Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Francúzska ofenzíva na dobytie irackého Mósulu sa začne už čoskoro

Ľudia chodia na troskách zničenej mešity proroka Júnisa (alebo Jonáša) v Mósule, 360 km severozápadne od Bagdadu Foto: TASR/AP

Mósul je najväčším mestom tzv. kalifátu, ktorý vyhlásil IS na obsadených územiach v Iraku a Sýrii.

Paríž 30. septembra (TASR) - Misie francúzskeho vojenského letectva v Iraku, o ktorých dnes informovali médiá, nepredstavujú začiatok ofenzívy s cieľom ukončiť okupáciu mesta Mósul militantmi tzv. Islamského štátu (IS), prvý útok však príde už čoskoro. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian to vyhlásil v súvislosti s informáciami o náletoch proti IS v Iraku s využitím lietadlovej lode Charles de Gaulle.

"Bitka o Mósul sa ešte nezačala," citovala agentúra Reuters vyjadrenie ministra počas návštevy lodenice na severozápade Francúzska. Najnovšími leteckými zásahmi Francúzsko podľa neho rozširuje svoju podporu medzinárodnej koalície proti IS. "Čoskoro príde hlavný útok," dodal ohľadne očakávanej ofenzívy proti IS v Mósule.

Agentúra Reuters v súvislosti s chystanou ofenzívou poukázala aj na rozhodnutie USA opätovne posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Iraku, kde by sa malo po novom nachádzať vyše 5000 amerických vojakov. Ich úlohou je poskytovať leteckú podporu, výcvik a poradenstvo irackej armáde, ktorá skolabovala v roku 2014, keď IS ovládol veľkú časť krajiny.

Mósul je najväčším mestom tzv. kalifátu, ktorý vyhlásil IS na obsadených územiach v Iraku a Sýrii. Francúzsko sa pripojilo ako jedna z prvých krajín k medzinárodnej koalícii podnikajúcej nálety proti IS a vyslalo do Iraku a Sýrie aj svoje špeciálne jednotky. Okrem toho dodalo zbrane sýrskym povstalcom, kurdským milíciám a irackým silám, ktoré bojujú proti IS.