Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Frakciu AfD budú riadiť volební lídri strany A. Gauland a A. Weidelová

Volební lídri pravicovopopulistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland (vľavo) a Alice Weidelová (vpravo) počas tlačovej konferencie pred prvým zasadaním jej parlamentnej frakcie v Berlíne 26. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Nič to však nemení na skutočnosti, že stranou otriasajú interné spory, prejavujúce sa i ďalšími odchodmi z jej radov.

Berlín 26. septembra (TASR) - Už bez spolupredsedníčky Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petryovej, ktorá v pondelok oznámila, že nechce byť súčasťou jej parlamentnej frakcie, a dnes avizovala i odchod z radov tejto pravicovopopulistickej formácie, sa dnes v Berlíne uskutočnilo ustanovujúce zasadanie parlamentnej frakcie AfD.

Prítomných 93 poslancov strany zvolilo do čela frakcie volebných lídrov AfD Alexandra Gaulanda a Alice Weidelovú, informovalo internetové vydanie denníka Bild.

Nič to však nemení na skutočnosti, že stranou otriasajú interné spory, prejavujúce sa i ďalšími odchodmi z jej radov.

Je medzi nimi aj šéf frakcie AfD v krajinskom parlamente v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko Marcus Pretzell, inak v súkromí manžel Frauke Petryovej, ktorý oficiálne oznámi svoj odchod v piatok.

Podľa slov hovorcu krajinskej frakcie Michaela Schwarzera Pretzell zdôvodnil svoje rozhodnutie "pesimistickým odhadom stavu strany". Napriek tomu si však mieni ponechať mandát poslanca Krajinského snemu (Landtagu). Spoločne s ním opustí frakciu údajne aj poslanec Alexander Langguth.

V celej frakcii AfD v Düsseldorfe však hrozí rozkol, pretože 14 z celkových 16 poslancov strany je považovaných za Pretzellových stúpencov. Samotný Pretzell pre Západonemecký rozhlas (WDR) povedal, že sa pre vystúpenie zo strany a tým aj z frakcie rozhodol v súvislosti s vývojom v AfD, ktorý vníma odlišne ako jeho kolegovia.

Už skôr prišla z Meklenburska-Predpomoranska správa o rozkole v tamojšej frakcii krajinského parlamentu, z ktorej odišli po vystúpení z radov AfD štyria z 18 členov.