Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia zadržala chlapca pre bombové hrozby z jesene

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Chlapec podľa prokuratúry priznal, že konal zo zábavy a bez akéhokoľvek politického či náboženského zámeru.

Paríž 19. januára (TASR) - Francúzska polícia zadržala 13-ročného chlapca, ktorý je podľa nej zodpovedný za stovky bombových hrozieb z vlaňajšej jesene. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Prokuratúra v severofrancúzskom meste Rennes uviedla, že spustila vyšetrovanie s cieľom určiť chlapcovu spojitosť so sériou minimálne 380 bombových vyhrážok, ktoré sa týkali letísk, súdov a univerzít.

Chlapec podľa prokuratúry priznal, že konal zo zábavy a bez akéhokoľvek politického či náboženského zámeru.

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na francúzsky denník Ouest-France, sa trinásťročný chlapec v súčasnosti nachádza vo väzbe, údajné má poruchu osobnosti a už mu udelili jednoročné výchovné opatrenie. Polícia pôvodne zadržala celú jeho rodinu, tú však neskôr prepustili.

Bombové vyhrážky sa začali vo Francúzsku šíriť po začiatku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, ako aj po októbrovej vražde učiteľa Dominiqua Bernarda v meste Arras, kde ho na smrť dobodal radikalizovaný islamista.

Polícia však nikdy nedokázala identifikovať žiadnu konkrétnu osobu či politický odkaz vyplývajúci z hrozby. V mnohých prípadoch úrady uviedli, že páchateľmi boli mladí ľudia.

Podľa policajných správ videá zachytávajúce evakuácie škôl pritiahli širokú pozornosť ľudí na sociálnych sieťach, pričom v niektorých prípadoch mali dokonca milióny pozretí.

Bombové hrozby často cielili na letiská, ktoré niekedy ochromili aj na niekoľko dní po sebe. Často sa týkali aj známych turistických lokalít vrátane kráľovského palácu vo Versailles či múzea Louvre v Paríži.