Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Valls: Z Francúzska odišlo k džihádistom vyše 600 ľudí

Francúzsky premiér Manuel Valls Foto: TASR/AP

Patrí k nim 283 žien a 18 neplnoletých. Takmer 170 ľudí z Francúzska v Sýrii alebo Iraku zabili a 300 ďalších sa z týchto krajín do Francúzska vrátilo.

Paríž 21. marca (TASR) - Viac než 600 ľudí už odišlo z Francúzska do Sýrie a Iraku a okolo 800 ďalších tam chce odísť, aby sa pridali k extrémistickej skupine Islamský štát (IS). Uviedol to v nedeľu francúzsky premiér Manuel Valls.

Tieto čísla ukazujú, že počet ľudí pridávajúcich sa k IS sa sotva znižuje aj napriek bombardovaniu jeho bášt a zákroku francúzskych úradov proti džihádistom po dvoch závažných teroristických útokoch v krajine z minulého roka, napísala agentúra Reuters.

"Bojujeme na vlastnej pôde," povedal Valls vo vystúpení pred stúpencami vládnucej Socialistickej strany. "Každý deň... sledujeme siete, odhaľujeme bunky, zatýkame jednotlivcov. Dnes vieme o 2029 občanoch alebo obyvateľoch Francúzska zapletených do džihádistických sietí."

Valls spresnil, že medzi džihádistickými bojovníkmi v Sýrii a Iraku sa v súčasnosti nachádza 609 osôb, ktoré sú francúzskymi občanmi alebo majú trvalý pobyt vo Francúzsku. Patrí k nim 283 žien a 18 neplnoletých. Takmer 170 ľudí z Francúzska v Sýrii alebo Iraku zabili a 300 ďalších sa z týchto krajín do Francúzska vrátilo.

"Takmer 800 ľudí by podľa spravodajských služieb dnes chcelo odísť do týchto vojnových zón," dodal Valls s tým, že 1000 ľudí francúzske úrady ostro sledujú.

Vo februári 2015, niekoľko týždňov po útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 17 ľudí, Valls oznámil, že na džihádistické siete je napojených 1400 občanov alebo obyvateľov Francúzska. Z nich 410 sa vtedy nachádzalo v Sýrii alebo Iraku a asi 80 ich tam zahynulo.