Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Francúz s pokrikom Alláhu akbar ubodal na smrť turistku v Austrálii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeho obeťou sa stala 21-ročná Britka, ktorá si v Queenslande privyrábala zberom ovocia. Zraneniam podľahla priamo na mieste. Druhý britský občan bol vážne zranený a leží v nemocnici v kritickom stave.

Sydney 24. augusta (TASR) - Francúzsky občan v noci nadnes ubodal na smrť mladú britskú turistku a zranil ďalších dvoch ľudí. K útoku došlo v hosteli na severe austrálskeho štátu Queensland, oznámila dnes miestna polícia.

Muž ozbrojený nožom napadol svoje obete s pokrikom "Alláhu akbar", čo v arabčine znamená "Boh je najväčší". Vyšetrovatelia však zatiaľ nevedia, či mal útok skutočne islamistické pozadie, keďže nedisponujú informáciami o mužovej radikalizácii či jeho prípadných kontaktoch s extrémistickými organizáciami, uviedol spravodajský server News.com.au.



V ďalšom priebehu vyšetrovania sa preto budú ako možné faktory preverovať aj páchateľovo duševné zdravie či prípadné požitie drog. Podľa polície nič nenasvedčuje tomu, že by mal nejakých komplicov.

Francúz (29) sa v Austrálii zdržiaval legálne na základe platných turistických víz. Jeho obeťou sa stala 21-ročná Britka, ktorá si v Queenslande privyrábala zberom ovocia. Zraneniam podľahla priamo na mieste. Druhý britský občan bol vážne zranený a leží v nemocnici v kritickom stave. Ďalší zranený muž je mimo ohrozenia života.

Útočníkovi, ktorý okrem britskej turistiky ubodal na smrť aj psa, ošetrili potom v nemocnici menšie rezné poranenia.

K útoku došlo v turistickej ubytovni Shelley's Backpackers v mestečku Home Hill, južne od regionálneho centra Townsville. Násiliu predchádzala hádka medzi Francúzom a dvojicou Britov, ktorí sa zrejme poznali, keďže bývali v rovnakom hosteli.