videosnímke pohľad na zničený hangár bojových lietadiel po zasiahnutí raketami Tomahawk na leteckej základni Šajrát 7. apríla 2017 v sýrskom Homse.
Foto: TASR/AP


Miesta, kam dopadlo zvyšných 36 rakiet Tomahawk, nie sú známe, dodal Konašenkov.

Podľa jeho slov pri zásahu rakiet bol na sýrskej leteckej základni zničený sklad materiálno-technického zabezpečenia, školiace stredisko, jedáleň, šesť lietadiel MiG-23, ktoré boli v servisných hangároch, a radarová stanica. Bojaschopné lietadlá na základni počas útoku neboli poškodené, podobne ako ani pristávacia dráha, dodal Konašenkov.

Konašenkov dnes pred novinármi vyhlásil, že americký raketový útok sa pripravoval dávnejšie.

Vysvetlil, že na prípravu takéhoto útoku je nutné urobiť celý komplex opatrení v oblasti rozviedky, plánovania, pripraviť letové zadania i uviesť rakety do stavu pripravenosti na odpálenie.

Ruský generál však súčasne poukázal na nízky počet rakiet, ktoré zasiahli stanovený cieľ, a z vojenského hľadiska označil americký útok za málo efektívny.

Ruský generál v tejto súvislosti vyhlásil, že "každému odborníkovi je jasné, že rozhodnutie o raketovom údere na Sýriu bolo prijaté vo Washingtone dávno pred udalosťami v meste Chán Šajchún, ktoré poslúžili len ako formálna zámienka". Podľa Konašenkovovho názoru "k tejto demonštrácii vojenskej sily" - útoku na základňu Šajrát - došlo výlučne z vnútropolitických dôvodov.

Hovorca ruského rezortu obrany uviedol, že v dohľadnom čase bude prijatý komplex opatrení na posilnenie sýrskej protivzdušnej obrany a ochrany najcitlivejšej infraštruktúry v Sýrii.

Kým spojenci Sýrie - Rusko a Irán - americký útok rozhodne odsúdili a považujú ho za agresiu voči suverénnemu štátu, západní spojenci USA ho schvaľujú a označujú za primeraný.

Prezident USA Donald Trump v noci nadnes obhajoval svoje rozhodnutie zaútočiť na leteckú základňu v Sýrii ako reakciu na pondelňajší chemický útok v Chán Šajchúne, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov. Trump zároveň vyzval "všetky civilizované národy" sveta, aby sa pridali k americkým snahám o ukončenie krviprelievania v Sýrii.

Sýrska armáda: Spojené štáty sa stali partnerom Islamského štátu



Americký raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát, pri ktorom dnes zahynulo najmenej šesť ľudí a vznikli rozsiahle materiálne škody, urobil zo Spojených štátov partnera Islamského štátu (IS). Uvádza sa to vo vyhlásení sýrskych ozbrojených síl citovanom televíziou Sky News.

Na archívnej snímke zo 7. októbra 2016 pohľad na základňu Šajrat v Sýrii.
Foto: TASR AP


Podľa velenia sýrskej armády bol americký raketový útok aktom "donebavolajúcej agresie", ktorý zo Spojených štátov urobil partnera Islamského štátu, Frontu an-Nusra a ostatných teroristických organizácií.

TV Majádín: Sýrska armáda pred útokom USA stihla evakuovať svoje lietadlá



Správy o dôsledkoch amerického útoku na leteckú základňu sýrskych vládnych síl Šajrát sa v závislosti od zdroja rôznia. Kým sýrska armáda podľa panarabskej satelitnej televízie al-Majádín, monitorovanej agentúrou TASS, tvrdí, že väčšinu lietadiel stihla do útoku prepraviť na inú základňu, americké velenie uviedlo, že podľa prvých odhadov americké rakety "vážne poškodili alebo zničili lietadlá" a infraštruktúru základne, čím "znížili schopnosť sýrskej vlády" podnikať ďalšie nálety.

