Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTOGALÉRIA: Pozrite si víťazné fotografie World Press Photo

Víťazný záber prestížnej fotografickej súťaže World Press Photo, na ktorej sýrske batoľa podáva jeho otec do rúk ďalšej osoby pod ostnatým drôtom v maďarskej pohraničnej obci Rözske. Autorom fotografie s názvom "Nádej na nový život" je Austrálčan Warren Richardson. Nafotil ju v auguste 2015 na hranici Srbska a Maďarska. Foto: TASR/AP

Muž s dieťaťom na víťaznej snímke patril k migrantom snažiacich sa prejsť zo Srbska na maďarské územie ešte pred dokončením bezpečnostného plota.

Amsterdam 18. februára (TASR) - Porota 59. ročníka fotografickej súťaže World Press Photo udelila hlavnú cenu za rok 2015 austrálskemu fotografovi Warrenovi Richardsonovi. Organizácia to dnes oznámila na svojej webovej stránke.

Richardsonova nočná snímka zachytáva utečenca, ktorý s batoľaťom prechádza zátarasou zo žiletkového drôtu na srbsko-maďarskej štátnej hranici. Záber bol vyhotovený 28. augusta 2015 neďaleko priechodu Horgoš-Röszke.

Muž s dieťaťom na víťaznej snímke patril k migrantom snažiacich sa prejsť zo Srbska na maďarské územie ešte pred dokončením bezpečnostného plota. Autor snímky je fotografom na voľnej nohe momentálne pôsobiacim v Budapešti.

"S utečencami som na hraniciach strávil päť dní. S touto skupinou sme sa celú noc skrývali pred políciou. Boli asi tri hodiny ráno a nemohol som použiť blesk, pretože by som ich prezradil," spomína si Richardson.
Snímka od mexického fotografa Sergia Tapireho s názvom "The Power of Nature (Sila prírody)", ktorá získala tretie miesto v kategórii Príroda v prestížnej súťaži World Press Photo. Zobrazuje silný výbuch mexickej sopky Colima. Colima, 13. december 2015.
Foto: TASR/AP

Do aktuálneho ročníka súťaže World Press Photo zaslalo svoje zábery 5775 fotografov zo 128 krajín sveta; porota vyberala medzi 82.951 snímkami. Ceny v celkovo ôsmich kategóriách si rozdelilo 41 fotografov z 21 krajín.
Snímka s názvom "Reporting Europe's Refugee Crisis (Reportáž o migračnej kríze v Európe)" od ruského fotografa Sergeja Ponomarova pre New York Times, ktorá získala prvú cenu v kategórii Udalosť v prestížnej súťaži World Press Photo. Zobrazuje utečencov, ktorí na lodi prichádzajú do dediny Skala na gréckom ostrove Lesbos. Skala, 16. november september 2015.
Foto: TASR/AP

Tohtoročná porota pozostávala z 18 medzinárodne uznávaných profesionálov z oblasti fotožurnalizmu a dokumentárnej fotografie zo 16 krajín. Všetky súťažiace zábery boli kvôli zachovaniu objektivity tradične prezentované anonymne.
Snímka s názvom od austrálskeho fotografa Rohana Kellyho, ktorú nafotil pre Daily Telegraph, ktorá získala prvé miesto v kategórii Príroda v prestížnej súťaži World Press Photo. Zobrazuje masívny mrak cunami týčiaci sa nad austrálskym mestom Sydney a opaľujúcu ženu, ktorá číta na pláži Bondi knihu.Sydney, 6. novembra 2015.
Foto: TASR/AP

Hlavná cena je spojená s finančnou odmenou 10.000 eur a novým typom fotoaparátu značky Canon. Víťazné snímky budú sprístupnené verejnosti na putovnej výstave, ktorá zavíta do približne 100 miest v 45 krajinách sveta.
Fotografia s názvom "Into the Light", ktorá získala tretie miesto v kategórii Každodenný život v prestížnej súťaži World Press Photo. Autorkou fotografie je Zohreh Saberiová z iránskej tlačovej agentúry Mehrnews. Emotívny záber z novembra 2015 zobrazuje nevidiace dievča stojace pri okne pri rannom svetle. Babol, Irán, 12. november 2015. Porota výsledky vyhlásila 18. februára 2016.
Foto: TASR/AP