Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Táto fotka utopeného bábätka symbolizuje tragédie v Stredozemnom mori

Člen posádky humanitárnej organizácie Sea-Watch drží na rukách utopené dieťa počas záchrannej operácie v Stredozemnom mori pri pobreží Líbye 27. mája 2016. Foto: TASR/AP

Dieťa, ktoré zrejme nemalo viac než rok, vytiahli z mora v piatok po tom, čo sa prevrátil drevený čln s migrantmi.

Berlín 31. mája (TASR) - Humanitárna organizácia Sea-Watch, ktorá sa snaží presvedčiť európske úrady, aby zaistili migrantom bezpečnú cestu, zverejnila v pondelok fotografiu nemeckého dobrovoľného záchranára držiaceho v náručí utopené bábätko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dieťa, ktoré zrejme nemalo viac než rok, vytiahli z mora v piatok 27. mája po tom, čo sa prevrátil drevený čln s migrantmi. Do juhotalianskeho prístavu Reggio Calabria priviezla v nedeľu loď talianskych námorných síl 45 tiel; podarilo sa jej však vyzdvihnúť aj 135 ľudí, čo toto nešťatie prežili.

Fotografiu rozposlala nemecká humanitárna organizácia Sea-Watch, ktorá má záchranný čln vo vodách medzi Líbyou a Talianskom. Snímku urobil zástupca mediálnej spoločnosti, ktorý bol na palube nemeckého člna, a zachytáva záchranára, ktorý pestuje dieťa na rukách, akoby spalo.

Záchranár, ktorý uviedol iba svoje krstné meno Martin, v e-maili napísal, že vo vode spozoroval bábätko. Vyzeralo "ako bábika s roztiahnutými rukami".

"Začal som spievať, aby som sa povzbudil a vyjadril svoje city v tejto nepochopiteľnej, srdcervúcej chvíli. Ešte pred šiestimi hodinami toto dieťa žilo," povedal záchranár, otec troch detí a povolaním hudobný terapeut.

Tak ako vlaňajšia fotografia mŕtveho trojročného Sýrčana Ajlana Kurdiho, ležiaceho na tureckej pláži, aj táto snímka ukazuje ľudskú tvár vyše 8000 migrantov, ktorí od začiatku roka 2014 zahynuli v Stredozemnom mori.

O tomto dieťati sa vie málo. Podľa organizácie Sea-Watch ho okamžite odovzdali talianskym námorným silám. Záchranári neuviedli, či toto čiastočne oblečené dieťa bol chlapec alebo dievča. Nie je známe ani to, či sú jeho rodičia medzi ľuďmi, ktorí nešťastie prežili.

Členovia Sea-Watch vytiahli z mora ešte približne 25 tiel, vrátane ďalšieho dieťaťa. Tím tejto organizácie uviedol, že na zverejnení fotografie sa dohodli jednomyseľne.

"Po týchto hrozných udalostiach je organizáciám pôsobiacim priamo na mieste jasné, že výzvy politikov z EÚ, že sa treba vyhnúť ďalším úmrtiam na mori, nie sú ničím iným len slovami do vetra,"
napísala vo vyhlásení Sea-Watch.

"Ak nechceme takéto fotografie vidieť, musíme prestať vytvárať podobné situácie," napísala Sea-Watch. Vyzvala Európu, aby umožnila migrantom bezpečný a legálny presun - zastaví sa tak pašovanie ľudí a ďalšie tragédie.

Za uplynulý týždeň zahynulo počas plavieb z Líbye do Talianska zrejme najmenej 700 migrantov. Išlo o najrušnejší týždeň tento rok, oznámil v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Čln, v ktorom sa plavilo bábätko, vyrazil z líbyjských brehov neďaleko mesta Sabráta vo štvrtok večer a začal naberať vodu. Organizácii Save the Children to povedali v nedeľu ľudia, čo nešťastie prežili. Na palube sa v čase prevrátenia člna nachádzali stovky migrantov.