Americké riadené strely typu Tomahawk, ktoré boli odpálené v noci nadnes z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori, okrem toho zasiahli aj "opevnené letecké hangáre, sklady leteckého benzínu, munície, zariadenia protilietadlovej obrany a radary".



Samotné pristávacie plochy základne neboli terčom útoku, spresnil hovorca Pentagónu Jeff Davis v reakcii na protirečivé správy o tomto údajnom cieli útoku.

Americký generál H.R McMaster, ktorý je poradcom prezidenta USA Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť, zasa vyhlásil, že americké sily sa usilovali nezasiahnuť to miesto na základni, kde - ako predpokladajú - sa skladuje vysoko toxická, nervovo-paralytická bojová chemická látka sarin.

Americká armáda sa totiž domnieva, že práve z tejto základe štartovali lietadlá, ktoré podnikli útok chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún, pričom zahynulo takmer 100 ľudí.

Sýrska armáda však podľa televízie al-Majádín tvrdí, že jej lietadlá boli pred útokom presunuté na iné letisko. Niekoľko bojových lietadiel, ktorá na základni Šajrát predsa len zostali, je po útoku poškodených. Rozsah škôd však televízia al-Majádín nezverejnila.



Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že americký útok z noci nadnes si vyžiadal najmenej štyri obete z radov sýrskych vojakov. Podľa SOHR je základňa "takmer úplne zničená: lietadlá, pristávacia a štartovacia dráha, sklady paliva a objekt protilietadlovej obrany sú na prach".

Guvernér provincie Homs Talál Baráz informoval, že okrem obetí boli pri útoku boli aj "zranení, ktorí majú popáleniny, a vypukli (aj) požiare, ktoré sa snažíme zvládnuť". Podľa jeho slov americký útok spôsobil veľké materiálne škody.

Guvernér Barází: Americké bombardovanie oslabilo schopnosť Sýrie viesť vojnu proti terorizmu



Americký raketový útok na leteckú základňu sýrskych vládnych síl v provincii Homs na západe Sýrie si vyžiadal obete na životoch a spôsobil veľké materiálne škody, uviedol dnes guvernér provincie Homs Talál Barází.

"Hasiči a príslušníci civilnej ochrany už dve hodiny pracujú na likvidácii požiaru (spôsobeného útokom) a evakuácii zranených a tých, ktorí na letisku zomreli mučeníckou smrťou," povedal pre agentúru DPA Barází.

Presný počet obetí zatiaľ podľa guvernéra Homsu nie je známy. "Americké bombardovanie oslabilo schopnosť Sýrie viesť vojnu proti terorizmu," dodal Barází.

Guvernér provincie Homs vyhlásil, že americké údery majú podporiť "teroristov"



Sýrska štátna televízia obvinila Spojené štáty z aktu agresie v súvislosti s americkým raketovým útokom na leteckú základňu v Sýrii.

Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (DDG 71) operujúcej v Stredozemnom mori 7. apríla 2017. Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii.
Foto: TASR/AP


Sýrska štátna televízia priniesla informáciu o americkom útoku na vojenské ciele na území Sýrie. Nemenovaný vojenský predstaviteľ, ktorý hovoril v sýrskej televízii, uviedol, že Američania spôsobili materiálne škody na leteckej základni v strednej Sýrii. Televízia tiež informovala o bližšie nekonkretizovaných "stratách".

Guvernér provincie Homs, v ktorej sa nachádza napadnutá základňa, vyhlásil, že americké údery majú podporiť "teroristov" bojujúcich proti vláde prezidenta Bašára Asada.

Pentagón: Rusko o útoku bolo informované



Pentagón zdôraznil, že o americkom raketovom útoku na leteckú základňu sýrskych vládnych síl bolo vopred informované Rusko, ktoré je kľúčovým spojencom Damasku.

Hovorca Pentagónu Jeff Davis tiež prízvukoval, že rakety nezasiahli tú časť základne, v ktorej sa mohli nachádzať príslušníci ruskej armády.



