Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Účasť v prvom kole volieb vo Francúzsku je nižšia ako naposledy

Ľudia vchádzajú do kabínok na úpravu volebných lístkov vo volebnej miestnost vo francúzskom Lyone 11. júna 2017. Foto: TASR/AP

Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov koalícia strany Republika vpred! prezidenta Emmanuela Macrona a hnutia MoDem.

Brusel/Paríž 11. júna (TASR)-Paríž 11. júna (TASR) - V prvom kole parlamentných volieb vo Francúzsku hlasovalo do dnešnej 17.00 h 40,75 percenta voličov. Je to výrazne menej ako v roku 2012, keď v rovnakom čase prišlo k volebným urnám 48,31 percenta voličov (celková účasť dosiahla 57,2 percenta, najmenej od vzniku Piatej republiky), respektíve v roku 2007, v ktorom účasť dosiahla 47 percent, informovalo ministerstvo vnútra.

Účasť v parlamentných voľbách je vo Francúzsku tradične nižšia ako na rozhodovaní o hlavej štátu. V prvom kole prezidentských volieb, konanom 23. apríla, prišlo k 12.00 h k urnám 28,5 percenta oprávnených voličov.

Volebná účasť pritom zohráva nezanedbateľnú úlohu. V každom z 577 volebných obvodov si voliči vyberajú jedného poslanca. Ak kandidát získa viac ako 50 percent hlasov a zároveň aspoň štvrtinu hlasov všetkých oprávnených voličov v danom obvode, druhé kolo sa nekoná.

Ak sa to žiadnemu kandidátovi v danom obvode nepodarí, do druhého kola postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najvyšší počet hlasov. Môže ich ale byť viac. Do druhého kola sa dostane každý ďalší kandidát, ktorý získal 12,5 percenta hlasov oprávnených voličov.

Volebné miestnosti sú otvorené od 8.00 h do 18.00 h, vo veľkých mestách až do 20.00 h.