Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Erdogan ohlásil predčasné parlamentné a prezidentské voľby na jún 2018

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas vyhlásenia v Prezidentskom paláci v Ankare 18. apríla 2018. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ohlásil v stredu predčasné parlamentné a prezidentské voľby, ktoré sa majú uskutočniť 24. júna. Foto: TASR/AP

Oznámenie nasledovalo po stretnutí Erdogana s Devletom Bahčelim, predsedom Strany národného hnutia (MHP), ktorá je hlavnou nacionalistickou silou v Turecku.

Ankara 18. apríla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ohlásil v stredu v Ankare predčasné parlamentné a prezidentské voľby, ktoré by sa v krajine polmesiaca mohli podľa jeho predstáv uskutočniť už 24. júna 2018, teda podstatne skôr, ako bol pôvodne plánovaný termín riadnych volieb v novembri 2019.

V zdôvodnení najvyšší turecký predstaviteľ poukázal na aktuálnu situáciu v susedných štátoch - Iraku a Sýrii -, ako aj na nutnosť prijatia vážnych hospodárskopolitických rozhodnutí.

V Turecku obvykle platí, že termín volieb definitívne schvaľuje príslušná volebná inštitúcia.

Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Parlamentné a prezidentské voľby v Turecku by ukončili postupný prechod od parlamentného k prezidentskému systému v krajine, za ktorý sa vlani v apríli v plebiscite vyslovila tesná väčšina tureckých občanov. Pre hlavu štátu prinesie tento posun výrazne viac právomocí.

Ohlásenie tureckého prezidenta prišlo po Erdoganovom asi 30-minútovom stretnutí s Devletom Bahčelim, predsedom Strany národného hnutia (MHP), ktorá je hlavnou nacionalistickou silou krajiny. Hoci je MHP formálne v opozícii, už dlhší čas podporuje vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP). Oba subjekty chcú ísť do volieb spoločne.

Bahčeli v utorok prekvapujúco vyzval na predčasné parlamentné a prezidentské voľby a Erdoganov stredajší krok je evidentne reakciou na túto výzvu.

Podľa Bahčeliho predstáv sa voľby mali konať 26. augusta 2018, avšak turecký prezident sa napokon rozhodol pre ešte skorší termín.

Predčasné voľby, ktoré i vládna strana doteraz kategoricky odmietala, vníma opozícia kriticky.

Ak dôjde ešte v stredu v súlade s očakávaním k predĺženiu výnimočného stavu v Turecku o ďalšie tri mesiace, voľby by sa konali v krajine poznačenej takouto situáciou.

Turecká vláda v utorok napriek výzve Európskej únie navrhla parlamentu namiesto zrušenia výnimočného stavu vyhláseného po zmarenom pokuse o štátny prevrat z júla 2016 jeho ďalšie, celkove už siedme predĺženie.