Podľa hovorcu sa Pentagón v priebehu štvrtka niekoľkokrát spojil s predstaviteľmi ruskej armády. Využil pritom komunikačný kanál, ktorý bol zriadený s cieľom predísť náhodnému stretu ruských a amerických síl v Sýrii v rámci boja proti Islamskému štátu.

Putin považuje americký nálet v Sýrii za agresiu voči suverénnemu štátu



Ruský prezident Vladimir Putin považuje americký nálet v Sýrii za agresiu voči suverénnemu štátu, ktorá je porušením noriem medzinárodného práva, a to navyše pod vymyslenou zámienkou. Vyhlásil to dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pripomenul, že "sýrska armáda nemá zásoby" chemických zbraní. Skutočnosť, že ich zlikvidovala, potvrdil už aj špecializovaný úrad OSN, Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), dodal kremeľský hovorca.

Peskov ďalej tlmočil Putinov názor, že "úplné ignorovanie faktov o použití chemických zbraní teroristami len podstatne zhoršuje situáciu".

Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Putin podľa svojho hovorcu vidí v náletoch na Sýriu zo strany USA aj pokus odpútať pozornosť medzinárodného spoločenstva od početných obetí v radoch civilistov v Iraku.

Najnovší krok Washingtonu spôsobuje aj značné škody americko-ruským vzťahom, ktoré sú už aj tak v zlom stave, dodal hovorca.

Putin sa podľa Peskova domnieva, že "tento krok nás nepribližuje ku konečnému cieľu boja s medzinárodným terorizmom, ale naopak, vytvára vážnu prekážku vytvoreniu medzinárodnej koalície na efektívny boj proti tomuto celosvetovému zlu."

Peskov poukázal na to, že americký prezident Donald Trump boj s terorizmom pritom označil za jednu zo svojich hlavných úloh ešte počas svojej predvolebnej kampane.

Lavrov: Útok na Sýriu sa hodí len tým, ktorí chcú zmariť mierové rokovania



Útok USA voči Sýrii je výhodný len pre tých, ktorí chcú zmariť mierové rokovania v kazašskej Astane a švajčiarskej Ženeve a zosadiť vládu v Sýrii použitím sily. V Taškente to dnes povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Foto: TASR/AP


Rusko po raketovom útoku Spojených štátov na leteckú základňu sýrskej armády v provincii Homs vyvodí dôsledky, ktoré sa prejavia na jeho vzťahoch s USA, dodal podľa agentúry RIA Novosti šéf ruskej diplomacie.

Lavrov tiež informoval, že americký raketový útok si nevyžiadal obete ani zranených z radov ruského vojenského personálu.



Merkelová a Hollande súhlasia s raketovým útokom USA na sýrsku základňu



Americký raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu privolal prezident Bašár Asad tým, že použil chemické zbrane, uvádza sa v dnešnom spoločnom vyhlásení nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Francúzsky prezident Francois Hollande (v strede) a nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo), archívne foto.
Foto: TASR/AP


"Za tento vývoj vzhľadom na opakované používanie chemických zbraní a zločiny páchané na vlastných občanoch nesie zodpovednosť výlučne prezident Asad," uvádza sa ďalej vo vyhlásení zverejnenom po telefonickom rozhovore oboch politikov, ktorí zároveň vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby v súlade s rezolúciou OSN "spojilo sily v úsilí o politickú zmenu v Sýrii".

Za "pochopiteľnú" označil americkú reakciu nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, pretože podľa neho jeho cieľom bolo miesto, kde bol chemický útok sýrskeho letectva pripravovaný.

Juncker má pochopenie pre americký raketový útok



USA informovali Európsku úniu, že podnikli raketový útok na sýrsku leteckú základňu s cieľom odvrátiť ďalšie použitie chemických zbraní v Sýrii. V oficiálnom vyhlásení to dnes uviedol predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

"Štvrtého apríla zasiahol civilistov v meste Chán Šajchún hrozný chemický útok. V noci na dnes na to USA zareagovali útokom na letisko Šajrát. USA informovali EÚ, že ide o obmedzený útok s cieľom odstrašiť od ďalšieho použitia chemických zbraní," konštatoval v písomnom stanovisku Juncker.

