Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Francúzi majú definitívne nového prezidenta, je ním Francois Hollande

Kandidát socialistov Francois Hollande máva pri odchode z volebnej miestnosti v Tulle, kde odovzdal svoj hlas v druhom kole francúzskych prezidentských volieb 6. mája 2012. Foto: TASR/AP Photo
Francúzsky prezident a konzervatívny prezidentský kandidát za stranu UMP Nicolas Sarkozy vhadzuje volební lístok počas druhého prezidentských volieb 22. apríla 2012 v Paríži. Foto: TASR/AP Photo

Úradujúca hlava štátu, konzervatívec Nicolas Sarkozy, skončil v poli porazených so ziskom 48,33 percenta hlasov. Na voľbách sa zúčastnilo 81 percent voličov.

Paríž 7. mája (TASR) - Víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku sa stal socialistický kandidát Francois Hollande, ktorý získal 51,67 percenta hlasov.

Úradujúca hlava štátu, konzervatívec Nicolas Sarkozy, skončil v poli porazených so ziskom 48,33 percenta hlasov.

Na voľbách sa zúčastnilo 81 percent voličov. Tieto oficiálne výsledky dnes oznámilo ministerstvo vnútra v Paríži.

Hollande po svojom prvom prejave pred katedrálou v meste Tulle, ktoré bolo jeho politickou "školou", a prijatí množstva gratulácií aj od zahraničných politikov, prišiel svoje víťazstvo osláviť i na Námestie Bastily v Paríži, kde ho dnes o 0.40 h SELČ privítalo okolo 100.000 prívržencov.

Hollandeova bývalá partnerka neskrývala radosť, jeho syn od dojatia plakal

Francúzska socialistická politička Ségolene Royalová v nedeľu večer neskrývala obrovskú radosť, že jej bývalý životný partner Francois Hollande, s ktorým má štyri deti, dokázal to, čo sa jej nepodarilo pred piatimi rokmi - poraziť Nicolasa Sarkozyho v prezidentských voľbách.

"Francúzi mu môžu dôverovať," povedala Royalová o svojom bývalom partnerovi pre televíznu stanicu France 2.

Kým ona dokázala svoje emócie aj napriek radosti udržať na uzde, Thomas Hollande, najstarší syn z jej bývalého zväzku, otvorene plakal od dojatia, keď sa jeho otec objavil na televíznej obrazovke, aby oznámil správu o víťazstve.

Dvadsaťsedemročný advokát, ktorý už pred piatimi rokmi aktívne pomáhal matke počas prezidentskej kampane, si túto skúsenosť zopakoval tento rok po boku otca počas päť mesiacov trvajúcej kampane.

"Som veľmi dojatý. Zúčastnil som sa tejto kampane, zúčastnil som sa aj tej pre moju matku, ale teraz sa to skončilo víťazne," uviedol Thomas Hollande pre France 2.

Na otázku televízie, čo to znamená preňho osobne, najstarší Hollandeov syn odpovedal, že ešte nedokáže oceniť celkový výsledok a dopad toho, čo sa vo Francúzsku práve udialo.
Na tomto mieste, kde sa v roku 1789 začala francúzska revolúcia, Hollande pripomenul, že 10. mája 1981 tam ľavica oslavovala zvolenie Francoisa Mitterranda za prezidenta. Až do roku 1995 bol prvý a zatiaľ jediný priamo zvolený socialistický prezident Francúzska.

"Pochopil som vás, vašu vôľu po zmene, vašu silu," povedal už zachrípnutým hlasom Hollande. Vyhlásil, že je veľmi dojatý, že môže zastupovať tých, ktorí museli mnohé roky znášať "rany, zlomeniny a popáleniny".

Je hrdý na to, že môže byť prezidentom "Francúzska rozmanitosti", a tiež hrdý, že ľavica našla po 31 rokoch nástupcu Mitterranda.

Hollande vyzval svojich stúpencov, aby oslávili víťazstvo bez pocitov pomsty a aby pomohli ľavici k víťazstvu v júnových voľbách do Národného zhromaždenia. Sľúbil, že bude "prezidentom mladých a spravodlivosti" a zamýšľa skoncovať s trendom drastických úsporných opatrení v Európe.

Jeho zvolenie bolo signálom pre Európu: "Sú národy, ktoré veria a chcú zastaviť kurz šetrenia".

Hollandea sprevádzala jeho 47-ročná partnerka Valérie Trierweilerová, ktorá neskrývala dojatie. "Bude to trvať niekoľko dní, až pochopím, čo sa stalo," povedala. Ako bude plniť úlohu prvej dámy, sa ešte nerozhodla. "Potrebujem ešte trochu času na premýšľanie," dodala.


Hollande dosiahol v Paríži historický výsledok

Kandidát Socialistickej strany na francúzskeho prezidenta Francois Hollande ukazuje svoj volební lístok počas 2. kola prezidentských volieb 6. mája 2012 vo francúzskom meste Tulle.
Foto: TASR/AP Photo
Zaujímavé je, že Hollande (51,67) dosiahol takmer navlas rovnaký výsledok Mitterrand (51,76), ktorý v roku 1981 porazil úradujúcu hlavu štátu Giscarda d'Estainga.

