Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia vypočula podozrivých komplicov útočníka na kostoly

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zadržaných mužov vypočúvali v nedeľu príslušníci protiteroristického oddelenia parížskej polície.

Paríž 27. apríla (TASR) - Francúzska polícia údajne vypočúvala troch ľudí podozrivých zo spoluúčasti na plánovaní útoku na najmenej jeden kostol vo Francúzsku, z ktorého je obvinený 24-ročný Alžírčan Sid Ahmed Ghlam. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Ghlama, ktorý je podozrivý z vraždy 32-ročnej Aurelie Chatelainovej a prípravy ozbrojeného útoku na veriacich v kostole na predmestí Paríža, už francúzske úrady vyšetrujú.

Podľa internetovej stránky Le Figaro.fr troch zadržaných mužov vypočúvali v nedeľu príslušníci protiteroristického oddelenia parížskej polície po tom, ako sa DNA dvoch z nich našla v byte podozrivého Alžírčana.

Parížsky prokurátor Francois Molins vo štvrtok uviedol, že v Ghlamovom bydlisku sa našli materiály a dokumenty teroristickej siete al-Káida a Islamského štátu (IS). Je v nich aj zmienka o "objednaní atentátu niekým, kto sa pravdepodobne nachádza v Sýrii", pričom táto osoba od zadržaného žiadala, aby terčom útoku bol práve kostol.

Vo Francúzsku platí vysoký stupeň ohrozenia krajiny teroristickými útokmi po tom, ako sa začiatkom januára odohrali v Paríži tri islamistické útoky, ktoré si vyžiadali spolu 17 obetí na životoch. Ich páchateľmi boli traja islamisti, ktorí zaútočili na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, policajnú hliadku a obchod s kóšer tovarom. Všetkých troch páchateľov polícia zastrelila.