Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tábor francúzskeho prezidenta získal vo voľbách väčšinu

Emmanuel Macron, archívne foto. Foto: TASR/AP

Výsledok však môže byť slabší, ako sa očakávalo.


Paríž 18. júna (TASR) - Politický tábor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona získal v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu kresiel, výsledok však môže byť slabší, ako sa očakávalo. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré priniesli rôzne inštitúty po skončení dnešného druhého kola volieb.

Podľa prognóz Kantar Public-onepoint, IPSOS a Elabe by mali Macronova centristická strana Republika v pohybe (LREM) a jej spojenci obsadiť v dolnej komore parlamentu 355-425 z celkove 577 kresiel. Všetky uvedené inštitúty pripisujú druhý najvyšší zisk konzervatívnej strane Republikáni (LR).

Oficiálne výsledky dnešného druhého kola parlamentných volieb vo Francúzsku bude tamojšie ministerstvo vnútra zverejňovať v najbližších hodinách, keď začnú prichádzať údaje z jednotlivých volebných obvodov.

Šéf francúzskych socialistov priznal volebnú porážku, oznámil odchod z funkcie

Prvý tajomník francúzskej Socialistickej strany (PS) Jean-Christophe Cambadelis oznámil dnes, že odstupuje zo svojej funkcie, keďže podľa neho "nie je možné prehliadnuť porážku ľavice" v parlamentných voľbách.

Podľa odhadovaných výsledkov dnešného druhého kola volieb do Národného zhromaždenia, ktoré priniesli inštitúty Kantar Public-onepoint, IPSOS and Elabe, by mali socialisti a ich stredoľavicoví spojenci obsadiť len 27-49 z celkove 577 kresiel. Ide pritom o politický tábor, ktorý mal doteraz v zákonodarnom zbore väčšinu.

"Ľavica musí začať nový cyklus," povedal Cambadelis, pričom vyjadril obavy zo "spochybnenia sociálneho štátu a rozširovania individuálnych slobôd" vo Francúzsku.