Rozdiel medzi Hollandeom a Sarkozym bol asi 1,15 milióna hlasov, čo bývalý konzervatívny premiér Jean Pierre Raffarin komentoval slovami, že Sarkozy mohol voľby vyhrať.

Približne dva milióny voličov vhodili do urien prázdne alebo neplatné hlasovacie lístky. Hollande dostal v tradične konzervatívnom v Paríži viac ako 55 percent hlasov, čo jeho socialistický starosta Bertrand Delanoë nazval "historický výsledok". V 29 volebných obvodoch, kde v roku 2007 zvíťazil Sarkozy, sa karta tentoraz obrátila v prospech socialistu.

Hollande dostal prvé pozvánky na návštevu od Obamu a Merkelovej

Americký prezident Barack Obama sa v noci nadnes telefonicky spojil s novozvoleným francúzskym prezidentom Francoisom Hollandeom a zablahoželal mu k víťazstvu. Oznámil to Biely dom.

Obama v rozhovore povedal, že sa teší na úzku spoluprácu s Hollandeom a jeho vládou na rade spoločných ekonomických a bezpečnostných výziev. Očakáva, sa s ním stretne na blížiacom sa summite G8 v Camp Davide a vrcholnej schôdzke NATO v Chicagu, no predtým by ho Hollandea rád privítal v Bielom dome. Obaja politici potvrdili dôležité a trvalé spojenectvo medzi ľudom Spojených štátov a Francúzska.

S Hollandeom po jeho zvolení telefonicky hovorila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nového prezidenta pozvala na čo najskoršiu návštevu Nemecka, oznámil v Berlíne hovorca vlády Steffen Seibert. "Obaja sa zhodli na dôležitosti francúzsko-nemeckých vzťahov a ubezpečili sa, že majú záujem na dobrých a dôveryhodných vzťahoch," dodal Seibert.


Sarkozy bude po neúspechu vo voľbách bežným Francúzom

Doterajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v nedeľu po oznámení predbežných výsledkov druhého kola prezidentských volieb uviedol, že preberá zodpovednosť za svoj neúspech.

Víťazovi volieb, socialistovi Francoisovi Hollandeovi, zaželal veľa šťastia a dodal, že sa stal hlavou štátu a to treba rešpektovať.

"Preberám celú zodpovednosť za tento neúspech na seba. Nie som z tých, čo si nevedia priznať zodpovednosť," citoval belgický denník La Derniere Heure vo svojom internetovom vydaní zo Sarkozyho prejavu v Zelenom salóne v Elyzejskom paláci, počas ktorého pri ňom stála aj jeho manželka Carla Bruniová.

Sarkozy zároveň oznámil, že má jasno v tom, čo bude robiť po odchode z Elyzejského paláca. Po 35 rokoch v rôznych politických funkciách chce byť obyčajným občanom.

"Vo chvíli, keď sa chystám stať sa opäť jedným z mnohých Francúzov, mám vo svojom srdci viac ako kedykoľvek predtým vpísanú lásku pre našu krajinu," uviedol Sarkozy.

Počas výkonu svojho mandátu nikdy nehľadel na svoje osobné záujmy, nikdy sa nešetril a vždy sa v plnom nasadení snažil urobiť to, čo považoval za najlepšie pre ochranu záujmov Francúzska a Francúzov.

V odkaze pre voličov jeho Únie pre ľudové hnutie (UMP) uviedol, že teraz je viac ako inokedy dôležité, aby strana zostala jednotná. Výsledok terajších prezidentských volieb je podľa neho pre UMP celkom slušný a nie je vylúčené, že v júnových parlamentných voľbách strana opäť uspeje.

Víťazom francúzskych prezidentských volieb v druhom kole, konanom v nedeľu 6. mája, sa v Bratislave stal Nicolas Sarkozy so ziskom 59,32 percenta hlasov pred Francoisom Hollandeom, ktorý dostal 40,68 percenta hlasov. Taký je výsledok hlasovania občanov Francúzskej republiky žijúcich na území Slovenska, ktorí mali možnosť voliť svojho prezidenta v hlavnom meste SR.

Ako pre TASR 6. mája približne hodinu a pol pred zatvorením volebnej miestnosti potvrdil Pierre Clouet, prvý radca Veľvyslanectva Francúzska na Slovensku, voľby mali pokojný priebeh.

Nicolas Sarkozy v druhom kole prezidentských volieb vyhral - v Bratislave

Zo 489 občanov Francúzskej republiky, zapísaných vo voličských zoznamoch, sa v Bratislave na druhom kole prezidentských volieb zúčastnilo 279 francúzskych občanov. Platné volebné lístky odovzdalo 263 voličov, 16 lístkov bolo neplatných, respektíve voliči vhodili do schránky prázdnu obálku. Na základe toho získal Francois Hollande 107 hlasov, teda 40,68 percenta, Nicolas Sarkozy 156 hlasov, teda 59,32 percenta hlasov.

V prvom kole francúzskych prezidentských volieb 22. apríla v Bratislave vyhral kandidujúci prezident Nicolas Sarkozy so ziskom 38,56 percent hlasov pred kandidátom Socialistickej strany Francoisom Hollandeom - dostal 19,28 percenta hlasov, na treťom mieste skončil Francois Bayrou so 17,65 percenta hlasov.