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
Foto: TASR/AP


Predseda EK odsúdil použitie chemických zbraní a zopakoval, že na to treba zareagovať. Vo vyhlásení sa píše: "Rozumie (Juncker, pozn. TASR) snahe odvrátiť ďalšie útoky. Je jasný rozdiel medzi leteckými útokmi na vojenské ciele a použitím chemických zbraní voči civilistom."

Juncker vyzval na ukončenie stupňovania násilia a znásobenie snáh o dosiahnutie mierového riešenia, ktoré je podľa neho možné iba v prípade "politickej zmeny".

Junckerov postoj potvrdila aj Maja Kočijančičová, hovorkyňa vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federiky Mogheriniovej. "Pri aktuálnom režime v Sýrii nie je možný udržateľný mier," citovala Kočijančičová zo záverov pondelňajšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ.

Vyhla sa odpovedi na otázku, kto podľa EÚ stojí za utorňajším chemickým útokom a či Mogheriniová súhlasí s americkým útokom na sýrsku leteckú základňu. Dodala, že "EÚ bola v kontakte s USA pred aj po útoku". Mogheriniová podľa jej slov kontaktovala aj Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a k aktuálnym udalostiam poskytne stanovisko.

Ayrault: Americký útok bol varovaním pre Asada



Francúzsky minister obrany Jean-Marc Ayrault považuje americký útok na leteckú základňu sýrskej armády v provincii Homs za "varovanie" a istú formu "odsúdenia zločineckého režimu" sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ayrault podľa agentúry Reuters a rozhlasovej stanice France Inter dodal, že o útoku ho v noci nadnes informoval jeho americký rezortný kolega Rex Tillerson. Francúzsky minister je momentálne na návšteve v Mauretánii.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault.
Foto: TASR/AP


Použitie chemických zbraní proti civilistom v Sýrii označil francúzsky minister za "strašnú realitu", ktorá podľa jeho názoru musí byť potrestaná, pretože ide o "vojnový zločin".

Na margo odpálenia amerických rakiet Tomahawk na sýrsku leteckú základňu z noci nadnes Ayrault uviedol, že "je to signál", určité "varovanie".

Ayrault vyhlásil, že Rusko a Irán, ktoré sú Asadovými spojencami, musia pochopiť, že podporovať ho nemám zmysel. Dodal súčasne, že Francúzsko si neželá žiadnu konfrontáciu ani s Ruskom ani s Iránom.

Spresnil, že Francúzsko nie je jednou zo strán konfliktu v Sýrii, a podčiarkol, že jeho krajina je len členom medzinárodnej koalície bojujúcej proti džihádistickej organizácii Islamský štát.

ČR chápe zásah USA v Sýrii ako snahu predísť ďalším chemickým útokom



Česká republika chápe vojenský zásah USA v Sýrii ako snahu predísť ďalším chemickým útokom proti civilnému obyvateľstvu. V reakcii na dnešný americký raketový útok na základňu sýrskej armády v provincii Homs to na Twitteri uviedlo ministerstvo zahraničných vecí ČR.

Praha podľa ministerstva dôrazne odsudzuje barbarský útok proti civilistom v provincii Idlib a žiada jeho okamžité vyšetrenie zo strany Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v spolupráci s Bezpečnostnou radou OSN.




Na krok USA v Sýrii reagoval na Twitteri aj český premiér Bohuslav Sobotka, podľa ktorého je použitie chemických zbraní neprijateľný zločin.

"Dúfajme, že rýchla reakcia prezidenta (Donalda) Trumpa pomôže tomu, aby sa v Sýrii chemické útoky už neopakovali. Aj naďalej je zrejmé, že na definitívne ukončenie vojny v Sýrii bude potrebná široká dohoda, zahŕňajúca sýrsku vládu i opozíciu, Západ, Rusko aj Irán," napísal Sobotka.

