Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

DeSantis nariadil rozpustiť študentskú propalestínsku organizáciu

Na archívnej snímke guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis. Foto: TASR/AP

Podľa guvernéra organizácia poskytuje materiálnu podporu palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas.

Miami 6. novembra (TASR) - Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis nariadil miestnym verejným univerzitám, aby rozpustili pobočky organizácie Študenti za spravodlivosť v Palestíne. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Podľa guvernéra organizácia poskytuje materiálnu podporu palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas. Usúdil to z jej vyjadrení počas celonárodného "dňa odporu".

Niekoľko právnych expertov krok guvernéra považuje za porušenie práva študentov, garantovaného v prvom dodatku k ústave USA, čiže ochranu náboženských slobôd, slobody vyjadrovania zhromažďovania a petičního práva.

"Univerzity nemôžu vylúčiť študentské organizácie z fór, ktoré si založili, len preto, že univerzity pokladajú jazykový prejav študentov za odpudzujúci," napísala Lyrissa Lidsky, profesorka ústavného práva na Floridskej univerzite.

Vedenie Univerzity južnej Floridy ani po guvernérovom nariadení nevylúčilo študentskú pobočku organizácie zo školy, informovala rozhlasová stanica WUSF.

Na floridských univerzitách stúpa napätie od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym pásmom Gazy, uviedol denník Miami Herald.

Floridský parlament sa má tento týždeň stretnúť na mimoriadnom zasadnutí a diskutovať o politike na Blízkom východe, ako aj o ďalších témach v oblasti vzdelávania, napríklad o osvedčení o štátnom financovaní pre študentov škôl.