Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

FRA: Segregácia či diskriminácia môžu brániť integrácii migrantov v EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uviedla to dnes v správe pre médiá Agentúra EÚ pre základné práva.

Brusel 15. marca (TASR) - Segregácia v školách, diskriminácia či obmedzenie účasti na politickom živote môžu predstavovať neprekonateľné prekážky v integrácii migrantov do spoločnosti v krajinách EÚ. Uviedla to dnes v správe pre médiá Agentúra EÚ pre základné práva (FRA).

Správa európskej agentúry so sídlom vo Viedni preskúmala stratégie integrácie migrantov na území EÚ. Uvádza jasné dôkazy o úspechoch i neúspechoch súčasnej politiky a odporúča zmeny, ktoré je potrebné urobiť v záujme vybudovania silnejšej a súdržnejšej Európy.

"Migranti žijúci v EÚ nie sú súčasťou 'krízy', ale neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti. Potrebujeme novú rétoriku, v ktorej sa zdôrazní prínos migrantov, ich detí a detí ich detí pre našu spoločnosť," vyhlásil riaditeľ FRA Michael O’Flaherty. Podľa jeho slov integrácia je kľúčom k bezpečnosti a demokracii. Pripomenul, že v priestore EÚ žije približne 20 miliónov obyvateľov, ktorí nie sú občanmi krajín EÚ. Mnohí z nich sa usadili a založili si rodiny, avšak aj napriek úsiliu, ktoré sa od roku 2004 vynakladá v záujme dodržiavania spoločných zásad pri usmerňovaní a zlepšovaní integrácie v celej EÚ, sa prístupy členských štátov k tejto téme výrazne líšia.

V správe FRA s názvom "Spoločne v EÚ: podpora participácie migrantov a ich potomkov" sa identifikujú a porovnávajú politiky v rámci EÚ v oblastiach, ktoré sú pre úspešnú integráciu dôležité.

- Vzdelávanie. Takmer v polovici členských štátov školopovinné deti migrantov čelia istej forme segregácie v školách. Odráža to realitu, v ktorej migranti a domáci obyvatelia žijú vedľa seba v rozdelených spoločnostiach.

- Mládež. Menej ako polovica členských štátov má akčné plány a stratégie určené pre mladých ľudí z migrantských rodín, ktoré môžu hrať dôležitú úlohu v zabránení marginalizácie, odcudzeniu sa a radikalizácii.

- Diskriminácia. V 16 členských štátoch nie sú migranti chránení pred diskrimináciou na základe ich národnosti či postavenia migranta, utečenca alebo cudzinca, čo môže zakrývať etnickú a rasovú diskrimináciu.

- Jazyk. Len málo členských štátov ponúka kurzy všetkým obyvateľom, ktorí majú obmedzené jazykové znalosti, vrátane občanov z migrantského prostredia. Programy výučby jazykov sú len zriedka spojené so zamestnaním a len výnimočne sa poskytuje jazyková príprava určená pre konkrétne zamestnanie, či jazykové kurzy na pracovisku.