Szijjártó k americkému útoku na Sýriu: Bola by potrebná dohoda USA s Ruskom



Bez americko-ruskej dohody nie je možné vyriešiť sýrsky konflikt, avšak takýto cieľ je teraz vzdialenejší ako kedykoľvek predtým, reagoval na dnešný americký útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Foto: TASR


"Záujmom Maďarska, Európy, ale domnievam sa, že aj celého sveta je, aby čo najskôr vznikla americko-ruská dohoda o vyriešení situácie v Sýrii. Súčasne však treba konštatovať, že s ohľadom na predchádzajúce roky sme od toho v terajšej situácii ďalej ako kedykoľvek predtým," cituje šéfa maďarskej diplomacie agentúra MTI.

"Maďarsko ostro odsudzuje nasadenie akýchkoľvek chemických zbraní. Môžeme iba dúfať, že sa v budúcnosti už nič také nestane," zdôraznil Szijjártó.

Turecko privítalo americký raketový útok na sýrsku vojenskú základňu



Turecko privítalo americký raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát a označilo ho za "významný a zmysluplný".

"Je nevyhnutné, aby medzinárodné spoločenstvo Asadov režim dôkladne potrestalo. Vzdušné útoky vnímame pozitívne, ale sme presvedčení, že to treba dotiahnuť do konca. Barbarstvo Asadovho režimu treba okamžite zastaviť," uviedol vicepremiér Numan Kurtulmuš a dodal, že americký vojenský zásah by mohol pomôcť urýchliť mierové úsilie v Sýrii.

Na snímke americká vojnová loď USS Ross (DDG 71) prichádza do prístavu v španielskom meste Rota 3. marca 2017.
Foto: TASR/AP


Raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát, ktorú dnes zasiahlo približne 60 rakiet Tomahawk vypálených z torpédoborcov v Stredozemnom mori, bol podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa odvetou za utorňajší chemický útok na mesto Chán Šajchún, pri ktorom zahynulo takmer 100 civilistov. Spojené štáty pripisujú zodpovednosť zaň vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Británia plne podporuje rozhodnutie zaútočiť na sýrsku leteckú základňu



Británia "plne podporuje" rozhodnutie Spojených štátov podniknúť raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát, ktorú dnes zasiahlo približne 60 striel Tomahawk vypálených z amerických torpédoborcov operujúcich v Stredozemnom mori.

Michael Fallon, archívne foto.
Foto: TASR/AP


"Ide o adekvátnu odpoveď na barbarský útok chemickými zbraňami, ktorý podnikol sýrsky režim," povedal pre spravodajskú televíziu Sky News britský minister obrany Michael Fallon, ktorý zároveň uviedol, že o pláne zaútočiť na Šajrát ho vo štvrtok večer informoval šéf amerického rezortu obrany generál James Mattis.

Fallon tiež povedal, že režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada nemá z dlhodobého hľadiska budúcnosť, a dodal, že americký útok na Šajrát nechápe "ako začiatok iného vojenského ťaženia" v Sýrii.

Izrael podporuje raketový útok



Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril dnes plnú podporu americkému raketovému útoku na základňu vládnych síl v Sýrii, ktorý nariadil prezident USA Donald Trump.

Podľa Netanjahua tým dal Trump jasne s dôrazne najavo, že "nebude tolerovať používanie a šírenie chemických zbraní".

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo), archívne foto.
Foto: TASR/AP


Izraelská televízia uviedla, že o americkom útoku boli upovedomení spojenci USA vrátane Izraela. Podľa hovorcu Pentagónu Jeffa Davisa Izrael útok plne podporil.

Hovorca spresnil, že pred americkým útokom boli prijaté všetky možné opatrenia, aby sa minimalizovalo ohrozenie sýrskych vojakov na základni a ruského vojenského personálu, ktorý sa tam nachádzal. Davis dodal, že terčom útoku neboli ľudia.

