Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Foreign Policy: Trump Orbána zrejme nepozval na priateľský rozhovor

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump chce oslabiť priateľský vzťah Budapešti s Moskvou a Pekingom - a preto prijme Orbána.

Budapešť 3. mája (TASR) - Americký prezident Donald Trump, ktorý pozval predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na pracovnú návštevu Spojených štátov, chce zrejme maďarskú vládu zvrátiť z cesty približovania sa k Číne a Rusku, uviedol v piatok spravodajský server Napi.hu s odvolaním sa na analýzu internetového vydania amerického časopisu Foreign Policy.

Trump chce oslabiť priateľský vzťah Budapešti s Moskvou a Pekingom - a preto prijme Orbána, cituje Napi.hu z rozsiahlej analýzy časopisu Foreign Policy, podľa ktorého však táto pozvánka bude mať svoju cenu. Orbán totiž schôdzku s Trumpom bude doma prezentovať ako odkaz, že USA jeho doterajšie antidemokratické opatrenia podporujú.

Magazín Foreign Policy pripomenul niekoľko "trápnych záležitostí", ktoré sa udiali v čase, keď Trumpova administratíva prešla z politiky kritiky Maďarska na politiku zaobchádzania s Maďarskom "v rukavičkách". Medzi nimi sú:

-- prípad dvoch Rusov podozrivých z obchodovania so zbraňami, ktorých Maďarsko namiesto vydania Spojeným štátom napriek americkej žiadosti poslali do Ruska;

-- ignorovanie požiadaviek Washingtonu týkajúce sa Stredoeurópskej univerzity (CEU);

-- účasť maďarského premiéra koncom apríla na politickej šou v Pekingu, na ktorej sa posilnili maďarské investície v rámci čínskej iniciatívy tzv. Novej hodvábnej cesty.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pre spravodajský server Origo.hu vo štvrtok uviedol, že Orbán sa s Trumpom stretne vo Washingtone 13. mája.

Podľa stredajšej oficiálnej pozvánky sa schôdzka bude konať v úzkom kruhu, dodal Szijjártó.

Témami rokovaní majú byť otázky energetickej bezpečnosti, obrannej spolupráce, dvojstranných maďarsko-amerických vzťahov a regionálnej bezpečnosti.

Orbán v piatkovom pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió však zdôraznil, že najdôležitejšou otázkou rokovaní s Trumpom bude migrácia.

"Budeme hovoriť o peniazoch, migrácii a ekonomike," povedal maďarský premiér, podľa ktorého chce americký prezident spolupracovať s Maďarskom v úsilí zameranom proti "politike motivovania migrácie", ktorú iniciuje Organizácia Spojených národov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)