Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Flynn nepripravoval únos duchovného Gülena z USA, tvrdí jeho právnik

Fethullah Gülen Foto: fethullah-gulen.org

Podľa nemenovaných zdrojov Flynn so svojím synom Michaelom Flynnom Jr. mal dostať 15 miliónov dolárov výmenou za Gülenovo vydanie tureckým úradom.

Washington 11. novembra (TASR) - Právnik bývalého hlavného bezpečnostného poradcu Bieleho domu Michaela Flynna v sobotu odmietol medializované správy, podľa ktorých jeho klient mohol byť zapletený do údajného plánu na únos islamského duchovného Fethullaha Gülena, jeho prevoz z USA a odovzdanie Turecku. Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) Flynn mal za to dostať 15 miliónov dolárov.

WSJ o tejto kauze napísal v piatok s tým, že ju prešetruje špeciálny prokurátor USA Robert Mueller.

Michael Flynn prišiel o svoju funkciu v Bielom dome vo februári tohto roku, len 24 dní po svojom vymenovaní. Išlo o dôsledok zistení, že sa pokúšal zavádzať o svojich rozhovoroch s ruským veľvyslancom vo Washingtone z decembra minulého roku.

Podľa nemenovaných zdrojov Flynn so svojím synom Michaelom Flynnom Jr. mal dostať spomínaných 15 miliónov dolárov výmenou za Gülenovo vydanie tureckým úradom. Turecké vedenie Gülena naďalej obviňuje, že bol inšpirátorom neúspešného pokusu o vojenský prevrat z júla minulého roku, čo však duchovný dlhodobo popiera.

Flynn, ako spresnil WSJ, sa údajne vlani v polovici decembra v New Yorku stretol s predstaviteľmi tureckej vlády a rokoval s nimi o Gülenovom vydaní. Schôdzka sa konala v známom newyorskom klube 21.

Podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu obe strany súbežne pracovali na pláne Gülenovho únosu a prevozu súkromným lietadlom do Turecka, kde mal byť internovaný vo väzení na ostrove Imrali.

Televízia NBC informovala tiež o tejto schôdzke, počas ktorej sa malo hovoriť aj o prípadnom oslobodení Rezu Zarraba, iránskeho podnikateľa s tureckým občianstvom väzneného v USA za to, že pomáhal Teheránu obchádzať sankcie uvalené na Irán zo strany USA. Do jeho prípadu boli zapletení aj niekoľkí ministri tureckej vlády, ktorej predsedom bol súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan.

Vyšetrovanie tohto Flynnovho prípadu je súčasťou oveľa rozsiahlejšej kauzy ohľadom podozrení, že Rusko zasahovalo do kampane pred prezidentskými voľbami v USA.

Prezident USA Donald Trump vo februári požiadal riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, aby sa prestal venovať vyšetrovaniu Michaela Flynna. Comey, ktorého Trump neskôr z funkcie odvolal, bol prezidentovou žiadosťou taký zaskočený, že si bezprostredne po ich schôdzke urobil zápis o obsahu ich spoločného rozhovoru. Neskôr o ňom informoval aj vysokopostavených predstaviteľov FBI.