Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Fórum OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu hovorilo o ľahkých zbraniach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stredajšie zasadnutie FBS bolo venované príprave 3. hodnotiacej konferencie o akčnom programe OSN, ktorá sa pod francúzskym predsedníctvom bude konať 18.-29. júna v New Yorku.

Viedeň 21. februára (TASR) - Akčný program OSN na predchádzanie nelegálnemu obchodu s ručnými a ľahkými zbraňami dopĺňa vo všetkých svojich aspektoch prácu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v tejto oblasti a obe sú základom bezpečnosti a stability účastníckych štátov.

Zhodli sa na tom v stredu účastníci pravidelného zasadnutia Fóra pre bezpečnostnú spoluprácu (FBS), jedného z dvoch rozhodovacích orgánov OBSE so sídlom vo Viedni, ktorému aktuálne predsedá Slovensko.

"Cieľom dnešného bezpečnostného dialógu je zvýšiť povedomie o akčnom programe OSN ako nevyhnutnom prvku v boji proti nekontrolovanému a nezákonnému šíreniu ručných a ľahkých zbraní a objasniť, ako program prispieva k šíreniu mieru a stability, väčšej bezpečnosti a bezpečnejšiemu prostrediu," povedal aktuálny predseda FBS a stály predstaviteľ SR pri OBSE Radomír Boháč.

Stredajšie zasadnutie FBS bolo venované príprave 3. hodnotiacej konferencie o akčnom programe OSN, ktorá sa pod francúzskym predsedníctvom bude konať 18.-29. júna v New Yorku.

Hodnotiace konferencie sa konajú každých šesť rokov. Ich hlavným cieľom je posúdiť celkový pokrok v rámci uplatňovania tohto akčného programu OSN a sú tiež zamerané na posilnenie regionálneho aj medzinárodného úsilia o obmedzenie nezákonného obchodu s ručnými a ľahkými zbraňami.

Akčný program OSN bol prijatý v roku 2000. V rovnakom roku prijali svoj vlastný dokument o ručných a ľahkých zbraniach tiež účastnícke štáty OBSE.