Spresnil, že ruská strana bola na americký útok vopred upozornená prostredníctvom špeciálneho komunikačného kanálu, ktorý bol ruským a americkým vojenským štábom vytvorený ešte na jeseň roku 2015 v snahe vyhnúť sa akýmkoľvek incidentom lietadiel oboch armád nad územím Sýrie.

Existujú pritom náznaky, že vznikli veľké škody na lietadlách a ďalšom vybavení základne, informovala agentúra Reuters. Nemenovaný americký činiteľ citovaný agentúrou Reuters zdôraznil, že išlo len o jednorazový vojenský zásah a nie o začiatok väčšej operácie.

Guvernér provincie Homs, v ktorej sa nachádza napadnutá letecká základňa, uviedol, že podľa všetkého nedošlo k väčším obetiam na životoch, ale len k materiálnym škodám.

Sýrska opozícia privítala americký raketový útok



Sýrska opozícia privítala americký raketový útok na základňu vládnych síl v Sýrii, ktorý nariadil prezident Donald Trump. Podľa opozície sa tým skončilo obdobie beztrestnosti pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

"Táto americká reakcia je veľmi dôležitá a podľa nás by malo ísť len o začiatok," uviedol Ahmad Rahmán, šéf tlačového oddelenia opozičnej Sýrskej národnej koalície (SNC).

Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (DDG 71) operujúcej v Stredozemnom mori 7. apríla 2017. Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. Išlo o reakciu na tohtotýždňový chemický útok v severosýrskej provincii Idlib, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov. Strely Tomahawk boli odpálené z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom bola letecká základňa sýrskych vládnych síl.
Foto: TASR/AP


Predstaviteľom režimu v Damasku by sa podľa neho malo dávať odteraz jasne najavo, že ich skutky už viac nezostanú nepotrestané, ako tomu bolo za predchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý v Sýrii odmietol vojensky intervenovať.

Čína odsúdila chemický útok v Sýrii a podporuje jeho nezávislé vyšetrenie OSN



Čína dnes odsúdila tohtotýždňový chemický útok v Sýrii a vyhlásila, že podporuje nezávislé vyšetrovanie vedené Organizáciou Spojených národov a jej príslušnými úradmi.

Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Chua Čchun-jing zároveň pripomenula, že Čína je proti používaniu chemických zbraní ktoroukoľvek krajinou a za akýchkoľvek okolností.



Chua Čchun-jing uviedla, že Čína zaznamenala "posledný vývoj" v oblasti sýrskeho konfliktu. Bez toho, aby sa zmienila o americkom raketovom útoku na základňu sýrskeho vládneho letectva v provincii Homs, Chua Čchun-jing apelovala, že teraz je nutné zabrániť zhoršeniu situácie a obnoviť politický proces, ktorý by viedol k riešeniu sýrskej otázky.

Podľa agentúry AP z chemického útoku na sýrske mesto Chán Šajchún, pri ktorom tento týždeň zahynulo viac ako 80 ľudí, hovorkyňa nikoho neobvinila. Spojené štáty pripisujú zodpovednosť zaň vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Čína spolu s Ruskom na pôde Bezpečnostnej rady OSN bráni odsúdeniu režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ale na rozdiel do Ruska nie je priamo zapletená do ozbrojeného konfliktu v Sýrii.

Raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát sa uskutočnil dnes na úsvite. Očakáva sa, že zatieni dnešné rokovania amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Irán odsúdil americký raketový útok na sýrsku vojenskú základňu



Irán odsúdil nočný raketový útok Spojených štátov na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát a označil ho za nebezpečný.

Dnešný raketový útok Spojených štátov na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát "je jednostranná, nebezpečná a ničivá akcia, ktorá je v rozpore s princípmi medzinárodného práva", uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghasemí.

Irán je spolu s Ruskom kľúčovým Asadovým spojencom. Obe krajiny už celé roky poskytujú Sýrii vojenskú i politickú podporu a pomoc.