Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Agentúra EÚ FRA:Občianska spoločnosť je ohrozená v mnohých častiach EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Organizácie občianskej spoločnosti aktívne v oblasti ochrany ľudských práv v EÚ podľa riaditeľa FRA Michaela O'Flahertya čelia viacerým výzvam.

Brusel 18. januára (TASR) - V mnohých častiach Európskej únie je ohrozená občianska spoločnosť. Agentúra EÚ pre základné práva (FRA) to uviedla vo svojej novej správe pre médiá, zverejnenej vo štvrtok.

Zdôraznila v nej, že vzhľadom na dôležitú úlohu, ktorú zohráva občianska spoločnosť pri presadzovaní demokratických procesov a pri presadzovaní ľudských práv, musia rozhodovacie orgány zabezpečiť, aby dôležitá práca občianskej spoločnosti nebola narušená politickými a právnymi zmenami alebo finančnými obmedzeniami.

"Prosperujúca demokracia potrebuje zdravú občiansku spoločnosť. Nanešťastie je občianska spoločnosť v EÚ v mnohých jej častiach konfrontovaná s hrozbami a tlakmi. Riešenie tejto neprijateľnej situácie by malo byť vysokou prioritou pre tvorcov politík na vnútroštátnej aj na európskej úrovni," skonštatoval riaditeľ FRA Michael O'Flaherty.

Organizácie občianskej spoločnosti aktívne v oblasti ochrany ľudských práv v EÚ podľa neho čelia viacerým výzvam. V prvom rade sú to hrozby, fyzické a slovné útoky proti aktivistom, ako aj znevažujúce kampane. Nasledujú právne zmeny, ktoré sú často vedľajším produktom zákonov o boji proti terorizmu a ktoré negatívne ovplyvňujú občiansku spoločnosť, napríklad v podobe obmedzenia slobody zhromažďovania. Nepriaznivé dôsledky má takisto znižovanie rozpočtov alebo sťaženie získavania finančných prostriedkov pre občianske organizácie a FRA považuje za negatívny aspekt aj nedostatočné zapojenie sa občianskej spoločnosti do tvorby práva a politiky.

FRA zdôraznila, že členské štáty EÚ by sa mali riadiť normami, vrátane tých medzinárodných, ktoré odporúčajú účasť občianskej spoločnosti na politickom živote, a mali by venovať náležitú pozornosť tomu, aby nové alebo prepracované zákony a politiky neohrozovali prácu občianskej spoločnosti.

spravodajca TASR Jaromír Novak